Astronomii au detectat sute de găuri negre, ascunse chiar sub ochii noștri

16 01. 2023, 10:00

This browser does not support the video element.

Astronomii au detectat sute de găuri negre necunoscute anterior într-un nou studiu cu raze X al centrelor galactice prăfuite.

Astronomii au descoperit peste 400 de găuri negre ascunse anterior, care se hrăneau cu stele și praf în centrul galaxiilor. Se pare că multe dintre noile găuri negre, descoperite folosind Chandra X-ray Observatory al NASA, au rămas necunoscute până acum, deoarece sunt ascunse de coconi de praf.

Găurile negre supermasive, care pot fi de milioane de ori mai grele decât Soarele, trăiesc în centrul aproape tuturor galaxiilor din univers. Aceste obiecte colosale produc fascicule strălucitoare de energie pe măsură ce se hrănesc cu gaz, praf și stele din imediata lor apropiere, creând ceea ce sunt cunoscuți sub numele de nuclei galactici activi (AGN), conform NASA.

Sute de găuri negre se ascund în praful cosmic

AGN sunt deosebit de strălucitori în porțiunea de raze X a spectrului electromagnetic, a declarat astronomul Dong-Woo Kim, de la Harvard și Centrul Smithsonian pentru Astrofizică, în timpul unei conferințe de presă pe 11 ianuarie la cea de-a 241-a întâlnire a American Astronomical Society din Seattle.

AGN lasă, de asemenea, tipare vizibile în lumina optică, care îi identifică drept AGN, a adăugat el, potrivit Live Science.

Dar anumite obiecte au fost observate emițând tone de raze X fără semnăturile optice specifice asociate cu AGN, a spus Kim, iar acestea au fost denumite „galaxii optic normale strălucitoare în raze X”, sau „XBONG-uri”.

Cel mai mare catalog de galaxii misterioase

Pentru a investiga în continuare aceste entități misterioase, el și colegii săi s-au uitat la un catalog de peste 300.000 de obiecte strălucitoare în raze X capturate de Chandra.

Apoi au folosit imagini optice ale cerului nopții din Sloan Digital Sky Survey (SDSS) și au combinat cele două seturi de date pentru a selecta obiectele luminoase în raze X, dar optic normale. Cercetătorii au identificat 820 de XBONG-uri situate între 550 de milioane și 7,8 miliarde de ani-lumină depărtare de Pământ, cel mai mare astfel de eșantion realizat vreodată, a spus Kim.

„Prima întrebare a fost Ce sunt acestea?”, a adăugat el.

Razele X trec prin praf, în timp ce lumina optică este ascunsă de acesta, așa că Kim și colegii săi au încercat să descopere dacă aceste 820 de XBONG-uri ar putea fi de fapt sute de găuri negre înconjurate de cantități mari de praf.

Ce sunt obiectele cosmice descoperite de astronomi?

Dacă acesta era cazul, razele X cu cea mai mică energie ar fi absorbite ușor de praf, în timp ce cele mai puternice ar continua să strălucească prin el, a spus Kim. Echipa sa a văzut exact acest tipar în aproximativ 50% dintre XBONG-uri, sugerând că acestea sunt AGN îngropați în coconi de praf.

„Ce sunt cealaltă jumătate?”, s-a întrebat apoi Kim. O posibilitate este ca Chandra să vadă grupuri extrem de îndepărtate de galaxii, care pot străluci puternic în raze X, dar nu au semnătura optică caracteristică care le identifică drept AGN, a spus el. Acest lucru ar putea explica aproximativ 20% dintre XBONG-urile rămase, a adăugat el.

Iar ultimele 30%, crede el, sunt galaxii a căror lumină optică este deosebit de puternică, suficient de strălucitoare pentru a acoperi semnătura optică de AGN, ceea ce s-ar putea întâmpla atunci când astfel de galaxii sunt deosebit de departe.

Kim speră că investigațiile ulterioare folosind Chandra vor aduce răspunsuri la întrebările rămase despre aceste entități ciudate.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. De ce orbitează toate planetele în jurul Soarelui?

China plănuiește să construiască cel mai mare telescop optic din Asia

Vântul solar creează apă pe Lună, potrivit cercetătorilor chinezi

Cinci misiuni spațiale pe care să le urmărești în 2023