Home » Știință » Îndulcitorii artificiali ar putea influența bolile de inimă, arată studiile

Îndulcitorii artificiali ar putea influența bolile de inimă, arată studiile

Publicat: 13.09.2022

Un studiu amplu asupra adulților francezi sugerează o potențială asociere directă între îndulcitorii artificiali consumați în cantități crescute și un risc crescut de boli cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Studiul a fost publicat în The BMJ.

Constatările indică faptul că acești aditivi alimentari, consumați zilnic de milioane de oameni și prezenți în mii de alimente și băuturi, nu ar trebui considerați o alternativă sănătoasă și sigură la zahăr, în conformitate cu poziția actuală a mai multor agenții de sănătate.

La ce sunt folosiți îndulcitorii artificiali?

Îndulcitorii artificiali sunt folosiți la scară largă ca alternative cu conținut scăzut sau zero de calorii, în opoziție cu zahărul. Îndulcitorii reprezintă o piață globală de 7,2 miliarde de dolari și se găsesc în mii de produse din întreaga lume, în special în alimente ultra-procesate, cum ar fi băuturile îndulcite artificial, unele gustări și mâncăruri gata preparate cu conținut scăzut de calorii.

Mai multe studii au legat consumul de îndulcitori artificiali sau de băuturi îndulcite artificial (ASB) de creșterea în greutate, de hipertensiunea arterială și de inflamație, dar constatările rămân împărțite în ceea ce privește rolul îndulcitorilor artificiali în cauza diferitelor boli, cum ar fi bolile cardiovasculare (BCV).

Mai mult, mai multe studii observaționale au folosit consumul de ASB ca indice pentru a explora riscul de BCV, dar niciunul nu a măsurat aportul de îndulcitori artificiali din dieta generală, notează Medical Xpress.

Legătura dintre îndulcitori și sănătatea precară

Pentru a investiga acest lucru în amănunt, o echipă de cercetători de la Institutul Național Francez pentru Sănătate și Cercetare Medicală (Inserm) și colegii lor au folosit date de la 103.388 de participanți (vârsta medie 42 de ani; 80% femei) la studiul NutriNet-Santé bazat pe internet, lansat în Franța în 2009 pentru a investiga relațiile dintre nutriție și sănătate.

Aportul alimentar și consumul de îndulcitori artificiali au fost evaluate prin înregistrări alimentare de 24 de ore repetate și au fost luați în considerare o serie de factori de sănătate, stil de viață și socio-demografici care ar putea influența rezultatele.

În analiză au fost incluși îndulcitori artificiali din toate sursele alimentare (băuturi, îndulcitori de masă, produse lactate etc.) și după tip (aspartam, acesulfam de potasiu și sucraloză).

Câți îndulcitori artificiali consumăm?

Un total de 37% dintre participanți au consumat îndulcitori artificiali, cu un aport mediu de 42,46 mg/zi, ceea ce corespunde cu aproximativ un pachet individual de îndulcitori de masă sau 100 ml de suc dietetic.

Printre participanții care au consumat îndulcitori artificiali, aporturile medii inferioare și superioare pentru categoriile de consumatori au fost de 7,46 și, respectiv, 77,62 mg/zi.

În comparație cu non-consumatorii, consumatorii mai mari au avut tendința de a fi mai tineri, de a avea un indice de masă corporală mai mare, de a fi fumători, de a fi mai puțin activi fizic și de a urma o dietă de slăbire.

De asemenea, ei au avut un aport energetic total mai mic și un aport mai mic de alcool, grăsimi saturate și polinesaturate, fibre, carbohidrați, fructe și legume și un aport mai mare de sodiu, carne roșie și procesată, produse lactate și băuturi fără zahăr adăugat. Cu toate acestea, cercetătorii au luat în considerare aceste diferențe în analizele lor.

Ce ne fac îndulcitorii artificiali?

Pe parcursul unei perioade medii de urmărire de 9 ani, au avut loc 1.502 evenimente cardiovasculare. Acestea au inclus atacuri de cord, angină pectorală, angioplastie (o procedură de lărgire a arterelor blocate sau îngustate la inimă), atac ischemic tranzitoriu și accident vascular cerebral.

Cercetătorii au descoperit că îndulcitorii artificiali au fost asociați cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Îndulcitorii au fost asociați mai ales cu riscul de boli cerebrovasculare.

Consumul de aspartam a fost asociat cu un risc crescut de evenimente cerebrovasculare, în timp ce acesulfamul de potasiu și sucraloza au fost asociate cu risc crescut de boală coronariană.

Acesta este un studiu observațional, deci nu poate stabili cauza și cercetătorii nu pot exclude posibilitatea ca alți factori necunoscuți să le fi afectat rezultatele.

Îndulcitorii sunt reevaluați de către agențiile de sănătate internaționale

Însă a fost un studiu amplu, care a evaluat aportul de îndulcitori artificiali de către indivizi folosind date dietetice precise și de înaltă calitate, iar concluziile sunt în conformitate cu alte studii care leagă expunerea la îndulcitori artificiali cu mai mulți markeri ai sănătății precare.

Ca atare, cercetătorii spun că rezultatele lor nu sugerează niciun beneficiu din înlocuirea îndulcitorilor artificiali cu zahăr în ceea ce privește rezultatele BCV.

Este nevoie de studii prospective de cohortă suplimentare care să confirme aceste rezultate și sunt necesare studii experimentale pentru a clarifica căile biologice, adaugă ei.

Între timp, oamenii de știință sugerează că acest studiu oferă perspective cheie în contextul reevaluării îndulcitorilor artificiali, care este efectuată în prezent de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, Organizația Mondială a Sănătății și alte agenții de sănătate.

Vă recomandăm să citiți și:

Cel mai popular erbicid din lume provoacă convulsii dramatice

„Degetele albastre” sau ce poți păți dacă fumezi prea multă „iarbă”

Mersul pe jos este secretul longevității. Iată concluziile specialiștilor

O firmă de biotehnologie dorește crearea unui embrion sintetic ca soluție pentru transplantul de organe

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase