Home » Știință » Astronomii au observat noi dune circulare ciudate pe planeta Marte

Astronomii au observat noi dune circulare ciudate pe planeta Marte

Credit: NASA/JPL-Caltech/UArizona
Publicat: 11.03.2023

Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) de la NASA a oferit informații incredibile despre Planeta Roșie de-a lungul timpului, capturând adesea imagini intrigante ale unor peisaje care nu au nicio comparație cu cele pe care le putem observa pe planeta noastră.

Fiind un deșert friguros, planeta Marte are partea sa de dune de nisip care, în anumite condiții, creează chiar și unele forme curioase. Astfel, cea mai recentă imagine, capturată Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) de la NASA, arată dune neobișnuite care sunt aproape perfect circulare.

„Dunele de nisip de multe forme și dimensiuni sunt comune pe planeta Marte. În acest exemplu, dunele descoperite de această dată, sunt aproape perfect circulare, ceea ce este destul de neobișnuit”, a scris Alfred McEwen într-o postare pe blogul HiRISE.

Mars Reconnaissance Orbiter a oferit informații incredibile despre Planeta Roșie

„Dunele sunt totuși ușor asimetrice, cu aspect de alunecare la capetele sudice. Acest lucru indică faptul că nisipul se deplasează în general spre sud, dar vânturile pot fi variabile pe planeta Marte”.

Imaginea face parte dintr-o serie de observații realizate de High-Resolution Imaging Experiment sau HiRISE.

Incredibila cameră a studiat schimbările din emisfera nordică a lui Marte, pe măsură ce iarna se transformă încet în primăvară. Zona dunelor cu buline a fost de fapt acoperită de îngheț, deși acesta nu mai este vizibil în imaginea mai recentă.

Dunele neobișnuite descoperite pe Marte sunt aproape perfect circulare

De asemenea, camera HiRISE a observat anterior și trenuri de dune în mișcare, precum și structuri nisipoase complicate, aflate pe planeta Marte.

Camera sa are o rezoluție de 30 de centimetri per pixel. Acest lucru înseamnă că putem vedea destul de clar caracteristicile marțiene sub un metru.

Cu toate acestea, mai sunt încă multe lucruri de înțeles despre planeta Marte, condițiile sale și dunele ciudate pe care le putem observa pe suprafața acesteia, scrie IFL Science.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Roverul Curiosity a fotografiat, în premieră, razele Soarelui care trec prin norii de pe Marte

De ce nu am găsit încă forme de viață pe suprafața lui Marte?

Roverul Curiosity a găsit „cele mai recente dovezi de apă pe care le vom vedea vreodată” pe Marte

Iată robotul-șopârlă care va explora planeta Marte!

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase