Orașele marțiene ar putea fi construite din cartofi și praf

23 03. 2023, 20:00

Oamenii de știință din Marea Britanie au dezvoltat un nou tip de beton care ar putea fi folosit într-o zi pentru a construi așezări în altă parte în Sistemul Solar.

Combinând amidonul din cartofi cu un material care simulează praful de pe Marte sau de pe Lună, aceștia au creat ceva mult mai rezistent decât betonul obișnuit.

Acest așa-numit „StarCrete” realizat din praf marțian are o rezistență la compresiune de 72 de megapascali (MPa), adică de peste două ori mai mare decât cea a betonului obișnuit. Atunci când materialul a fost realizat cu praf fals de Lună, acesta a devenit și mai rezistent, ajungând la 91 Mpa.

Echipa de la Universitatea din Manchester a lucrat la modul în care se poate produce beton cu resurse locale de pe Lună și Marte, necesitând foarte puțin material suplimentar adus de pe Pământ. Lucrările lor anterioare au arătat că betonul ar putea fi fabricat folosind sângele sau urina astronauților. De dragul viitorilor exploratori, ei au trecut acum la cartofi.

Oamenii de știință din Marea Britanie au dezvoltat un nou tip de beton

„Din moment ce vom produce amidon ca hrană pentru astronauți, a fost logic să ne uităm la acesta ca agent de legare”, a declarat dr. Aled Roberts, director de proiect și cercetător la Future Biomanufacturing Research Hub, potrivit IFL Science.

„De asemenea, tehnologiile actuale de construcție necesită încă mulți ani de dezvoltare și necesită o cantitate considerabilă de energie și echipamente grele de procesare suplimentare, toate acestea adăugând costuri și complexitate unei misiuni. StarCrete nu are nevoie de nimic din toate acestea și, prin urmare, simplifică misiunea și o face mai ieftină și mai fezabilă”.

Totuși, acesta nu este singurul considerent. Există un alt lucru pe care astronauții îl produc și care, de fapt, ar putea să-l facă și mai rezistent: clorura de magneziu, o sare care se găsește în lacrimi. Însă clorura de magneziu se găsește în mod normal pe suprafața lui Marte.

Betonul ar putea fi utilizat și pe Pământ

Echipa estimează că sunt necesare 25 de kilograme de amidon de cartof deshidratat pentru a face 213 cărămizi. Dacă ar fi să construiești o casă medie cu trei dormitoare, ai avea nevoie de aproximativ 35 de ori mai mult decât această cantitate.

Roberts și echipa sa au creat un start-up numit DeakinBio pentru a îmbunătăți StartCrete nu doar pentru spațiu, ci și pentru o potențială utilizare pe Pământ, deoarece ar putea fi o alternativă mai ecologică la beton.

Producția acestui material omniprezent este responsabilă pentru 8 la sută din emisiile de dioxid de carbon. Acest lucru se datorează temperaturilor ridicate necesare pentru a-l produce. StarCrete poate fi produs într-un cuptor obișnuit sau chiar într-un cuptor cu microunde, ceea ce îl face mai eficient din punct de vedere energetic.

Studiul este publicat în revista Open Engineering.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cum arată un apus de Soare pe Marte? Noi imagini spectaculoase de la elicopterul Ingenuity

Astronomii au observat noi dune circulare ciudate pe planeta Marte

De ce nu am găsit încă forme de viață pe suprafața lui Marte?

Iată robotul-șopârlă care va explora planeta Marte!