Home » Știință » Test de cultură generală. De ce strălucește Luna?

Test de cultură generală. De ce strălucește Luna?

Publicat: 06.01.2023

Pământul ar fi un loc sumbru dacă nu ar exista Soarele care să îl lumineze în timpul zilei, iar nopțile și-ar pierde și ele din magie fără lumina Lunii. Dar de ce strălucește Luna?

De ce strălucește Luna? Acest lucru se întâmplă deoarece aceasta reflectă lumina Soarelui. Și chiar dacă uneori Luna pare foarte strălucitoare, aceasta reflectă doar între 3 și 12% din lumina solară ajunsă pe ea.

Luminozitatea Lunii percepută de pe Pământ depinde de locul în care se află satelitul natural pe orbita sa în jurul planetei. Luna călătorește în jurul Pământului o dată la fiecare 29,5 zile, iar în timpul călătoriei sale, este luminată de către Soare din diferite unghiuri.

De ce strălucește Luna?

Această mișcare a Lunii în jurul Pământului (și orbita simultană a Pământului în jurul Soarelui) explică diferitele faze ale Lunii (Lună plină, primul pătrar etc.). În orice punct al traiectoriei Lunii în jurul Pământului, doar jumătate din suprafața sa este îndreptată spre Soare și, prin urmare, doar jumătate din Lună este luminată. Cealaltă jumătate a suprafeței este orientată departe de Soare și se află în umbră.

Luna strălucește cel mai tare atunci când se află la 180 de grade față de Soare din perspectiva noastră (imaginați-vă soarele, Pământul și Luna în linie dreaptă). În acest moment, jumătatea completă a suprafeței Lunii îndreptată spre soare este iluminată și este vizibilă de pe Pământ. Aceasta este ceea ce se numește Lună plină.

Chiar și Pământul strălucește

La „Luna nouă”, pe de altă parte, luna nici măcar nu este vizibilă din perspectiva noastră. Acesta este momentul în care luna se află între Soare și Pământ, astfel încât partea Lunii care reflectă lumina Soarelui este orientată în direcția opusă Pământului, explică Live Science.

În zilele dinainte de și după Luna nouă, putem vedea o fâșie de Lună reflectând lumina soarelui. Luminozitatea slabă a restului satelitului natural (partea nu la fel de bine luminată ca prima fâșie) este rezultatul a ceea ce oamenii de știință numesc „strălucirea pământului”, în care discul relativ întunecat al lunii este ușor iluminat de lumina Soarelui reflectă de Pământ și apoi de către Lună înapoi la ochii noștri.

Vă recomandăm să citiți și:

Anomaliile magnetice de pe Lună au fost, în sfârșit, explicate de cercetători

Peekaboo, mica galaxie ascunsă care oferă o privire uimitoare în trecutul Universului

Un cercetător crede că extratereștrii așteaptă un semn de la omenire

Ceasurile atomice spațiale ar putea ajuta la elucidarea materiei întunecate

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase