Home » Știință » Coroana mijlocie a Soarelui a putut fi observată în premieră mondială

Coroana mijlocie a Soarelui a putut fi observată în premieră mondială

Foto: Chitta et al., Nature Astronomy, 2022
Publicat: 02.01.2023

Cercetătorii au descoperit în premieră mondială structuri de plasmă asemănătoare cu o rețea în coroana mijlocie a Soarelui.

Un studiu despre descoperire a fost publicat în Nature Astronomy.

Rezultatele ne apropie de rezolvarea unui mister fundamental despre originile vântului solar și despre conexiunile acestuia cu alte corpuri ale Sistemului Solar.

Coroana mijlocie a Soarelui, observată în premieră

Cercetătorii de la Southwest Research Institute (SwRI), din SUA, NASA și Institutul Max Planck pentru Cercetarea Sistemului Solar (MPS), din Germania, au detaliat noua lor tehnică de observare revoluționară folosită în studiu, care implică realizarea de imagini cu ultraviolete (UV) ale coroanei medii.

În timp ce Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA a observat coroana Soarelui încă din 1995 pentru a urmări vremea spațială, acest lucru a fost realizat cu instrumente necorespunzătoare. Adică cu Large Angle and Spectrometric Coronagraph (LASCO), montat pe sonda spațială Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) a NASA și ESA.

LASCO are o lipsă observațională care ne împiedică să vedem coroana mijlocie a Soarelui, unde este generat vântul solar.

„Știm încă din anii 1950 despre fluxul vântului solar. Pe măsură ce vântul solar evoluează, acesta poate influența vremea spațială și poate afecta lucruri precum rețelele electrice, sateliții și astronauții”, a declarat Dr. Dan Seaton, de la SwRI, unul dintre autorii studiului.

„Originile vântului solar și structura sa rămân oarecum misterioase. Deși avem o înțelegere de bază a proceselor, nu am avut observații ca acestea până acum, așa că a trebuit să lucrăm cu o lipsă de informații”, a adăugat el, potrivit Interesting Engineering.

Folosirea unui instrument diferit

Seaton a propus folosirea unui instrument diferit pentru a identifica noi tehnici de observare a coroanei Soarelui (GOES). Acesta este Solar Ultraviolet Imager (SUVI) de pe sateliții de mediu operaționali geostaționari (GOES) ai NOAA.

Cu toate acestea, SUVI ar fi îndreptat mai degrabă spre lateralele Soarelui decât direct spre acesta. În plus, observațiile UV ar fi făcute timp de o lună.

Coroana mijlocie a Soarelui conține structuri ca de rețea

Seaton și colegii săi au descoperit structuri de plasmă alungite, asemănătoare unei rețele, în coroana mijlocie a Soarelui. În mod semnificativ, ei sugerează că vântul solar, sub formă de particule, este propulsat în spațiu prin interacțiuni din cadrul acestor structuri, care eliberează energia magnetică stocată.

„Nimeni nu a monitorizat ceea ce face corona Soarelui în UV la această înălțime pentru atât de mult timp. Nu aveam idee dacă va funcționa sau ce anume vom vedea”, a spus el.

„Rezultatele au fost foarte interesante. Pentru prima dată, avem observații de înaltă calitate care unesc complet observațiile noastre ale Soarelui și ale heliosferei într-un singur sistem”, spune cercetătorul.

Seaton crede că noua metodă de observare ar putea duce la înțelegeri mai profunde și la descoperiri chiar mai palpitante.

Informații pentru viitoarele misiuni

Misiunile viitoare ar putea include PUNCH (Polarimeter to Unify the Corona and Heliosphere), o misiune NASA condusă de SwRI care va fotografia procesul prin care vântul solar se formează din coroana exterioară a Soarelui. Misiunea urmează să fie lansată în 2023.

„Acum, că putem fotografia coroana mijlocie a Soarelui, putem conecta ceea ce vede PUNCH cu originile coroanei și putem avea o vedere mai completă a modului în care vântul solar interacționează cu restul Sistemului Solar”, a explicat el.

„Înainte de aceste observații, foarte puțini oameni credeau că putem observa coroana de mijloc la aceste distanțe în UV. Aceste studii au deschis o abordare cu totul nouă pentru observarea coroanei la scară largă”, a concluzionat Seaton.

Ce este coroana solară mijlocie?

Regiunea cea mai exterioară a atmosferei Soarelui este cunoscută sub numele de coroană. Lumina intensă de suprafață a Soarelui ascunde de obicei coroana. Fără a folosi instrumente specifice, aceasta devine dificil de văzut. Cu toate acestea, coroana poate fi văzută în timpul unei eclipse totale de soare.

Corona de mijloc, aflată la aproximativ 1 milion de kilometri deasupra suprafeței Soarelui, este zona atmosferei solare care a primit cea mai mică atenție. Acest lucru este cauzat parțial de lipsa observațiilor coroanei Soarelui pentru altitudini mai mici de 2 milioane de kilometri.

Vă recomandăm să citiți și:

Un segment experimental gonflabil pentru stații spațiale a explodat violent

Oamenii care cred că Pământul este plat se miră că orașele din partea de jos a planetei nu cad în spațiu

Algoritmul de supernove a clasificat 1.000 de stele muribunde fără eroare

Noi indicii despre materia întunecată. Ar putea fi formată din fotoni întunecați?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase