Home » Știință » Ce medicamente nu trebuie să combini cu alcool? Iată care sunt riscurile!

Ce medicamente nu trebuie să combini cu alcool? Iată care sunt riscurile!

Publicat: 25.12.2022

Anul se apropie de final, ceea ce înseamnă că vor apărea nenumărate ocazii de a ciocni un pahar de vin, sau mai multe, cu o persoană apropiată. Însă dacă iei aceste medicamente, nu trebuie să consumi alcool! Iată de ce.

Nu trebuie să bei alcool cu unele medicamente deoarece acesta poate face ca ele să nu funcționeze atât de bine. Iar în cazul altor medicamente, riscați o supradoză care vă pune viața în pericol.

După ce luați un medicament, acesta ajunge în stomac. De acolo, corpul îl transportă către ficat, unde medicamentul este metabolizat și descompus înainte de a ajunge în sânge. Fiecare medicament este furnizat într-o doză care ține cont de rata metabolismului din ficat.

Atunci când bei alcool, acesta este, de asemenea, descompus în ficat și poate afecta cantitatea de medicament care este metabolizată, explică Science Alert.

Metabolism

Unele medicamente sunt metabolizate mai mult, ceea ce poate însemna că nu ajung în cantitate suficientă în fluxul sanguin. Alte medicamente sunt metabolizate mai puțin. Asta înseamnă că primiți o doză mult mai mare decât cea prevăzută, ceea ce ar putea duce la o supradoză.

Efectele alcoolului (cum ar fi somnolența) pot crește efectele similare ale unui medicament.

Dacă va avea loc sau nu o interacțiune și ce interacțiune va avea loc, depinde de mulți factori. Acești factori includ medicamentul pe care îl luați, doza, cât de mult alcool beți, vârsta, genele, sexul și starea generală de sănătate. Femeile, persoanele în vârstă și persoanele cu probleme hepatice au mai multe șanse de a avea o interacțiune medicamentoasă cu alcoolul.

Cu ce tratament nu trebuie să bei alcool?

Multe medicamente interacționează cu alcoolul, indiferent dacă sunt prescrise de medic sau sunt cumpărate fără rețetă, cum ar fi medicamentele pe bază de plante.

1. Medicamente + alcool = somnolență, comă, moarte

Consumul de alcool și administrarea unui medicament care deprimă sistemul nervos central pentru a reduce excitarea și stimularea pot avea efecte care se completează reciproc. Împreună, acestea vă pot provoca somnolență suplimentară, vă pot încetini respirația și ritmul cardiac și, în cazuri extreme, pot duce la comă și la moarte. Aceste efecte sunt mai probabile dacă utilizați mai mult de un medicament de acest tip.

Medicamentele la care trebuie să fiți atenți le includ pe cele pentru depresie, anxietate, schizofrenie, durere (cu excepția paracetamolului), tulburări de somn (cum ar fi insomnia), alergii și răceli și gripă.

Nu trebuie să bei alcool dacă iei aceste medicamente, sau, dacă o faci, consumul trebuie menținut la minimum.

2. Medicamente + alcool = efect sporit

Amestecarea alcoolului cu unele medicamente amplifică efectul acestor medicamente.

Un exemplu este comprimatul pentru dormit zolpidem, care nu trebuie luat cu alcool. Efectele secundare rare, dar grave, sunt comportamente ciudate în timpul somnului, cum ar fi mâncatul în somn, condusul în somn sau somnambulismul, care sunt mai probabile în cazul consumului de alcool.

3. Medicamente + bere artizanală sau bere de casă = hipertensiune arterială

Unele tipuri de medicamente interacționează doar cu unele tipuri de alcool.

Exemplele includ unele medicamente pentru depresie, cum ar fi fenelzina, tranilcipromina și moclobemida, antibioticul linezolid, medicamentul pentru Parkinson selegilină și medicamentul pentru cancer procarbazină.

Acești așa-numiți inhibitori ai monoaminooxidazei interacționează doar cu unele tipuri de beri de tip boutique și artizanale, beri cu sediment vizibil, beri belgiene, coreene, europene și africane și beri și vinuri de casă.

Aceste tipuri de alcool conțin niveluri ridicate de tiramină, o substanță naturală care poate fi descompusă de corp și care de obicei nu dăunează.

Însă inhibitorii de monoaminooxidază împiedică organismul să descompună tiramina. Acest lucru crește nivelurile acesteia din organism și poate determina creșterea tensiunii arteriale până la niveluri periculoase.

4. Nu trebuie să bei alcool cu aceste medicamente pentru că au efect și după ce te-ai oprit din consum

Unele medicamente interacționează cu alcoolul deoarece afectează modul în care corpul îl descompune pe acesta din urmă.

Dacă beți alcool în timp ce utilizați astfel de medicamente, puteți simți greață, vărsături, înroșirea feței și gâtului, senzație de sufocare sau amețeală, inima vă poate bate mai repede decât de obicei sau tensiunea arterială poate scădea.

Acest lucru poate apărea chiar și după ce opriți tratamentul, apoi beți alcool. De exemplu, dacă luați metronidazol, trebuie să evitați consumul de alcool atât în timp ce utilizați medicamentul, cât și timp de cel puțin 24 de ore după ce încetați să îl luați.

Un exemplu în care alcoolul modifică cantitatea de medicament sau de substanțe înrudite din organism este acitretina.

Acest medicament este utilizat pentru a trata afecțiunile pielii, cum ar fi psoriazisul sever și pentru a preveni cancerul de piele la persoanele care au suferit un transplant de organe.

Când luați acitretină, aceasta se transformă într-o altă substanță, etretinat, înainte de a fi îndepărtată din organism. Alcoolul crește cantitatea de etretinat din organism.

Acest lucru este deosebit de important deoarece etretinatul poate provoca malformații congenitale. Pentru a preveni acest lucru, dacă sunteți o femeie de vârstă fertilă, ar trebui să evitați alcoolul în timp ce utilizați medicamentul și timp de două luni după ce încetați să îl luați.

Mituri despre alcool și medicamentele contraceptive

Unul dintre cele mai comune mituri despre medicamente și alcool este că nu poți bea în timp ce folosești tratamente contraceptive.

În general, este sigur să utilizați alcool cu astfel de medicamente, deoarece nu afectează în mod direct cât de bine funcționează tratamentul.

Dar anticoncepționalele sunt cel mai eficiente dacă sunt luate la aceeași oră în fiecare zi. Dacă bei mult, este mai probabil să uiți să faci asta a doua zi.

De asemenea, uneori alcoolul poate provoca greață și vărsături. Dacă vomiți în decurs de trei ore de la administrarea pastilei, aceasta nu va funcționa. Acest lucru crește riscul de sarcină.

De asemenea, pastilele contraceptive pot afecta răspunsul la alcool, deoarece hormonii pe care îi conțin pot schimba modul în care corpul elimină alcoolul. Asta înseamnă că vă puteți îmbăta mai repede și puteți rămâne sub influența băuturilor alcoolice mai mult timp decât în mod normal.

Nu trebuie să bei alcool dacă iei antibiotice sau este un mit?

Apoi mai este mitul despre faptul că nu trebuie să amesteci alcoolul cu niciun antibiotic. Acest lucru se aplică numai metronidazolului și linezolidului.

În celelalte situații este în general sigur să utilizați alcool cu antibiotice, deoarece alcoolul nu afectează cât de bine funcționează acestea.

Dar dacă puteți, cel mai bine este să evitați alcoolul în timp ce luați antibiotice. Antibioticele și alcoolul au efecte secundare similare, cum ar fi stomac deranjat, amețeli și somnolență.

Utilizarea celor două împreună înseamnă că este mai probabil să aveți aceste reacții adverse. De asemenea, alcoolul vă poate reduce energia și crește timpul necesar pentru a vă recupera.

Cere sfatul unui expert!

Dacă intenționați să beți alcool de aceste sărbători și vă faceți griji pentru potențialele interacțiuni cu medicamentele pe care le luați, nu încetați să luați medicamentele.

Medicul de familie sau chiar farmacista vă pot spune dacă puteți consuma alcool cu tratamentul actual sau dacă îl puteți înlocui cu altceva similar.

Vă recomandăm să citiți și:

Un studiu arată că vitamina D ajută la funcționarea mai bună a creierului

Lumina verde ar putea reduce durerea prin activarea receptorilor opioizi din creier

Spațiile de lucru în comun limitează creativitatea

Notificările constante stresează creierul. Iată cum poți să-ți recapeți concentrarea!

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase