Cum au contribuit aminoacizii la evoluția vieții pe Pământ?

17 03. 2023, 17:00

Oamenii de știință au simulat cu atenție condițile de pe Pământ în prima parte a istoriei sale, din urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani. Aceștia au sperat ca, astfel, să înțeleagă mai bine modul în care aminoacizii au dat naștere primelor ingrediente care fac posibilă viața.

Împreună, aminoacizii formează proteine, care joacă mai multe roluri vitale în organisme. Acest nou studiu a fost conceput ca să stabilească de ce un anumit grup de 20 de aminoacizi „canonici” este folosit în mod repetat ca să construiască proteine, când există atâția alți aminoacizi.

Cercetarea a fost publicată în Journal of the American Chemical Society.

Se crede că acești 20 de aminoacizi sunt compuși din zece aminoacizi „timpurii”, aleși din atmosfera și din fragmentele de meteoriți de la începutul existenței Pământului și zece aminoacizi „tardivi”, adăugați în plus. Nu este clar însă care a fost procesul de selecție pentru cei zece din urmă, conform Science Alert.

Originea tuturor lucrurilor vii

„Vezi aceiași aminoacizi în fiecare organism, de la oameni la bacterii și arhee, iar asta pentru că toate toate lucrurile de pe Pământ sunt conectate prin acest copac al vieții care are o origine, un organism care a fost strămoșul tuturor lucrurilor vii”, a spus chimistul Stephen Fried, de la Universitatea John Hopkins din Maryland, SUA.

Printr-o reconstrucție a sintezei proteinei primordiale, cercetătorii au arătat că acei compuși organici străvechi ar fi favorizat aminoacizii cei mai buni la plierea proteinelor, adaptându-i pentru funcții specifice. Astfel, în procesul de evoluție sau de selecție naturală, nu erau aleși aminoacizii care se găseau cel mai ușor, ci aminoacizii cei mai potriviți pentru o anumită sarcină.

„Practic, plierea proteinelor ne dădea voie să evoluăm chiar înainte să existe viață pe planeta noastră. Ai fi putut avea evoluție înainte să fi avut biologie, ai fi putut avea selecție naturală pentru substanțele chimice care sunt utilizate pentru crearea vieții chiar înainte să fi existat ADN-ul”, a spus Fried.

Aminoacizii cu capacități potrivite creării vieții

Se crede că moleculele, inclusiv proteinele, au început să formeze organisme simple cu 3,8 miliarde de ani în urmă, așa că există o porțiune din istoria anterioară a Pământului pe care oamenii de știință au fost foarte interesați să o analizeze.

Echipa din spatele studiului sugerează că cei zece aminoacizi „tardivi”, în special, au fost selectați pentru capacitățile lor de pliere a proteinelor, permițând replicarea ADN-ului și producerea de proteine care au dat naștere vieții.

Cercetarea ar putea să învețe oamenii mai multe despre potențialul microorganismelor de pe alte planete și de pe planeta noastră. Aceiași aminoacizi care au ajuns pe Pământ prin intermediul meteoriților pot fi găsiți în multe alte locuri din Univers.

Vă mai recomandăm și: 

Cum putem vedea rotația Pământului chiar de pe suprafața sa?

Astronomii au identificat o clasă necunoscută de asteroizi bogați în apă

Selecția naturală a schimbat genomul european în ultimii 3.000 de ani

Telescopul Webb a descoperit cea mai rece gheață din Universul cunoscut