Test de cultură generală. Ce culoare are apusul de Soare pe Marte?

14 12. 2022, 11:00

Pământul și Marte seamănă cu niște lumi în oglindă. Marte este Planeta Roșie. Pământul este punctul albastru pal. Marte este un deșert rece. Pământul este plin de apă și viață. Dar există o altă diferență interesantă, în ceea ce privește cerul. Ce culoare are apusul de Soare pe Marte?

O diferență interesantă dintre cele două planete constă în culoarea cerului: Terra are cerul albastru și apusul roșu, iar apusul de Soare pe Marte este albastru, în timp ce cerul este roșul. În cazul ambelor planete, culoarea este dată de împrăștierea razelor solare în funcție de ce anume se află în atmosferă.

Lumina Soarelui cuprinde lumină de multe lungimi de undă diferite, iar moleculele și particulele de praf interacționează doar cu anumite unde. Imprăștirea luminii de către aceste particule este cheia culorii pe care o vedem, explică IFL Science.

Cum arată apusul de Soare pe Marte?

Atmosfera lui Marte este foarte slabă, presiunea sa este echivalentă cu aproximativ 1% din cea a Pământului. Este compusă din dioxid de carbon și mult praf. Acest praf fin tinde să împrăștie lumina roșie, astfel încât cerul să pară roșiatic, ceea ce lasă lumina albastră să treacă. Pe Pământ, este invers. Lumina albastră este reflectată de aer, dându-i cerului nostru nuanța sa caracteristică.

La apus, lumina are de parcurs o distanță mai mare în atmosferă, așa că se împrăștie mai mult. Ceea ce rămâne este culoarea pe care o vedem. Pe Pământ, avem o paletă mai largă de nuanțe roșii, care sunt de fapt amplificate de cenușa de la vulcani și de praful de la incendii. Pe Marte, obținem o nuanță rece de albastru.

Curiosity, Spirit și Opportunity, roverele robotice neobosite pe care omenirea le-a trimis pe Planeta Roșie au fost martori și au înregistrat curiosul fenomen. Interesant este că Pământul și Marte sunt singurele două locuri din Sistemul Solar care au apusuri pe care le putem observa.

Cum arată apusul pe alte planete?

Lui Mercur îi lipsește atmosfera, așa că am vedea Soarele dispărând în timp ce temperatura ajunge de la 427°C la -173°C, în timp ce trecem de la partea de zi la cea de noapte. În plus, Mercur are o zi foarte lungă, rotindu-se în jurul propriei axe la fiecare circa 58 de zile pământene.

Dar pe Venus ar fi și mai rău. Învelișul gros de nori și atmosfera extrem de densă ar împiedica razele Soarelui să ajungă la noi. Iar temperatura ridicată și ploaia acidă ne-ar topi cu ușurință costumele și, în cele din urmă, fețele.

Poate că Titan ar putea oferi un apus rar de Soare, ocazional, prin atmosfera sa densă. Dar, deocamdată, apusul nostru pământesc și videoclipurile cu apusul de Soare pe Marte sunt cele mai bune la care putem spera.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care este diferența dintre o gaură neagră și o gaură de vierme?

Cercetătorii nu s-au așteptat la asta! Norii de pe Marte, surprinzător de asemănători cu cei de pe Pământ

Un meteorit prăbușit în Marea Britanie dezvăluie originile apei de pe Pământ

Găurile negre nu ar fi vinovate de exploziile de raze gamma din Univers