Băutura care nu provoacă mahmureală ar putea fi mai aproape decât credem

18 02. 2023, 13:00

Profesorul David Nutt a vorbit despre compușii din care ar putea fi creată băutura care nu provoacă mahmureală.

Ar putea fi creată băutura care nu provoacă mahmureală? S-ar putea să sune prea frumos pentru a fi adevărat, dar exact la așa ceva lucrează profesorul David Nutt, neuropsihofarmacolog de la Imperial College London și expert de renume mondial.

Nutt și-a descris încercarea de a produce substanțe similare cu alcoolul, dar fără efectele secundare negative, cum ar fi dependența, greața, durerile de cap, pierderea memoriei, pierderea coordonării și raționamentul slab.

O echipă de cercetători lucrează la băutura care nu provoacă mahmureală

Îmi place alcoolul, celor mai mulți oameni le place alcoolul, celor mai mulți le place alcoolul pentru că îi relaxează și cei mai mulți oameni folosesc alcool în situații sociale, unde există puțină anxietate. Mergi la o petrecere, te simți puțin încordat, nu cunoști oameni, nu ești sigur ce să faci cu mâinile, așa că o băutură este o modalitate de a te calma și de a facilita comunicarea”, a spus el.

Nutt explică modul în care echipa sa a inventat o băutură naturală din plante care își propune să imite același efect pe care îl are alcoolul în ceea ce privește relaxarea și sociabilitatea. Deoarece nu este implicat niciun pic de alcool, nu există griji cu privire la mahmureala de a doua zi.

Pe lângă asta, echipa sa caută să „inventeze” o nouă moleculă care imită toate părțile alcoolului care te fac să te simți bine, notează IFL Science.

Momentan, singurii care au gustat băutura sunt cei care au creat-o

„Avem o băutură numită Sentia, care este o băutură pe bază de plante care conține ierburi cu componente specifice care activează sistemul GABA din creier, care este sistemul care reduce anxietatea în situații sociale, asupra căruia acționează alcoolul. Ceea ce încercăm acum să facem este să inventăm o moleculă alternativă la alcool, care va activa sistemul GABA doar într-o măsură suficientă pentru a vă relaxa și a vă face mai sociabili, dar nu va avea toate celelalte consecințe”, a explicat Nutt.

În afară de câteva înghițituri pe furiș în cadrul echipei, noii compuși nu au fost încă testați oficial pe oameni, dar Nutt și echipa sa speră să atingă această etapă în viitorul apropiat.

„În prezent, studiem șapte molecule diferite. Până la sfârșitul acestui an, ne vom fi hotărât ce moleculă să fabricăm în cantități mari, deoarece este foarte costisitor să facem molecule noi și să facem suficiente; trebuie să o trecem doar pe cea mai bună prin testul de siguranță”, a explicat el.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii lucrează la un al treilea braț pe care oamenii l-ar controla prin semnale neuronale

Izolarea socială și singurătatea cresc riscul apariției bolilor de inimă

Ce secrete ascunde saliva? Un lichid omniprezent, dar prea puțin înțeles

Consumul excesiv de alcool la tineri modifică microbiomul intestinal