Test de cultură generală. De ce ni se zbat ochii uneori?

17 04. 2023, 11:00

De ce ni se zbat ochii uneori? Spasmele ochilor sunt o afecțiune comună, uneori ereditară, care poate fi clasificată în două categorii.

Miochimia pleoapelor: Această formă este un caz ușor de zvâcnire ocazională a ochilor; pentru aceasta, majoritatea pacienților nu necesită tratament.

Blefarospasm benign esențial: Această formă implică contracții susținute, involuntare, care au ca rezultat închiderea parțială sau completă a pleoapelor. Pacienții cu blefarospasm benign esențial pot avea o afectare funcțională semnificativă și necesită tratament pe termen lung pentru afecțiune.

De ce ni se zbat ochii?

De ce ni se zbat ochii uneori? Cauza exactă a zvâcnirii ochilor nu este cunoscută, dar poate fi cauzată sau agravată de o serie de factori precum:

  • Stres
  • Oboseala ochilor
  • Anumite medicamente și medicamente, inclusiv cofeina
  • Ochi uscați sau iritați
  • Somn insuficient

Convulsiile ochilor afectează mușchii pleoapei și provoacă zvâcniri sau clipire involuntară. O ușoară zvâcnire a pleoapei poate fi percepută ca fiind mai gravă decât este în realitate, însă este puțin probabil să puteți observa atunci când o altă persoană are o zvâcnire a pleoapelor, potrivit Johns Hopkins Medicine.

În cazurile mai severe, spasmele pot duce la închiderea forțată a pleoapelor timp de câteva secunde, minute sau chiar ore. Simptomele pot deveni mai vizibile în timp.

Cum puteți opri zvâcnirea ochilor?

Cazurile ușoare de spasme ale ochilor se autolimitează, adică se rezolvă de la sine. Există totuși câțiva pași pe care îi puteți face pentru a ajuta procesul:

  • Dormiți mai mult
  • Consumați mai puțină cofeină/alcool
  • Încercați metode de reducere a stresului, cum ar fi exerciții fizice, exerciții de respirat sau meditație
  • Utilizați picături de „lacrimi artificiale” pentru a atenua uscarea ochilor

Dacă tremurul ochilor durează săptămâni întregi sau duce la dificultăți la deschiderea ochiului sau la dificultăți de vedere, contactați medicul oftalmolog pentru a stabili pașii următori.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda medicamente sau un plan de tratament pentru injecții cu toxină botulinică. Toxina botulinică este injectată sub pielea din jurul ochilor. Toxina relaxează și slăbește mușchii de sub piele, iar fiecare set de injecții previne spasmele timp de aproximativ trei luni. Efectele secundare ale acestor injecții pot include vânătăi minore la locurile de injectare, căderea temporară a pleoapelor sau vedere dublă temporară.

Rareori, în cazurile severe, poate fi recomandată intervenția chirurgicală dacă simptomele nu sunt controlate în mod adecvat de injecțiile cu toxină botulinică.

Vă recomandăm să citiți și:

7 obiceiuri sănătoase care reduc riscul de demență

Inimile umane printate 3D, viitorul operațiilor pe cord

Creierul îmbătrânește cu unul sau doi ani chiar și după o singură noapte nedormită

De ce știința nu a reușit nici până astăzi să creeze o inimă artificială?