Home » Știință » Tinerii care consumă cantități moderate sau mari de alcool, mai predispuși la un AVC decât cei care beau în cantități mici sau deloc

Tinerii care consumă cantități moderate sau mari de alcool, mai predispuși la un AVC decât cei care beau în cantități mici sau deloc

Publicat: 13.11.2022

Un nou studiu a constatat că tinerii care consumă cantități moderate sau mari de alcool ar putea fi mai predispuși la un accident vascular cerebral (AVC). 

Potrivit unei noi cercetări, persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani care consumă cantități moderate până la mari de alcool ar putea fi mai predispuse să sufere un accident vascular cerebral ca adulți tineri decât persoanele care consumă cantități mici sau nu consumă alcool. Cu cât persoanele au raportat mai mulți ani în care au consumat alcool moderat sau puternic, cu atât riscul de accident vascular cerebral a crescut mai mult. Studiul a fost publicat online în revista Neurology, revista medicală a Academiei Americane de Neurologie, conform SciTechDaily.

„Rata de AVC în rândul adulților tineri a crescut în ultimele decenii, iar AVC-ul la adulții tineri provoacă deces și dizabilități grave”, a declarat autorul studiului, Eue-Keun Choi,  de la Universitatea Națională din Seul din Republica Coreea.

Peste 3000 de persoane au suferit un AVC în timpul studiului privind legătura dintre tinerii care consumă alcool și AVC

Studiul a analizat înregistrările dintr-o bază de date națională de sănătate coreeană pentru persoanele în vârstă de 20 și 30 de ani, care au avut patru examene anuale de sănătate. Aceștia au fost urmăriți timp de șase ani și au fost întrebați despre consumul de alcool în fiecare an.

Peste 1,5 milioane de persoane au fost incluse în studiu. Un număr de 3153 au suferit un accident vascular cerebral în timpul studiului.

Persoanele care au băut moderat sau foarte mult, timp de doi sau mai mulți ani de studiu, au avut cu aproximativ 20% mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral decât persoanele care au băut puțin sau nu au consumat alcool. Băutorii ușori au fost cei care au băut mai puțin de 105 grame pe săptămână sau mai puțin de 15 grame pe zi.

AVC-ul, determinat și de hipertensiunea arterială, fumatul și greutatea unui individ

Pe măsură ce numărul de ani de consum moderat sau ridicat de alcool a crescut, a crescut și riscul de AVC. Persoanele cu doi ani de consum moderat sau excesiv de alcool au avut un risc crescut cu 19%, persoanele cu trei ani au avut un risc crescut cu 22%, iar persoanele cu patru ani au avut un risc crescut cu 23%. Aceste rezultate au fost obținute după ce cercetătorii au luat în calcul și alți factori care ar putea afecta riscul de AVC, cum ar fi hipertensiunea arterială, fumatul și indicele de masă corporală.

O limitare a studiului a fost faptul că au fost incluși doar coreeni, astfel încât este posibil ca rezultatele să nu se aplice persoanelor de alte rase și etnii. În plus, oamenii au completat chestionare cu privire la consumul de alcool, astfel încât este posibil ca aceștia să nu-și fi amintit corect.

Vă mai recomandăm și: 

Un microrobot medical elimină hemoragiile cerebrale cauzate de AVC sau anevrisme

Decesele cauzate de alcool au crescut în pandemie, arată un nou studiu

Alcoolul şi fumatul îţi afectează somnul mai mult decât cafeaua

În esenţă, rămânem aceleaşi persoane indiferent de cantitatea de alcool consumată – studiu

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase