Test de cultură generală. Cât la sută din corpul uman este apă?

18 04. 2023, 11:00

Apa este esențială pentru toată viața de pe Pământ. Acest lucru este important și pentru oameni, deoarece suntem alcătuiți în mare parte din apă. Cât la sută din corpul uman este apă?

De ce anume avem nevoie cu adevărat pentru a supraviețui. Alimente? Apă? Aer? Facebook? Bineînțeles că este vorba de apă. Apa are o importanță majoră pentru toate ființele vii; la unele organisme, până la 90% din greutatea corporală provine din apă.

Cât la sută din corpul uman este apă? Până la 60% din corpul uman adult este apă.

Cât la sută din corpul uman este apă?

Potrivit lui Mitchell și alții (1945), creierul și inima sunt compuse din 73% apă, iar plămânii sunt aproximativ 83% apă. Pielea conține 64% apă, mușchii și rinichii au 79% apă, iar chiar și oasele sunt apoase, proporție de 31%.

În fiecare zi, oamenii trebuie să consume o anumită cantitate de apă pentru a supraviețui. Acest lucru variază în funcție de vârstă și sex și, de asemenea, în funcție de locul în care locuiește cineva.

În general, un bărbat adult are nevoie de aproximativ 3 litri pe zi, în timp ce o femeie adultă are nevoie de aproximativ 2,2 litri pe zi. Nu este nevoie ca toată apa de care are nevoie o persoană să provină din lichide, o parte din această apă este conținută în alimentele pe care le consumăm, conform USGS.

De ce este apa importantă pentru organismul uman?

  • Este un nutrient vital pentru viața fiecărei celule, acționează mai întâi ca material de construcție
  • Ne reglează temperatura internă a corpului prin transpirație și respirație
  • Carbohidrații și proteinele pe care corpul nostru le folosește ca hrană sunt metabolizate și transportate de apă în fluxul sanguin;
  • Ajută la spălarea deșeurilor în principal prin urinare
  • Acționează ca un amortizor de șoc pentru creier, măduva spinării și făt
  • Formează salivă
  • Unge articulațiile

Potrivit Dr. Jeffrey Utz, neurocercetător pediatric la Universitatea Allegheny (SUA), diferiți oameni au corpul alcătuit din procentaje diferite de apă. Bebelușii se nasc cu aproximativ 78% apă. Până la vârsta de un an, această cantitate scade la aproximativ 65%.

La bărbații adulți, aproximativ 60% din corp este apă. Cu toate acestea, țesutul gras nu are la fel de multă apă ca țesutul slab. La femeile adulte, grăsimea reprezintă mai mult din corp decât la bărbați, așa că ele au aproximativ 55% din corp format din apă.

Nimic nu ar putea exista fără apă

Fără o sursă amplă de apă lichidă, nimic nu ar putea exista pe Pământ. Calitățile și proprietățile unice ale apei sunt ceea ce o fac atât de importantă și de bază pentru viață. Celulele din corpul nostru sunt pline de apă. Capacitatea excelentă a apei de a dizolva atât de multe substanțe le permite celulelor noastre să folosească nutrienți, minerale și substanțe chimice valoroase în procesele biologice.

„Adezivitatea” apei (datorată tensiunii superficiale) are un rol în capacitatea corpului nostru de a transporta aceste materiale. Carbohidrații și proteinele pe care corpul nostru le folosește ca hrană sunt metabolizate și transportate de apă în fluxul sanguin. Nu mai puțin importantă este capacitatea apei de a transporta deșeurile din corpul nostru spre eliminare.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință au descoperit cum pot genera noi neuroni în creier

Șoareci cu testicule mai mari, după ce au consumat băuturi carbogazoase

Poate stresul să accelereze albirea părului? Iată ce spune știința

Ce efecte poate avea mâncarea arsă asupra organismului?