Home » D:News » Focar de paralizie în Europa, legat de procedurile de „Botox stomacal”

Focar de paralizie în Europa, legat de procedurile de „Botox stomacal”

Publicat: 21.03.2023

Un focar de paralizie în Europa, cauzat de toxina botulinică, a fost urmărit până la două spitale private din Turcia, unde pacienții au fost supuși unei proceduri medicale menite să-i ajute să slăbească.

Potrivit unui raport al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), până acum au fost raportate un total de 67 de cazuri de botulism, majoritatea din Turcia, 12 în Germania, unul în Austria și un altul în Elveția.

Nu au fost raportate încă decese în acest focar de paralizie în Europa, deși unele dintre persoanele cu cazurile mai grave au fost internate pentru tratament de terapie intensivă.

Un focar de paralizie în Europa a pornit de la tratamente cu „Botox”

Botulismul este o boală paralizantă cauzată de bacteria Clostridium botulinum, care crește în mod obișnuit din spori, în medii fără oxigen.

În cazurile mai ușoare, poate provoca vedere încețoșată sau dublă, tulburări de vorbire, greață sau diaree. Otrăvirea mai severă poate împiedica respirația, moartea survenind în 5-10% dintre cazuri.

Însă otrava ofensivă cu toxină care blochează nervii produsă de micul microb și-a găsit o utilizare în ultimii ani ca medicament. Injectarea unor dozaje de neurotoxină măsurate cu atenție în anumite părți ale corpului poate fi o modalitate utilă pentru specialiștii medicali instruiți de a „opri” mușchii responsabili de durere sau probleme cosmetice, scrie Science Alert.

Asociat mai degrabă cu procedurile cosmetice care previn ridurile, tratamentul „Botox” are o varietate de alte aplicații, de la calmarea migrenelor cronice până la prevenirea transpirației excesive în zone precum axilele.

În urma rezultatelor promițătoare din experimentele pe animale de la începutul anilor 2000, injecțiile cu toxină botulinică A (BTX-A) în peretele stomacului prin intermediul unui endoscop au devenit un mijloc de a încetini digestia și de a păstra acel sentiment de „plin” pentru ceva mai mult timp.

Care este doza sigură de Botox?

Un număr tot mai mare de clinici din întreaga lume furnizează proceduri, uneori numite tratamente de „Botox stomacal” sau „Botox gastric”, care până acum păreau a fi o opțiune relativ sigură, deși discutabilă în ceea ce privește eficacitatea pe termen lung ca ajutor pentru scăderea în greutate.

Desigur, atunci când ai de-a face cu una dintre cele mai mortale otrăvuri din lume, siguranța absolută poate fi dificil de garantat. Nu există prea mult „spațiu de manevră” în calcularea unui dozaj sigur și eficient de BTX-A, care este considerată a fi letală la mai mult de un nanogram per kilogram de masă corporală.

Toxina botulinică este de fapt alcătuită din mai multe substanțe diferite, fiecare unică în ceea ce privește puterea, așa că este important să se găsească un echilibru atunci când se prepară un medicament standardizat. Este o rețetă care ar trebui lăsată doar pe mâinile producătorilor autorizați.

Chiar și în mâinile celor instruiți, produsele „Botox” fără licență care conțin amestecuri necunoscute sau surse de toxină contrafăcute neaprobate prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea pacientului.

Pacienții din acest focar de paralizie în Europa vor avea nevoie de mult timp pentru a se recupera

Este greu de știut ce a mers prost pentru a provoca acest focar de paralizie în Europa. Dintre cele 63 de cazuri cu suficiente detalii, se știe că 60 au avut parte de această procedură la un spital privat din Istanbul.

Altele trei au fost asociate cu un al doilea spital privat, din orașul turc Izmir. Toți pacienții au fost tratați cândva între 22 februarie și 1 martie 2023.

Autoritățile turce susțin că produsele utilizate în tratament erau autorizate, deși nu au fost aprobate pentru utilizare în procedura de paralizie a stomacului. În prezent, sunt în curs de desfășurare investigații la fiecare dintre clinici, cărora, între timp, li s-a suspendat activitatea.

Totuși nu este prima dată când se întâmplă un astfel de incident

ECDC îi încurajează pe toți cei care au călătorit la Istanbul sau Izmir pentru tratament cu neurotoxină botulinică intragastrică să solicite sfatul medicului dacă prezintă slăbiciune generală sau dificultăți de respirație sau de înghițire.

Cei care suferă de efectele toxinei paralizante ar putea avea nevoie de luni de zile pentru a se recupera complet. Un focar de botulism cauzat de un medicament contrafăcut BTX-A din Egipt în 2017 a dus la spitalizarea a cel puțin cinci persoane. Chiar și după ce au fost tratați cu antitoxine, pacienții din acel caz au avut nevoie de până la 12 săptămâni pentru a se recupera complet.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce dor migrenele dacă creierul nu are receptori de durere?

IQ-ul americanilor a scăzut pentru prima dată în acest secol

Exercițiile fizice ne protejează creierul, indiferent de vârsta la care începem să facem mișcare

Ar trebui înlocuită periuța de dinți după ce am fost bolnavi? Iată răspunsul dentiștilor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase