De ce au oamenii nevoie de mai mult somn iarna?

22 02. 2023, 13:00

Reducerea duratei zilelor și a expunerii la lumină pe parcursul anului ar putea afecta calitatea somnului nostru. Dar este dificil să ne dăm seama cum se aplică acest lucru în practică.

Deși studiile în care oamenii își evaluează propriul somn au sugerat o creștere a duratei somnului în timpul iernii, sunt necesare măsuri obiective pentru a determina cum anume afectează somnul anotimpurile.

Oamenii de știință care studiază dificultățile somnului au publicat noi date în Frontiers in Neuroscience care arată că, chiar și în cazul unei populații urbane care se confruntă cu un somn perturbat, oamenii au un somn REM mai lung iarna decât vara și un somn mai puțin profund toamna.

„Posibil ca una dintre cele mai prețioase realizări din evoluția umană să fie o invizibilitate a sezonalității la nivel comportamental”, a declarat dr. Dieter Kunz, autorul studiului, care lucrează la Clinica de Somn și Cronomedicină de la Spitalul St Hedwig din Berlin.

„În studiul nostru arătăm că arhitectura somnului uman variază substanțial de-a lungul anotimpurilor la o populație adultă care trăiește într-un mediu urban”, a adăugat Kunz.

Durata somnului crește în timpul iernii

O echipă de oameni de știință condusă de Aileen Seidler din grupul de lucru al doctorului Kunz de la Universitatea de Medicină Charité din Berlin a recrutat 292 de pacienți care au fost supuși unor studii, numite polisomnografii la Spitalul St Hedwig.

Aceste studii sunt efectuate în mod regulat pe pacienții care se confruntă cu dificultăți legate de somn, folosind un laborator special în care pacienții sunt rugați să doarmă în mod natural, fără ceas deșteptător, iar calitatea și tipul somnului pot fi monitorizate, precum și durata acestuia. Deși tulburările de somn ar putea influența rezultatele, acest lucru face ca grupul de studiu să fie mare și uniform repartizat pe tot parcursul anului, permițând investigarea diferențelor de la o lună la alta.

Echipa a exclus pacienții care luau medicamente cunoscute ca afectând somnul, eșecurile tehnice în timpul polisomnografiei și latența somnului REM mai mare de 120 de minute, ceea ce sugerează că primul episod de somn REM a fost sărit. După ce au fost făcute aceste excluderi, au rămas 188 de pacienți. Cele mai multe dintre diagnosticele lor nu au prezentat niciun tipar sezonier, dar insomnia a fost diagnosticată mai frecvent spre sfârșitul anului.

Iarna se înregistrează mai mult somn REM

Chiar dacă pacienții se aflau într-un mediu urban cu o expunere redusă la lumina naturală și o poluare luminoasă ridicată, ceea ce ar trebui să afecteze orice sezonalitate reglată de lumină, cercetătorii au descoperit schimbări subtile, dar izbitoare de-a lungul anotimpurilor. Deși timpul total de somn părea să fie cu aproximativ o oră mai lung iarna decât vara, acest rezultat nu a fost semnificativ din punct de vedere statistic.

Cu toate acestea, somnul REM a fost cu 30 de minute mai lung iarna decât vara. Se știe că somnul REM este direct legat de ceasul circadian, care este afectat de schimbările de lumină. Deși echipa a recunoscut că aceste rezultate ar trebui validate într-o populație care nu se confruntă cu dificultăți de somn, schimbările sezoniere pot fi chiar mai mari într-o populație sănătoasă, scrie EurekAlert.

Deși timpul de veghe al majorității oamenilor scapă în prezent în mare măsură de sub controlul lor, din cauza programului școlar sau de lucru, societatea ar putea beneficia de adaptări care să le permită oamenilor să răspundă mai eficient la schimbarea anotimpurilor. Între timp, culcatul mai devreme iarna ar putea ajuta la adaptarea sezonalității umane.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cercetătorii au introdus ADN de aligator în genomurile de la somn

Insomnia provoacă dureri de spate și viceversa, sugerează studiile

Un somn de bună calitate face femeile să fie mai ambițioase la locul de muncă

Două regiuni ale creierului se sincronizează în timpul somnului ca să creeze memoria motorie