Îndulcitorii artificiali distrug bacteriile rezistente la antibiotice

03 12. 2022, 12:00

S-a demonstrat că îndulcitorii artificiali distrug bacteriile rezistente la antibiotice care cauzează pneumonie și sepsis. Trei înlocuitori de zahăr utilizați în produse precum băuturile dietetice, iaurturi și deserturi opresc în mod dramatic creșterea agenților patogeni prioritari multirezistenți la medicamente.

Îndulcitorii artificiali distrug bacteriile care provoacă mai multe infecții grave, dar reduc și rezistența bacteriilor la antibioticele utilizate în mod obișnuit, ceea ce înseamnă că sunt necesare mai puține antibiotice.

Această descoperire, publicată de în revista Molecular Medicine, ar putea conduce lupta împotriva superbacteriilor.

„Îndulcitorii artificiali sunt prezenți în toate alimentele dietetice și fără zahăr”, a spus biocercetătorul Dr. Ronan McCarthy, de la Universitatea Brunel, din Londra.

Îndulcitorii artificiali distrug bacteriile periculoase

„Am descoperit că îndulcitorii pe care îi consumi alături de cafeaua sau sucul fără zahăr ar putea ucide bacteriile foarte periculoase și le pot face mai ușor de tratat. Acest lucru este foarte interesant, deoarece în mod normal este nevoie de miliarde de dolari și de decenii pentru a dezvolta un un nou medicament antibiotic, în timp ce am găsit un compus care nu numai că poate lupta împotriva bacteriilor patogene, ci poate și inversa rezistența acestora la antibioticele deja existente”, spune McCarthy.

Antibioticele au revoluționat tratamentul infecțiilor bacteriene și au salvat milioane de vieți. Dar capacitatea bacteriilor de a supraviețui și de a se adapta înseamnă că, de îndată ce un nou antibiotic intră în uz, apar „superbacterii” rezistente. Acest ciclu repetat se întâmplă în mod natural, dar utilizarea excesivă a antibioticelor și neeliminarea lor în mod corespunzător a înrăutățit situația, scrie Medical Xpress.

„A creat o situație periculoasă în care ‘era post-antibiotică’ devine o realitate. Amenință toate aspectele asistenței medicale, de la tratamentul cancerului până la lucrările dentare”, a spus dr. McCarthy.

Care sunt aditivii care ajută la tratarea infecțiilor?

Cercetătorii au descoperit că îndulcitorii zaharină, ciclamat și acesulfam-K (numiți Ace-K) limitează cei doi „patogeni prioritari” despre care Organizația Mondială a Sănătății spune că este nevoie urgentă de noi tratamente cu antibiotice.

Folosit în iaurturi, băuturi dietetice și deserturi, Ace-K poate opri complet creșterea atât a agenților patogeni prioritari Acinetobacter baumannii, cât și a aeruginosa. Cele două bacterii sunt extrem de periculoase pentru persoanele care sunt grav bolnave sau au un sistem imunitar compromis, cum ar fi pacienții ce fac chimioterapie.

Concentrându-se la Ace-K, care este de 200 de ori mai dulce decât zahărul, echipa a descoperit că acesta oprește agenții patogeni care formează biofilme protectoare, care de obicei îi ajută să rămână în organism, să provoace infecții cronice și să dezvolte rezistență la antibiotice.

Îndulcitorii artificiali distrug bacteriile administrați împreună cu antibioticele

Când este utilizat împreună cu antibiotice, Ace-K crește puterea de ucidere a acestora, ceea ce înseamnă că ar putea fi necesare doze mai mici de antibiotice pentru a trata un pacient.

Lucrând acum la teste preclinice suplimentare, echipa spune că toți cei trei îndulcitori ar putea oferi potențiale noi tratamente pentru infecția multirezistentă și pot fi dezvoltați pentru a înlocui antibioticele în unele situații.

„Prin această muncă, am găsit o armă potențială care poate fi folosită în războiul împotriva bacteriilor superioare”, a concluzionat dr. McCarthy.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au descoperit o mutație genetică, prezentă și la oameni, care crește durata de viață

Muzica pe care nici măcar nu o putem auzi ne face să dansăm mai mult, arată un experiment

Tinerii care consumă cantități moderate sau mari de alcool, mai predispuși la un AVC decât cei care beau în cantități mici sau deloc

O tehnică poate stimula auzul uman în contexte zgomotoase. Oamenii de știință arată cum