Home » Știință » Ce s-ar întâmpla dacă ai muri pe Marte? NASA a efectuat „simulări ale morții”

Ce s-ar întâmpla dacă ai muri pe Marte? NASA a efectuat „simulări ale morții”

Publicat: 16.01.2023

Atunci când oamenii mor pe Pământ, știm, în general, ce facem cu corpul celui mort. Dar ce s-ar întâmpla dacă o persoană ar muri pe Marte sau în drum spre Planeta Roșie? Conducerea NASA a efectuat „simulări ale morții”, astfel încât, în orice eventualitate, echipajul să știe ce să facă.

În primul rând, nu există protocoale oficiale pentru ceea ce se întâmplă cu corpul uman dacă cineva ar muri în spațiu. Politica oficială a NASA, sub forma unei declarații, este că, într-un astfel de caz, va fi luată o decizie între conducerea NASA, partenerii internaționali și operațiunile de zbor, conform IFLScience.

Potrivit astronautului Chris Hadfield, fost comandant al Stației Spațiale Internaționale (ISS), totuși, agenția spațială americană a făcut „simulări ale morții” cu astronauți.

Ce ar face astronauții dacă cineva ar muri în timpul unei călătorii spațiale?

„Dacă cineva ar muri în timpul unei activități extravehiculare (EVA), l-aș aduce mai întâi în camera pentru depresurizare. Probabil că l-aș lăsa în interiorul costumului presurizat; corpurile se descompun de fapt mai repede într-un costum spațial și nu vrem să simțim mirosul de carne în putrefacție sau de gazare. Nu este sanitar. Așa că l-aș păstra în costum și l-aș depozita undeva la rece pe stație”, a declarat Hadfield.

La bordul ISS, problema ar putea fi rezolvată relativ rapid. Depozitarea temporară în partea mai rece a stației spațiale, urmată de, probabil, cel mai grozav cortegiu funerar din istoria omenirii. Dar, în cazul unor misiuni mai lungi, să zicem, spre Marte, ar fi necesare alte soluții.

Un acord al ONU presupune reducerea deșeurilor spațiale

Dacă un astronaut s-ar gândi să arunce corpul în spațiu, transformând un fost coleg în resturi spațiale potențial periculoase, acesta ar fi sancționat, întrucât o astfel de acțiune contravine, de fapt, unui acord ONU de reducere a deșeurilor spațiale, ceea ce ar putea transforma această înmormântare emoționantă într-un incident internațional.

O alternativă propusă de o echipă de cercetători înființată de NASA este de a atașa cadavrul în interiorul unui sac, la un braț robotic aflat în exteriorul navei spațiale. Cadavrul ar îngheța, moment în care brațul ar face sacul să vibreze timp de 15 minute, până când corpul fragil ar fi redus în bucăți mici. Apa este lăsată să se evapore din sac printr-o gură de aerisire, lăsând nava cu aproximativ 25 de kilograme de rămășițe pe care să le aducă acasă pe Pământ.

Ce s-ar întâmpla cu corpul uman dacă un om ar ajunge pe Marte, doar pentru a muri acolo?

În ceea ce privește procesul, din nou, nu există prea multe lucruri stabilite. Probabil s-ar ajunge la o discuție între astronauții din misiune și echipa de pe Pământ. NASA are mare grijă să nu contamineze Marte și ar prefera ca trupurile să fie incinerate pentru a elimina toți microbii de pe Pământ.

Dacă acest lucru nu ar fi posibil, de exemplu, în timpul unei misiuni timpurii pe planetă, sau dacă întregul echipaj ar păți ceva, cadavrul ar putea fi îngropat sau lăsat pe suprafața planetei Marte.

Un cadavru s-ar descompune mai greu pe Marte decât pe Pământ

Un cadavru lăsat pe suprafața lui Marte nu s-ar descompune așa cum s-ar întâmpla pe Pământ. Dacă decesul ar avea loc în timpul zilei marțiene, bacteriile ar începe procesul normal de descompunere a corpului. Cu toate acestea, odată cu sosirea nopții, corpul ar îngheța. Fără bacterii care să descompună corpul, țesuturile moi rămân în siguranță, transformând decedatul într-o mumie.

Fără protecția atmosferei și a magnetosferei Pământului, radiațiile ar descompune corpul și mai mult, dar pe o scară de timp mult mai lungă, făcând posibil ca oasele să fie găsite câteva zeci de milioane de ani în viitor.

Vă mai recomandăm și: 

NASA a descoperit pietre prețioase pe Marte

NASA a dezvăluit primele sale planuri de a trimite doi astronauți pe Marte

Un meteorit de pe Marte sugerează că viața ar fi apărut pe Planeta Roșie mult mai târziu

Un astronaut a surprins o priveliște ireală cu Pământul de la bordul Stației Spațiale Internaționale

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase