Home » Știință » Praful spațial, cometele și asteroizii, „vinovați” de apa existentă pe planeta Mercur

Praful spațial, cometele și asteroizii, „vinovați” de apa existentă pe planeta Mercur

Publicat: 28.04.2022

Mercur adăpostește gheață de apă în umbra celor mai abrupte cratere din jurul polilor săi. Dar nu este clar cum au ajuns aceste molecule de apă pe Mercur. Acum, o nouă simulare arată că asteroizii, cometele și particulele de praf, transportă suficientă apă pentru a explica toate straturile de gheață prezente.

Noul studiu ar putea sta la baza unor noi cercetări privind apa din sistemele exoplanetare. Lucrarea a fost publicată în Icarus.

Știm de câteva decenii că Mercur adăpostește apă, însă cum au ajuns aceste molecule de apă pe Mercur?

Primul autor al studiului, Kateryna Frantseva, de la Groningen University, a dezvoltat un algoritm care simulează impactul cu meteoriți sub formă de asteroizi, comete și particule de praf interplanetar.

Cum au ajuns moleculele de apă pe Mercur?

Se pare că, în decurs de un miliard de ani, aceste corpuri aduc suficientă apă la suprafața lui Mercur pentru a explica cantitatea pe care o vedem în prezent.

„Nu putem exclude sursele de apă existente pe planetă, cum ar fi activitatea vulcanică sau cele din crustă și manta, dar acest lucru arată că nu avem nevoie de nimic altceva decât de impactul corpurilor minore din Univers pentru a explica cantitatea de apă pe care o vedem pe Mercur„, a declarat Frantseva.

Simularea arată că praful cosmic transportă de departe cea mai mare încărcătură de apă, cu peste zece mii de kilograme pe an.

Noi indicii pentru existența apei pe exoplanete

În comparație, asteroizii și cometele livrează anual fiecare aproximativ o mie de kilograme, raportează Phys.org.

Simularea oferă o bază pentru noi modele teoretice pentru existența apei pe exoplanete, planete din afara Sistemului nostru Solar.

Acestea pot fi comparate cu observații viitoare, de exemplu, cu ajutorul telescopului James Webb, prin care astronomii ar putea fi capabili să detecteze semnături de apă în spectrul de lumină pe care centurile de asteroizi din sistemele exoplanetare îl emit în timp ce radiază lumina de la steaua gazdă.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Oamenii de știință au descoperit că Mercur are furtuni magnetice similare celor de pe Pământ

Ar putea oamenii să pășească vreodată pe suprafața planetei Mercur?

Sonda BepiColombo a trimis primele imagini cu Mercur. Survolarea planetei a fost impecabilă

Mercur ar putea avea depozite de gheaţă care s-au format în condiţii extreme

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase