Senzorul care va permite realizarea de roboți controlați prin intermediul gândurilor

24 03. 2023, 13:00

Cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie din Sydney (UTS, Australia) au dezvoltat tehnologia biosenzorilor care le vor permite oamenilor să construiască roboți controlați prin intermediul gândurilor.

Interfața avansată creier-calculator a fost dezvoltată de către profesorii Chin-Teng Lin și Francesca Iacopi, de la Facultatea de Inginerie și IT a UTS, în colaborare cu Australian Army and Defence Innovation Hub.

Pe lângă aplicațiile de apărare, tehnologia are un potențial semnificativ în domenii precum producția avansată, industria aerospațială și asistența medicală, de exemplu, permițându-le persoanelor cu dizabilități să controleze un scaun cu rotile sau să opereze proteze.

Cum a fost creat senzorul pentru roboți controlați prin intermediul gândurilor?

„Tehnologia care nu necesită mâini sau voce pentru a fi controlată funcționează în afara cadrelor de laborator, oricând și oriunde. Face redundante interfețele precum console, tastaturi, ecrane tactile și recunoașterea gesturilor mâinii”, a spus prof. Iacopi.

„Folosind grafen de ultimă generație, combinat cu siliciu, am reușit să depășim problemele de coroziune, durabilitate și rezistență la contactul cu pielea, pentru a dezvolta senzori uscați purtabili”, a spus ea, potrivit Tech Xplore.

Un studiu care descrie tehnologia a fost publicat în ACS Applied Nano Materials. Lucrarea rată că senzorii de grafen dezvoltați la UTS sunt foarte conductivi, ușor de utilizat și robuști.

Senzorii cu model hexagonal sunt poziționați peste spatele scalpului, pentru a detecta undele cerebrale din cortexul vizual. Senzorii sunt rezistenți la condiții dure, astfel încât pot fi utilizați în medii de operare extreme.

Utilizatorul poartă o lentilă de realitate augmentată pe cap, care afișează pătrate albe care pâlpâie. Prin concentrarea pe un anumit pătrat, undele cerebrale ale operatorului sunt captate de biosenzor, iar un decodor traduce semnalul în comenzi.

Ce precizie oferă această tehnologie?

Tehnologia a fost demonstrată recent de către armata australiană, soldații controlând un robot patruped Ghost Robotics folosind interfața creier-computer. Acești roboți controlați prin intermediul gândurilor au avut o precizie de până la 94%.

„Tehnologia noastră poate emite cel puțin nouă comenzi în două secunde. Asta înseamnă că avem nouă tipuri diferite de comenzi și operatorul poate selecta una dintre cele nouă în acea perioadă de timp”, a spus prof. Lin.

„De asemenea, am explorat cum să minimizăm zgomotul din corp și din mediu pentru a obține un semnal mai clar de la creierul unui operator”, a spus el.

Cercetătorii cred că tehnologia va fi de interes pentru comunitatea științifică, industrie și guvern și speră să continue să facă progrese în sistemele de interfață creier-calculator.

Vă recomandăm să citiți și:

O bioimprimantă 3D va printa meniscuri umane pe Stația Spațială Internațională

ARTEMIS, cel mai rapid robot umanoid din lume, se pregătește de RoboCup

Smartphone-ul transformat în microscop, alternativa accesibilă pentru elevi

Un „aparat foto” extrem de rapid a reușit să surprindă haosul atomilor