Home » Știință » Un consum excesiv de carne cu nitriți crește riscul de cancer, spun cercetătorii

Un consum excesiv de carne cu nitriți crește riscul de cancer, spun cercetătorii

Un consum excesiv de carne cu nitriți crește riscul de cancer, spun cercetătorii
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04.01.2023

Omul de știință Chris Elliott OBE a cerut miniștrilor britanici să interzică utilizarea nitriților în alimente, după ce cercetările au evidențiat riscul „clar” de a dezvolta cancer în cazul unui consum excesiv de carne, cum ar fi șunca și bacon.

Studiul realizat de oamenii de știință de la Universitatea Queen’s din Belfast, Marea Britanie, a constatat că șoarecii hrăniți cu carne procesată care conține aceste substanțe chimice, folosite pentru a afuma baconul și a-i da nuanța roz caracteristică, au dezvoltat cu 75% mai multe tumori canceroase decât șoarecii hrăniți cu carne de porc fără nitriți.

De asemenea, studiul a arătat că șoarecii hrăniți cu carne de porc cu nitriți au dezvoltat cu 82% mai multe tumori la nivelul intestinului decât grupul de control, potrivit The Guardian.

Potențialul cancerigen al unora dintre produsele din carne procesată

Printre cei care au condus studiul în cadrul căruia șoarecii au fost hrăniți cu mâncare constând în 15% carne procesată care conținea nitriți, s-a numărat profesorul Chris Elliott OBE, care a condus ancheta guvernamentală privind scandalul cărnii de cal din 2013.

Elliot a cerut guvernului să își schimbe poziția privind nitriții din carnea procesată, în lumina studiului.

„Rezultatele acestui nou studiu fac și mai clar riscul de cancer asociat cu carnea cu nitriți. Consumul zilnic de bacon și șuncă care conțin nitriți reprezintă un risc foarte real pentru sănătatea publică”, a declarat profesorul Chris Elliott OBE.

Studiul a constatat că șoarecii hrăniți cu o cantitate similară de carne de porc fără nitriți nu au prezentat o creștere a numărului de tumori, demonstrând în continuare faptul că un consumul de substanțe chimice are impact substanțial asupra riscului de cancer.

Nivelurile de nitriți din alimente ar putea indica o problemă de sănătate

„Rezultatele studiului nostru arată în mod clar că nu toate cărnurile procesate prezintă același risc de cancer și că un consum de carne procesată care conține nitriți exacerbează dezvoltarea tumorilor canceroase”, a spus dr. Brian Green, unul dintre autorii raportului.

Deși o dietă de 15% de carne procesată care conține nitriți reprezintă un aport relativ ridicat, cercetătorii au sugerat că rezultatele lor au arătat că și consumul unor cantități mai mici ar putea totuși crește riscul de cancer.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a publicat recent un proiect de aviz actualizat care sugera că nivelurile de nitriți din alimente ar putea indica o problemă de sănătate.

Franța ia măsuri

Între timp, guvernul francez s-a angajat să elimine, acolo unde este posibil, utilizarea nitriților în producția de alimente, în urma publicării unui studiu de către agenția națională de sănătate, în luna iulie, care a concluzionat că aceste substanțe chimice cresc riscul de cancer.

„Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și guvernul francez urmăresc faptele. Este timpul ca și guvernul britanic să facă același lucru”, a declarat Elliot.

De ce conțin unele produse din carne procesată nitriți și nitrați?

Rick Mumford, șeful departamentului de știință, dovezi și cercetare din cadrul Agenției pentru standarde alimentare, a declarat că noul studiu va fi evaluat.

„Nitriții și nitrații sunt conservanți importanți care împiedică dezvoltarea organismelor dăunătoare, în special a bacteriei responsabile de botulism, care poate pune în pericol viața. Ei sunt reglementați ca aditivi alimentari și, înainte de autorizare, trebuie să treacă printr-o evaluare solidă a siguranței. Din cauza posibilei legături între consumul excesiv de carne roșie și procesată și cancerul intestinal, guvernul recomandă limitarea consumului acestor produse la 70 g pe zi”, a spus Rick Mumford, șeful departamentului de știință, dovezi și cercetare din cadrul Agenției pentru standarde alimentare.

Nitriții au fost identificați de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind o cauză a 32.000 de cazuri de cancer intestinal pe an.

Vă mai recomandăm și: 

Românii, mari consumatori de carne procesată. Cât de periculoasă este pentru sănătate

Alimentele ultra-procesate cresc anxietatea. Ce arată un nou studiu?

Șoarecii hrăniți cu alimente procesate sunt mai vulnerabili la gripă decât cei hrăniți cu cereale

Cât de adevărate sunt datele de expirare de pe ambalajele alimentelor?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Charlie Dunn, „Michelangelo al cizmelor de cowboy”
Charlie Dunn, „Michelangelo al cizmelor de cowboy”
Marcel Duchamp, artistul care a lăsat lumea perplexă. A dat șah mat artei
Marcel Duchamp, artistul care a lăsat lumea perplexă. A dat șah mat artei
Sean Rad, fondatorul Tinder. „Întâlnirea unor oameni noi este o nevoie umană fundamentală”
Sean Rad, fondatorul Tinder. „Întâlnirea unor oameni noi este o nevoie umană fundamentală”
Test de cultură generală. De ce să nu credem niciodată „lacrimile de crocodil”?
Test de cultură generală. De ce să nu credem niciodată „lacrimile de crocodil”?
Ce a detectat Telescopul James Webb în atmosfera unei planete pitice îndepărtate?
Ce a detectat Telescopul James Webb în atmosfera unei planete pitice îndepărtate?
Mesajul românului care a câștigat aproape 10 milioane de euro la Loto 6/49
Mesajul românului care a câștigat aproape 10 milioane de euro la Loto 6/49
UNICEF acuză Israelul că blochează livrarea de seringi și lapte praf pentru copiii din Gaza
UNICEF acuză Israelul că blochează livrarea de seringi și lapte praf pentru copiii din Gaza
Situația este critică în Bulgaria: rezervele de benzină mai ajung doar o lună
Situația este critică în Bulgaria: rezervele de benzină mai ajung doar o lună
Cum i-a ucis Mihai Viteazul pe creditorii turci veniţi să ridice banii pentru înscăunarea lui
Cum i-a ucis Mihai Viteazul pe creditorii turci veniţi să ridice banii pentru înscăunarea lui
Sprijinul investitorilor Tesla pentru pachetul salarial uriaș al lui Elon Musk a fost mai mic în acest an
Sprijinul investitorilor Tesla pentru pachetul salarial uriaș al lui Elon Musk a fost mai mic în acest an
Cum să mănânci astfel încât să-ți ajuți ADN-ul?
Cum să mănânci astfel încât să-ți ajuți ADN-ul?
Unele dintre cele mai populare aplicații din App Store, eliminate în China la ordinul autorităților
Unele dintre cele mai populare aplicații din App Store, eliminate în China la ordinul autorităților
Încă un muzeu a fost jefuit. Angajații și-au dat seama abia a doua zi
Încă un muzeu a fost jefuit. Angajații și-au dat seama abia a doua zi
Abraham Maslow, omul care ne-a arătat cum să ne împlinim potențialul. „Scopul principal al psihoterapiei ar trebui să fie integrarea sinelui”
Abraham Maslow, omul care ne-a arătat cum să ne împlinim potențialul. „Scopul principal al psihoterapiei ar trebui ...
Oamenii de știință au descoperit o cauză virală a unuia dintre cele mai comune tipuri de cancer
Oamenii de știință au descoperit o cauză virală a unuia dintre cele mai comune tipuri de cancer
Traduceri autorizate in si din limba engleza – cand sunt necesare si de ce conteaza calitatea? (P)
Traduceri autorizate in si din limba engleza – cand sunt necesare si de ce conteaza calitatea? (P)
Charles Dumont, omul care a dat lumii „Non, Je Ne Regrette Rien”. „Mama mea m-a născut, dar Édith Piaf m-a adus în lume”
Charles Dumont, omul care a dat lumii „Non, Je Ne Regrette Rien”. „Mama mea m-a născut, dar Édith Piaf m-a adus în lume”
65 de ani de la „Psycho”: o capodoperă a suspansului revitalizată de muzică
65 de ani de la „Psycho”: o capodoperă a suspansului revitalizată de muzică