Home » Știință » Cum arată un apus de Soare pe Marte? Noi imagini spectaculoase de la elicopterul Ingenuity

Cum arată un apus de Soare pe Marte? Noi imagini spectaculoase de la elicopterul Ingenuity

Cum arată un apus de Soare pe Marte? Noi imagini spectaculoase de la elicopterul Ingenuity
Credit foto: NASA/JPL-Caltech
Publicat: 22.03.2023

Apusul de Soare oferă unele dintre cele mai spectaculoase imagini naturale de oriunde de pe Pământ. Dar apusurile de Soare pe alte planete nu ar fi nici pe departe la fel de uimitoare.

Nu s-ar putea vedea nici măcar pe Venus, acolo unde norii de acid sulfuric ar ascunde complet momentul. Iar pe Mercur, apusul ar dura extrem de mult timp, ca să nu mai vorbim de faptul că intensitatea sa te-ar orbi dacă ai încerca să îl privești.

Giganții gazoși mai îndepărtați din Sistemul Solar suferă de aceeași problemă ca și Venus, anume norii lor le întunecă complet suprafața.

Apoi, mai este și Marte. Planeta Roșie are o atmosferă suficient de rarefiată pentru ca razele solare să ajungă la suprafață, iar viteza sa de rotație este suficient de apropiată de cea a Pământului pentru ca la fiecare 24,5 ore să aibă loc ceva asemănător cu un apus de Soare pe Pământ.

Apusul de Soare pe alte planete nu ar fi nici pe departe la fel de spectaculos

Am început să colectăm diverse imagini ale acestor evenimente de la roboții noștri de recunoaștere pe care i-am trimis să le exploreze. Iar acum, unul dintre cei mai noi membri ai acestui grup oferă o nouă imagine care arată cât de asemănător este apusul de Soare marțian cu cel de pe Pământ.

Ingenuity, elicopterul care a fost lansat împreună cu roverul Perseverance și care se află acum pe Marte de aproape doi ani, a efectuat peste 45 de zboruri până în acest moment.

Unele dintre aceste zboruri au fost chiar surprinse de Perseverance, care din când în când surprinde și imagini ale companionului său aerian la sol, în așteptarea următoarei ture, scrie Phys.org.

Ingenuity a capturat imaginea în timp ce se apropia de o dună de la orizontul marțian

La 22 februarie 2023, în ziua celui de-al 45-lea zbor al său, Ingenuity a capturat o imagine a Soarelui în timp ce se apropia de o dună de la orizontul marțian. A folosit camera sa color de înaltă rezoluție, în care Soarele apare aproape alb, așa cum ar apărea în spațiu.

Un artefact al procesului de captare a imaginii face să pară că razele reale ale Soarelui cad pe suprafața dunei.

Există o mulțime de alte imagini cu apusuri de Soare pe Marte, dar există, de asemenea, ceva nou și diferit la fiecare dintre ele.

Până când oamenii vor călători pentru prima dată pe Planeta Roșie, emisarii noștri robotici vor fi singura noastră modalitate de a experimenta aceste fenomene.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O nouă descoperire sugerează că am putea găsi apă pe Marte

„Betonul cosmic” este soluția cercetătorilor pentru construirea de habitate pe Marte

Roverul Curiosity a fotografiat, în premieră, razele Soarelui care trec prin norii de pe Marte

Roverul Curiosity a găsit „cele mai recente dovezi de apă pe care le vom vedea vreodată” pe Marte

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase