Home » Știință » Un consum excesiv de carne cu nitriți crește riscul de cancer, spun cercetătorii

Un consum excesiv de carne cu nitriți crește riscul de cancer, spun cercetătorii

Un consum excesiv de carne cu nitriți crește riscul de cancer, spun cercetătorii
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04.01.2023

Omul de știință Chris Elliott OBE a cerut miniștrilor britanici să interzică utilizarea nitriților în alimente, după ce cercetările au evidențiat riscul „clar” de a dezvolta cancer în cazul unui consum excesiv de carne, cum ar fi șunca și bacon.

Studiul realizat de oamenii de știință de la Universitatea Queen’s din Belfast, Marea Britanie, a constatat că șoarecii hrăniți cu carne procesată care conține aceste substanțe chimice, folosite pentru a afuma baconul și a-i da nuanța roz caracteristică, au dezvoltat cu 75% mai multe tumori canceroase decât șoarecii hrăniți cu carne de porc fără nitriți.

De asemenea, studiul a arătat că șoarecii hrăniți cu carne de porc cu nitriți au dezvoltat cu 82% mai multe tumori la nivelul intestinului decât grupul de control, potrivit The Guardian.

Potențialul cancerigen al unora dintre produsele din carne procesată

Printre cei care au condus studiul în cadrul căruia șoarecii au fost hrăniți cu mâncare constând în 15% carne procesată care conținea nitriți, s-a numărat profesorul Chris Elliott OBE, care a condus ancheta guvernamentală privind scandalul cărnii de cal din 2013.

Elliot a cerut guvernului să își schimbe poziția privind nitriții din carnea procesată, în lumina studiului.

„Rezultatele acestui nou studiu fac și mai clar riscul de cancer asociat cu carnea cu nitriți. Consumul zilnic de bacon și șuncă care conțin nitriți reprezintă un risc foarte real pentru sănătatea publică”, a declarat profesorul Chris Elliott OBE.

Studiul a constatat că șoarecii hrăniți cu o cantitate similară de carne de porc fără nitriți nu au prezentat o creștere a numărului de tumori, demonstrând în continuare faptul că un consumul de substanțe chimice are impact substanțial asupra riscului de cancer.

Nivelurile de nitriți din alimente ar putea indica o problemă de sănătate

„Rezultatele studiului nostru arată în mod clar că nu toate cărnurile procesate prezintă același risc de cancer și că un consum de carne procesată care conține nitriți exacerbează dezvoltarea tumorilor canceroase”, a spus dr. Brian Green, unul dintre autorii raportului.

Deși o dietă de 15% de carne procesată care conține nitriți reprezintă un aport relativ ridicat, cercetătorii au sugerat că rezultatele lor au arătat că și consumul unor cantități mai mici ar putea totuși crește riscul de cancer.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a publicat recent un proiect de aviz actualizat care sugera că nivelurile de nitriți din alimente ar putea indica o problemă de sănătate.

Franța ia măsuri

Între timp, guvernul francez s-a angajat să elimine, acolo unde este posibil, utilizarea nitriților în producția de alimente, în urma publicării unui studiu de către agenția națională de sănătate, în luna iulie, care a concluzionat că aceste substanțe chimice cresc riscul de cancer.

„Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și guvernul francez urmăresc faptele. Este timpul ca și guvernul britanic să facă același lucru”, a declarat Elliot.

De ce conțin unele produse din carne procesată nitriți și nitrați?

Rick Mumford, șeful departamentului de știință, dovezi și cercetare din cadrul Agenției pentru standarde alimentare, a declarat că noul studiu va fi evaluat.

„Nitriții și nitrații sunt conservanți importanți care împiedică dezvoltarea organismelor dăunătoare, în special a bacteriei responsabile de botulism, care poate pune în pericol viața. Ei sunt reglementați ca aditivi alimentari și, înainte de autorizare, trebuie să treacă printr-o evaluare solidă a siguranței. Din cauza posibilei legături între consumul excesiv de carne roșie și procesată și cancerul intestinal, guvernul recomandă limitarea consumului acestor produse la 70 g pe zi”, a spus Rick Mumford, șeful departamentului de știință, dovezi și cercetare din cadrul Agenției pentru standarde alimentare.

Nitriții au fost identificați de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind o cauză a 32.000 de cazuri de cancer intestinal pe an.

Vă mai recomandăm și: 

Românii, mari consumatori de carne procesată. Cât de periculoasă este pentru sănătate

Alimentele ultra-procesate cresc anxietatea. Ce arată un nou studiu?

Șoarecii hrăniți cu alimente procesate sunt mai vulnerabili la gripă decât cei hrăniți cu cereale

Cât de adevărate sunt datele de expirare de pe ambalajele alimentelor?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Astronomii au găsit o galaxie care arată la fel ca a noastră, pe vremea când Universul avea 600 de milioane de ani
Astronomii au găsit o galaxie care arată la fel ca a noastră, pe vremea când Universul avea 600 de milioane de ani
Lumea s-ar putea confrunta cu o nouă pandemie dacă un virus se va transmite de la cai la oameni
Lumea s-ar putea confrunta cu o nouă pandemie dacă un virus se va transmite de la cai la oameni
„Nu suntem pregătiți pentru ceea ce ne așteaptă”, avertizează șeful NATO
„Nu suntem pregătiți pentru ceea ce ne așteaptă”, avertizează șeful NATO
Nichita Stănescu, geniul răsfăţat de Ceauşeşti care a consumat alcool până a murit. „A făcut şi el un pact cu diavolul”
Nichita Stănescu, geniul răsfăţat de Ceauşeşti care a consumat alcool până a murit. „A făcut şi el un pact cu diavolul”
De ce trebuie să vindem motorină, energie și gaz la preţuri conform UE?
De ce trebuie să vindem motorină, energie și gaz la preţuri conform UE?
Elon Musk, primul om cu o avere de peste 400 de miliarde de dolari
Elon Musk, primul om cu o avere de peste 400 de miliarde de dolari
Oamenii trăiesc mai mult ca niciodată în istorie, însă paradoxal sunt mai bolnavi
Oamenii trăiesc mai mult ca niciodată în istorie, însă paradoxal sunt mai bolnavi
35% dintre profesorii din România sunt plătiți sub salariul minim
35% dintre profesorii din România sunt plătiți sub salariul minim
Un nou studiu arată că un material viu, creat din sânge, poate repara oasele
Un nou studiu arată că un material viu, creat din sânge, poate repara oasele
Oamenii de Neanderthal erau capabili de gândire abstractă, sugerează fosilele
Oamenii de Neanderthal erau capabili de gândire abstractă, sugerează fosilele
Un experiment de peste 10 ani a dezvăluit cum arată la interior neutronii
Un experiment de peste 10 ani a dezvăluit cum arată la interior neutronii
Istoria Naționalei de Fotbal! Peste 100 de ani de istorie
Istoria Naționalei de Fotbal! Peste 100 de ani de istorie
Exercițiile fizice pot reduce nevoia de medicamente, indică un studiu
Exercițiile fizice pot reduce nevoia de medicamente, indică un studiu
Un nou prădător oceanic pândește în Fosa Atacama
Un nou prădător oceanic pândește în Fosa Atacama
Templu vechi de 2.100 de ani din Egiptul antic, descoperit ascuns într-o stâncă
Templu vechi de 2.100 de ani din Egiptul antic, descoperit ascuns într-o stâncă
Ce a descoperit primul studiu despre microbiomul intestinal al păsărilor sălbatice?
Ce a descoperit primul studiu despre microbiomul intestinal al păsărilor sălbatice?
Copacii nepotriviți din locuri greșite pot face orașele mai fierbinți noaptea
Copacii nepotriviți din locuri greșite pot face orașele mai fierbinți noaptea
Oamenii nu reușesc să își dea seama care noduri sunt mai rezistente
Oamenii nu reușesc să își dea seama care noduri sunt mai rezistente