Home » Știință » Ce secrete ascunde saliva? Un lichid omniprezent, dar prea puțin înțeles

Ce secrete ascunde saliva? Un lichid omniprezent, dar prea puțin înțeles

Publicat: 09.02.2023

Saliva, un lichid omniprezent și banal din cavitatea bucală, face mai mult decât să mențină mediul umed. Aceasta conține un amestec de substanțe care, arată ultimele cercetări, reprezintă factorul esențial pentru aromele pe care noi le degustăm.

În primă instanță, saliva pare un element destul de plictisitor, ori cel mult un mod convenabil de a ne înmuia hrana pe care o mâncăm. Însă, realitatea arată cu totul altfel, iar acest lucru începe să fie înțeles de oamenii de știință.

Fluidul interacționează cu orice este introdus în gură și, chiar dacă vorbim despre o compoziție formată din 99% apă, are o influență mare asupra aromelor alimentelor și băuturilor. Practic, are un rol important în tot ce privește plăcerea.

Saliva, un lichid, dar nu chiar orice lichid

„Este un lichid, dar nu este doar un lichid”, a spus Guy Carpenter, profesor de biologie orală de la King’s College din Londra.

Până acum, oamenii de știință au înțeles unele dintre funcțiile pe care le are saliva: protejează dinții, ușurează discursul și creează un mediu propice pentru mâncarea pe care o introducem în gură. Însă, recent, specialiștii descoperă că salva este, de asemenea, un mediator și un „translator”, care influențează modul în care mâncarea se deplasează în cavitatea bucală. Totodată, saliva ne activează simțurile. Unele rezultate sugerează că interacțiunea dintre salivă și mâncare chiar ar putea să stabilească ce alimente mâncăm cu plăcere.

Este vorba, astfel, despre o substanță care nu este foarte sărată – de aceea, oamenii pot să simtă gustul unui cartof prăjit. Nu este nici foarte acid, drept urmare, o picătură de lămâie poate fi foarte revigorantă. Iar apa din fluid și proteinele salivare lubrifiază fiecare înghițitură, și enzimele (amilaza și lipaza) ajuta procesul de digestie. Această umezire a hranei dizolvă componentele chimice specifice gustului, care se transformă în și mai multă salivă, pentru a interacționa apoi cu papilele gustative.

Fiecare moleculă din mâncare trece prin salivă

Cu ajutorul salivei, oamenii „depistează componenta chimică a hranei: aroma și gustul”, a spus Jianshe Chen, om de știință specializat în gastronomie și profesor la Zhejiang Gongshang University din Hangzhou (China), notează BBC.

Profesorul a mai explicat faptul că, atunci când oamenii mănâncă, ei nu savurează mâncarea în sine, ci un amestec de hrană cu salivă. De exemplu, o persoană poate percepe gustul dulce sau acru al unei molecule doar dacă o acea moleculă atinge papilele gustative – iar ca acest lucru să se petreacă, trebuie să treacă prin stratul de salivă, care îmbracă limba.

Dar nu este o situație general valabilă, a intervenit, de data aceasta, profesorul Carpenter din Londra.

Carpenter a dat exemplul sucului neacidulat, care pare mai dulce decât cel carbogazos. Specialiștii au și explicația acestui fenomen. Bulele de dioxid de carbon din băutură produc un „boom” care distrage creierul și îl păcălește. Astfel, nu avem senzația că băutura cu acid este foarte dulce.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce are ciocolata un gust atât de bun? Procesul care are loc la contactul cu saliva

Primul test de sarcină pe bază de salivă din lume, lansat de un start-up israelian

Natura ne ajută din nou! Savanţii au folosit salivă de urs pentru a testa antibioticele

Saliva umană conţine un analgezic de şase ori mai puternic decât morfina

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Argentinienii mănâncă mai puțină carne de vită ca niciodată din cauza inflației și a recesiunii
Argentinienii mănâncă mai puțină carne de vită ca niciodată din cauza inflației și a recesiunii
Maria Dragomiroiu, la un pas să-și piardă viața
Maria Dragomiroiu, la un pas să-și piardă viața
Max Verstappen a câștigat Marele Premiu al Spaniei
Max Verstappen a câștigat Marele Premiu al Spaniei
Sute de oameni au murit deja și milioane suferă din cauza căldurii excesive
Sute de oameni au murit deja și milioane suferă din cauza căldurii excesive
Fără acest om, cărţile nu ar fi existat. Mecanismul inventat de el a rămas neschimbat de secole
Fără acest om, cărţile nu ar fi existat. Mecanismul inventat de el a rămas neschimbat de secole
Ministrul german al Economiei spune că tarifele UE pentru China nu sunt o „pedeapsă”
Ministrul german al Economiei spune că tarifele UE pentru China nu sunt o „pedeapsă”
Insula Capri, deschisă din nou pentru turiști. Anunțul autorităților
Insula Capri, deschisă din nou pentru turiști. Anunțul autorităților
Măsuri drastice după ce peste 500 de pelerini au murit la Mecca
Măsuri drastice după ce peste 500 de pelerini au murit la Mecca
Dalai Lama trebuie să-și „corecteze” opiniile politice, au spus oficialii chinezi
Dalai Lama trebuie să-și „corecteze” opiniile politice, au spus oficialii chinezi
Un complot în vremuri de război: Generalul Averescu și bancherul Aristide Blank, în mijlocul unei conspirații politice și militare
Un complot în vremuri de război: Generalul Averescu și bancherul Aristide Blank, în mijlocul unei conspirații politice ...
Ce se întâmplă atunci când stelele neutronice se ciocnesc?
Ce se întâmplă atunci când stelele neutronice se ciocnesc?
Marea Pată Roșie de pe Jupiter s-ar fi format mai recent decât Statele Unite ale Americii
Marea Pată Roșie de pe Jupiter s-ar fi format mai recent decât Statele Unite ale Americii
Balenele ucigașe vânează și mănâncă rechini în Golful California, au descoperit cercetătorii
Balenele ucigașe vânează și mănâncă rechini în Golful California, au descoperit cercetătorii
Cum se manifesta Ceaușescu când se enerva: „Generale! Mâine să vină un tanc şi să dărâme clădirea!”
Cum se manifesta Ceaușescu când se enerva: „Generale! Mâine să vină un tanc şi să dărâme clădirea!”
Jakub Krystof Rad, inventatorul zahărului cubic. O afacere care a pornit de la un deget tăiat
Jakub Krystof Rad, inventatorul zahărului cubic. O afacere care a pornit de la un deget tăiat
Un zidar pe nume Fergus Suter, primul fotbalist profesionist din lume
Un zidar pe nume Fergus Suter, primul fotbalist profesionist din lume
În curând, Inteligența Artificială ar putea detecta cancerul
În curând, Inteligența Artificială ar putea detecta cancerul
Vehiculele autonome sunt mai sigure decât cele conduse de oameni, cu două mari excepții
Vehiculele autonome sunt mai sigure decât cele conduse de oameni, cu două mari excepții