Home » Știință » Tehnologia care reciclează orice tip de plastic a fost creată de două companii

Tehnologia care reciclează orice tip de plastic a fost creată de două companii

Publicat: 14.12.2022

Două companii, Plastonix și Elemental Recycling, au făcut ceea ce alții nu au putut: au creat tehnologia care reciclează orice plastic.

Aceasta este o adevărată inovație, deoarece până acum practic nu exista nicio modalitate de a recicla majoritatea materialelor plastice, în special plasticul moale, plasticul amestecat și plasticul murdar.

Sarcina monumentală de a recicla cele 380 de milioane de tone de plastic eliminate în fiecare an, care înfundă oceanul și plajele din întreaga lume, s-a dovedit dificil de rezolvat de-a lungul timpului. Aproximativ 80% din tot plasticul ajunge în oceane și gropi de gunoi.

Au existat descoperiri, cum ar fi bacterii care mănâncă plastic (durează mult timp), o enzimă care mănâncă plastic (greu de reprodus), ciuperci care mănâncă plastic (funcționează doar pe anumite materiale plastice). Însă răspunsul salvator a fost găsit în tehnologie, așa cum se întâmplă adesea.

Ce este Plastonix, una dintre companiile care au creat tehnologia care reciclează orice plastic?

Plastonix este o companie canadiană care a dezvoltat o tehnologie care utilizează mai multe tehnici brevetate care implică o serie de metode, sisteme și agenți chimici pentru a reduce orice material derivat din petrol în așchii procesabile sau într-un material sub formă de pulbere, scrie Interesting Engineering.

Unele dintre materialele compozite care pot fi realizate din așchii și pulbere sunt materiale de pavaj, pietre de pavaj, blocuri de construcție, grinzi de țiglă, foi de material și plăci.

Tehnologia care reciclează orice plastic poate procesa orice material derivat din petrol, chiar și tipuri mixte de materiale, în același timp. Materialele plastice pe care le putem recicla, cele pe care nu le putem recicla, plasticele pe care nimeni nu credea că cineva le poate procesa, toate pot fi amestecate într-un singur lot și transformate în așchii și pulbere.

Ce este Elemental Recycling, cea de-a doua companie implicată?

Elemental Recycling este o companie din Houston, Texas, din SUA, care a mers cu un pas mai departe decât Plastronix, prin dezvoltarea și vânzarea unei mașini de reciclare a plasticului. Sistemul lor proprietar va fi livrat clientului în primul trimestru al anului 2023.

Într-un proces dintr-un singur pas, ei preiau orice fel de plastic și reciclează deșeurile în grafit și grafen de înaltă puritate. Grafitul poate fi folosit pentru a face smartphone-uri, electronice de toate tipurile, avioane de luptă și avioane comerciale și este unul dintre materialele compozite din producția de automobile.

Unul dintre produsele secundare ale procesului de reciclare al Elemental este hidrogenul. Piața produselor pe bază de hidrogen este în creștere rapidă și va include soluții pentru energie, stocare, transport rutier și transport maritim.

Ambele metode sunt neutre din punct de vedere al carbonului și oferă surse verzi de materiale. Fabricarea produselor din deșeuri de plastic pentru aceste companii îndeplinește și depășește toate standardele de reglementare. Dar, mai important, nu produce deloc emisii.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință creează jeturi de găuri negre cu ajutorul unui supercomputer

Bacteria care descompune nicotina a fost găsită în stomacurile șoarecilor

Cercetătorii au simulat o gaură de vierme fără să creeze o ruptură în structura spațiu-timp

Deșeurile de hârtie pot fi transformate în baterii pentru telefoane mobile și vehicule electrice

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase