Home » Știință » Test de cultură generală. Care este diferența dintre CT și RMN?

Test de cultură generală. Care este diferența dintre CT și RMN?

Publicat: 26.01.2023

Atât CT-urile, cât și RMN-urile, sunt folosite pentru a captura imagini din interiorul corpului unei persoane. Care este diferența dintre CT și RMN?

Diferența dintre CT și RMN, în principal, constă în faptul că RMN-urile (imagini prin rezonanță magnetică) folosesc unde radio, iar tomografia computerizată (CT) utilizează raze X.

Deși ambele prezintă un risc relativ scăzut, există diferențe care pot face din fiecare o opțiune mai bună, în funcție de circumstanțe, conform Healthline.

Care este diferența dintre CT și RMN? Să începem cu cel din urmă

Folosind unde radio și magneți, RMN-urile sunt folosite de obicei pentru a vizualiza următoarele: articulațiile, creierul, încheieturile, gleznele, sânii, inima și vasele de sânge.

Un câmp magnetic constant și frecvențele radio ricoșează din moleculele de grăsime și apă din corpul uman. Undele radio sunt transmise la un receptor din aparat, unde sunt traduse într-o imagine a corpului care poate fi folosită pentru a diagnostica problemele.

Un RMN este o mașinărie zgomotoasă. De obicei, pacienților li se oferă dopuri de urechi sau căști pentru a face zgomotul mai suportabil.

De asemenea, în interiorul unui RMN, persoanele trebuie să stea nemișcate.

Ce este CT-ul?

O scanare CT este o formă de radiografie care implică un aparat mare cu raze X. Acestea sunt folosite pentru: fracturi osoase, tumori, monitorizarea cancerului, identificarea hemoragiilor interne.

În timpul unei scanări CT, pacientului i cere să se întindă pe o masă. Apoi, masa se deplasează prin interiorul CT-ului pentru a face fotografii în secțiune transversală cu interiorul corpului.

Diferența dintre CT și RMN în ceea ce privește riscurile

CT-urile sunt mai utilizate la scară largă decât RMN-urile și sunt de obicei mai puțin costisitoare.

Cu toate acestea, se crede că RMN-urile sunt superioare în ceea ce privește detaliile imaginilor. Cea mai notabilă diferență este că scanările CT folosesc raze X, în timp ce RMN-urile nu o fac.

Atât tomografia computerizată, cât și RMN-urile, prezintă anumite riscuri atunci când sunt utilizate. Riscurile se bazează pe tipul de imagistică, precum și pe modul în care este efectuată imagistica.

Riscurile scanării CT includ: daune pentru copiii nenăscuți, o doză (foarte mică) de radiații, o potențială reacție la utilizarea coloranților.

Riscurile RMN-ului includ: posibile reacții la metale cauzate de magneți, probleme de auz cauzate de zgomotele puternice ale aparatului, creșterea temperaturii corpului în timpul RMN-urilor lungi, claustrofobie.

Trebuie consultat întotdeauna un medic înainte de RMN dacă aveți implanturi precum: încheieturi artificiale, implanturi oculare, dispozitive intrauterine sau stimulatoare cardiace.

Beneficiile utilizării celor două abordări

Atât RMN-urile, cât și CT-urile pot vizualiza structurile interne ale corpului. Cu toate acestea, o scanare CT este mai rapidă și poate oferi imagini ale țesuturilor, organelor și ale structurii scheletice.

Un RMN este foarte capabil să capteze imagini care îi ajută pe medici să determine dacă există țesuturi anormale în organism. RMN-urile sunt mai detaliate în ceea ce privește imaginile.

Cel mai probabil, medicul dumneavoastră vă va da o recomandare în funcție de simptomele dumneavoastră dacă ar trebui să faceți o scanare RMN sau CT.

Dacă aveți nevoie de o imagine mai detaliată a țesuturilor moi, a ligamentelor sau a organelor, medicul dumneavoastră vă va sugera de obicei un RMN.

Astfel de cazuri includ: hernia de disc, ligamentele rupte și probleme ale țesuturilor moi.

Dacă aveți nevoie de o imagine generală a unei zone, cum ar fi organele dvs. interne, sau în urma unei fracturi sau a unui traumatism cranian, se va recomanda în mod obișnuit o scanare CT.

Vă recomandăm să citiți și:

Mărci populare de ciocolată neagră conțin metale grele periculoase

Un somn de bună calitate face femeile să fie mai ambițioase la locul de muncă

Expunerea la lumina naturală poate dezvălui momentul în care vei adormi

Cercetătorii au descoperit dezechilibrul genetic care ar putea duce la îmbătrânire

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase