Home » Știință » Insomnia provoacă dureri de spate și viceversa, sugerează studiile

Insomnia provoacă dureri de spate și viceversa, sugerează studiile

Publicat: 26.12.2022

De-a lungul vieții, majoritatea oamenilor sunt susceptibili de a experimenta o anumită formă de durere de spate. Printre multe alte asocieri, un studiu recent sugerează că și insomnia provoacă dureri de spate.

Durerea de spate este uneori asociată cu leziuni, probleme cronice ale spatelui, afecțiuni medicale, cu ciclul menstrual sau cu sarcina și cu alte cauze fiziologice subiacente. În multe cazuri, totuși, identificarea originii durerii lombare este dificilă, în ciuda gravității acesteia și a impactului său potențial asupra vieții de zi cu zi a celor afectați.

Unele studii au găsit asocieri între durerea lombară și diferiți factori psihologici și sociali, inclusiv sexul, greutatea corporală, obiceiurile de fumat și tulburările de dispoziție. Mai recent, cercetările au sugerat că insomnia provoacă dureri de spate și invers.

Insomnia provoacă dureri de spate

Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității din Zhejiang, din China, au efectuat recent un studiu care explorează în amănunt aceste descoperiri recente, încercând să înțeleagă mai bine relația dintre somn și durerea de spate. Descoperirile lor, publicate în Frontiers in Neuroscience, sugerează că există o relație cauzală bidirecțională între insomnie și dureri de spate, fiecare afecțiune cauzând-o pe cealaltă.

„Studiile observaționale anterioare au arătat că durerea de spate coexistă adesea cu tulburările de somn, cu toate acestea, relația cauzală rămâne neclară”, au scris Ge Luo, Yuanyuan Yao, Jiachun Tao, Tingting Wang și Min Yan în lucrare.

„În studiul de față, a fost investigată relația cauzală dintre tulburările de somn și durerea lombară și a fost subliniată importanța îmbunătățirii somnului în gestionarea cuprinzătoare a durerii”, scriu cercetătorii.

Cum a fost realizat studiul?

Luo și colegii lui au examinat datele genetice și auto-raportate ale peste 400.000 de oameni de origine europeană, colectate ca parte a Genome-Wide Association Study (GWAS) al Biobank din Marea Britanie. Acești oameni au finalizat teste genetice și au răspuns la o serie de întrebări despre tiparele lor de somn, notează Medical Xpress.

Analizele cercetătorilor s-au concentrat pe diferiți factori asociați cu calitatea slabă a somnului, printre care insomnia, durata lungă a somnului, durata scurtă a somnului și somnolența în timpul zilei. Ei au analizat astfel datele GWAS și au selectat participanții cu variante genetice asociate cu diferite caracteristici ale somnului prost.

Pentru a deduce o posibilă relație cauzală între somnul deficitar și durerea lombară, cercetătorii au folosit randomizarea mendeliană (MR), o tehnică relativ nouă care le permite oamenilor de știință să folosească variații genetice măsurate pentru a dezvălui posibili factori de risc genetici și de mediu care ar putea cauza sănătatea precară sau afecțiuni specifice.

Studiul ar putea îmbunătăți tratamentele viitoare pentru astfel de afecțiuni

Descoperirile lor au evidențiat o relație cauzală bidirecțională între insomnie și durerea de spate, ceea ce înseamnă că insomnia provoacă dureri de spate și invers. În plus, au descoperit că durerea de spate poate provoca somnolență în timpul zilei, deși acest lucru nu este valabil și invers.

În viitor, aceste rezultate ar putea inspira studii ulterioare care explorează relația dintre somnul de proastă calitate și insomnie, încorporând potențial oameni cu alte origini etnice și genetice. În plus, munca lui Luo și a colegilor săi ar putea promova explorarea intervențiilor terapeutice pentru durerile de spate care vizează, de asemenea, insomnia și modelele de somn nesănătoase.

Vă recomandăm să citiți și:

Laptele natural versus laptele vegetal. Care ne ajută să fim sănătoși și să protejăm mediul?

Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când învățăm lucruri noi?

Canabisul, folosit în scop medical, poate ameliora durerea: mit sau adevăr?

O pereche de gemeni s-a născut din embrioni congelați timp de 30 de ani

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase