Home » Știință » Două regiuni ale creierului se sincronizează în timpul somnului ca să creeze memoria motorie

Două regiuni ale creierului se sincronizează în timpul somnului ca să creeze memoria motorie

Două regiuni ale creierului se sincronizează în timpul somnului ca să creeze memoria motorie
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.12.2022

Cercetătorii de la Universitatea California din San Francisco (UCSF), SUA, au arătat modul în care memoria motorie este îmbunătățită în timpul somnului, atunci când creierul procesează ceea ce a învățat în timpul zilei, astfel încât să absoarbă în subconștient un act întreprins fizic.

Studiul arată că al nostru creier procesează în timpul somnului ceea ce a învățat în timpul zilei prin revizuirea încercărilor și erorilor unor anumite acțiuni. Într-o exemplificare a performanței sportivilor profesioniști, influențate de memoria motorie, cercetătorii au subliniat că rolul memoriei motorii nu se rezumă la o perfecționare a abilităților exersate anterior somnului.

„Chiar și sportivii de elită fac greșeli, iar acest lucru face ca jocul să fie interesant. Memoria motorie nu înseamnă o performanță perfectă. Este vorba despre erori previzibile și succese previzibile. Atâta timp cât erorile sunt stabile de la o zi la alta, creierul spune: Hai să blocăm această memorie”, a declarat Karunesh Ganguly, profesor de neurologie și membru al UCSF Weill Institute for Neurosciences, potrivit Medical Xpress.

Legătura dintre odihnă și păstrarea abilităților

Cercetătorii au descoperit că procesul de „blocare” implică o comunicare surprinzător de complexă între părți diferite ale creierului și are loc în timpul somnului profund și odihnitor cunoscut sub numele de somn non-REM.

Somnul este important deoarece creierul nostru conștient tinde să se concentreze pe eșecuri, potrivit profesorului Ganguly. Acesta a identificat anterior undele cerebrale asociate somnului, care influențează păstrarea abilităților.

„În timpul somnului, creierul este capabil să treacă în revistă toate cazurile pe care le-a primit și să aducă în față modele care au avut succes”, a explicat Ganguly.

Memoria motorie apare pe fondul unor mișcări succesive

Cândva se credea că abilitățile motorii necesită doar cortexul motor. Dar în ultimii ani a apărut o imagine mai complexă. La fel ca sportivii profesioniști, șobolanii care au făcut parte din studiu, și-au însușit o abilitate pe baza unui model mintal al modului în care funcționează lumea, pe care l-au creat din experiența lor fizică cu gravitația, spațiul și alte indicii.

Dar acest tip de învățare motorie nu s-ar transfera cu ușurință într-o situație în care indicii și mediul fizic ar fi diferite, deoarece memoria motorie se înrădăcinează ca un set de mișcări care se succed în timp, a spus Ganguly.

Studiul a fost publicat în jurnalul Nature.

Vă mai recomandăm și: 

Obosit chiar și după 8 ore de somn? Ai putea suferi de „junk sleep”

Somnul este cel mai bun analgezic. Ce se întâmplă în creier când nu ne odihnim suficient

Cea mai bună băutură pentru a combate pierderea memoriei, potrivit unui nou studiu

Memoria de scurtă durată poate fi îmbunătățită prin terapia cu laser

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase