Home » Știință » Smartphone-ul transformat în microscop, alternativa accesibilă pentru elevi

Smartphone-ul transformat în microscop, alternativa accesibilă pentru elevi

Publicat: 14.03.2023

Microscoapele cu fluorescență utilizate pentru examinarea probelor marcate cu pete fluorescente sau proteine sunt o resursă de neprețuit în laboratoare. Dar din păcate, unul decent poate costa mii de dolari, ceea ce înseamnă că aceste instrumente se găsesc de obicei în medii de cercetare bine finanțate și în medii academice. Dar o echipă de la Winona State University (SUA) a prezentat recent smartphone-ul transformat în microscop, care costă doar între 30 și 50 de dolari.

După cum este detaliat într-o lucrare demonstrativă publicată în Scientific Reports, cercetătorii au dezvăluit „Glowscope”, un mic atașament din plexiglas și placaj pentru telefoane și tablete.

Instrumentul utilizează o lanternă LED de agrement alături de filtrele aplicate pe camera foto a dispozitivului pentru a rezulta smartphone-ul transformat în microscop cu fluorescență. În teste, specimenele au fost iluminate folosind LED-ul, în timp ce un filtru plasat peste lentila camerei a omis anumite lungimi de undă de lumină pentru a permite vizualizarea luminii fluorescente.

Ce poate fi observat cu smartphone-ul transformat în microscop?

În demonstrații, autorii lucrării au folosit Glowscope-ul pentru a oferi o mărire de aproximativ cinci ori a embrionilor de pește-zebră vii, care măsoară doar 2-3 milimetri lungime.

Cercetătorii au putut observa măduva spinării, creierul posterior și țesutul cardiac. De acolo, cercetătorii au putut măsura ritmul cardiac al subiecților și chiar mișcările camerelor individuale ale inimii, odată ce au îmbunătățit claritatea video prin intermediul software-ului gratuit preexistent.

Datorită asamblării ușoare și a costurilor reduse, cercetătorii cred că Glowscope-ul ar putea deveni un activ extrem de util pentru elevii din clasele I-XII, unde nu există fonduri pentru instrumente științifice de înaltă performanță. În plus, echipa susține că laboratoarele ar putea și ele să-și asambleze propriile Glowscope-uri pentru a completa echipamentul existent, economisind astfel bani.

Un mod mai accesibil prin care elevii să poată face știință

„Oferirea către elevi a oportunității de a-și face propriile observații, de a forma modele și predicții, de a achiziționa și interpreta date și de a le folosi pentru a-și revizui și înțelege modelele sunt concluzii comune din studiile de educație în știința vieții”, a scris echipa în lucrare.

„Utilizarea dispozitivelor precum Glowscope… poate sprijini aceste obiective de a le permite studenților să învețe despre știință făcând știință. În acest fel, elevii își vor construi propria înțelegere a conceptelor, mai degrabă decât să încerce să absoarbă informațiile furnizate în format de prelegere”, scriu cercetătorii, potrivit Popular Science.

Însă nu este nevoie să vă înscrieți din nou la școală sau să vizitați un laborator bine finanțat pentru a vedea un Glowscope în acțiune. Echipa a pus la dispoziția tuturor instrucțiunile și materialele necesare pentru asamblarea aparatului, acestea putând fi văzute în lucrarea demonstrativă menționată la începutul acestui articol.

Vă recomandăm să citiți și:

Recaptarea căldurii în exces ar putea alimenta majoritatea Europei

Test de cultură generală. Cât de vechi este Pământul?

Bandajul biodegradabil inteligent promite o vindecare rapidă

Conținutul digital ar putea modifica percepția vizuală

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase