Home » Știință » Eșantioanele misiunii Chang’e-5 dezvăluie roci necunoscute până acum pe Lună

Eșantioanele misiunii Chang’e-5 dezvăluie roci necunoscute până acum pe Lună

Publicat: 04.01.2023

Misiunea Chang’e-5 a aselenizat în regiunea Mons Rümker din nordul Oceanus Procellarum al Lunii și a returnat 1,731 kg de regolit lunar.

Recunoașterea clastelor exotice (adică a materialelor care nu sunt derivate local de la Chang’e-5) ar putea furniza informații esențiale despre diversitatea litologică și procesul de formare al regolitului în regiunea tânără a Lunii.

Recent, dr. ZENG Xiaojia, prof. LI Xiongyao și prof. LIU Jianzhong de la Institutul de Geochimie al Academiei Chineze de Științe (IGCAS) au identificat șapte claste igotice exotice în eșantioanele Chang’e-5 din peste 3.000 de particule de regolit Chang’e-5.

Această lucrare a fost publicată în revista Nature Astronomy.

Mai exact, cele șapte claste exotice identificate sunt: un fragment cu conținut ridicat de Ti, un bazalt cu conținut scăzut de Ti, olivină-piroxenit, un anortosit magnezian, o litologie evoluată, un fragment de olivină bogat în Mg și o perlă de sticlă piroclastică.

Indicii despre procesul de formare al regolitului în regiunea tânără a Lunii

Cercetătorii au asociat aceste claste ionice exotice cu materiale ejectate prin impact din alte regiuni ale Lunii, aflate la peste 50-400 km de unitatea mare Chang’e-5.

Prin comparație cu rocile lunare din misiunea americană Apollo, cercetătorii au descoperit că trei claste igneo exotice din regolitul Chang’e-5 prezentau caracteristici petrologice și compoziționale neobișnuite.

Fragmentul vitrofitric cu conținut ridicat de Ti a prezentat o mineralogie unică printre bazaltele lunare, reprezentând probabil un nou tip de bazalt lunar.

Clastul de anortosită magnezică nu a fost observat în probele Apollo. În plus, oferă dovezi că anortosita magnezică este, de asemenea, o componentă importantă a crustei lunare din apropierea părții apropiate.

Cum ar putea ajuta descoperirea viitoarele misiuni?

Sticla piroclastică înregistrează o erupție vulcanică unică din punct de vedere compozițional pe Lună, scrie EurekAlert.

Acest studiu a fost primul care a obținut litologii igneice exotice de pe Lună. Aceste descoperiri vor oferi informații de bază pentru modelarea provenienței regolitului din unitatea tânără de mare a Lunii.

În plus, identificarea rocilor lunare neobișnuite în eșantionul Chang’e-5 oferă dovezi că, de fapt, componentele litologice și activitățile magmatice ale crustei lunare sunt mai diverse decât se credea anterior.

Această cercetare sugerează că există încă unități geologice necunoscute pe Lună, ceea ce poate ajuta la planificarea viitoarelor misiuni de explorare lunară.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Lunar Trailblazer, misiunea care va studia proprietățile apei de pe Lună, aproape de lansare

Test de cultură generală. Cine a scris inițialele fiicei sale pe Lună?

O rachetă SpaceX a lansat primul rover lunar construit de arabi

Anomaliile magnetice de pe Lună au fost, în sfârșit, explicate de cercetători

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase