Home » Știință » Un geamăn nenăscut a fost îndepărtat din creierul unei fetițe de 1 an din China

Un geamăn nenăscut a fost îndepărtat din creierul unei fetițe de 1 an din China

Publicat: 10.03.2023

Un nou studiu a detaliat cazul neobișnuit al unui geamăn nenăscut care a fost descoperit în creierul unei fetițe de un an din China. Deși acest caz este extraordinar de rar, nu este prima dată când este raportat în literatura medicală.

Medicii de la Universitatea Fudan, din Shangai, au explicat că tânăra a prezentat un cap mărit și probleme cu abilitățile motorii. Scanările CT ale capului ei au arătat că creierul ei era comprimat și că a existat o acumulare de lichid cauzată de o creștere semnificativă care a putut fi găsită în ventriculi.

Detaliile din raportul de caz sunt puține, dar raportul menționează că a fost efectuată îndepărtarea chirurgicală, dezvăluind un caz rar de „fetus-in-fetu intraventricular”. Cu alte cuvinte, fătul acestui geamăn nenăscut al fetiței era în interiorul craniului ei. Micii „mase fetiforme” pare să îi fi crescut membrele superioare și chiar proeminențe asemănătoare degetelor, dar aceasta a rămas extrem de nedezvoltată.

Cum este posibil ca un geamăn nenăscut să fie găsit în creier?

Cazuri de fetus-in-fetu, ca acesta, se crede că apar în fazele foarte incipiente ale sarcinii gemelare, când grupul de celule în diviziune format de un ovul fertilizat, numit blastocist, nu se separă corespunzător. Rezultatul este că unul dintre embrionii timpurii devine învăluit de celălalt. Încapsulat de celulele care se multiplică ale celuilalt geamăn, fătul nu reușește să se dezvolte, dar rămâne „în viață” datorită aprovizionării cu sânge a geamănului, explică IFL Science.

Nu este clar cum și-a revenit fetița de 1 an după operația grea, deoarece raportul de caz este extrem de scurt.

Cu toate acestea, au existat și alte cazuri similare în care copilul și-a revenit cu bine. Într-un studiu publicat în 1982, oamenii de știință de la London Hospital (Anglia) au raportat un făt lung de 14 centimetri la un copil de 6 săptămâni care a prezentat un cap mărit. Fătul îndepărtat avea, de asemenea, trăsături vizibile, cum ar fi dezvoltarea membrelor, un cap și un corp. După operație, s-a spus că copilul s-a bucurat de o „recuperare excelentă”.

Un caz extrem de rar, dar nu unic

Cazurile de fetus-in-fetu sunt extraordinar de rare. Cea mai de încredere sursă sugerează că acestea apar la fiecare 500.000 de nașteri, deși nu este clar cum a fost atins acest număr. În cele mai multe cazuri, fătul nenăscut se găsește în corpul bebelușului viu, dar este excepțional de neobișnuit să se găsească în creier.

Studiul de caz recent a fost raportat în revista Neurology.

Vă recomandăm să citiți și:

Creierul îmbătrânește cu unul sau doi ani chiar și după o singură noapte nedormită

De ce știința nu a reușit nici până astăzi să creeze o inimă artificială?

Aspirina ar putea reduce cancerul ovarian pentru persoanele cu risc genetic ridicat

Secretele unei vieți mai bune și mai sănătoase, dezvăluite de noi cercetări

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase