Home » Știință » Vești proaste! Dulciurile ne schimbă creierul

Vești proaste! Dulciurile ne schimbă creierul

Publicat: 24.03.2023

Cercetătorii de la Institutul Max Planck pentru Cercetarea Metabolismului din Köln, în colaborare cu Universitatea Yale, au demonstrat acum că alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi și zahăr ne modifică creierul. Dacă mâncăm în mod regulat chiar și cantități mici din ele, creierul învață să consume exact aceste alimente în viitor.

„Tendința noastră de a mânca alimente bogate în grăsimi și zaharuri, așa-numita dietă occidentală, ar putea fi înnăscută sau s-ar putea dezvolta ca urmare a supraponderalității. Dar noi credem că, de fapt, creierul învață această preferință”, explică Sharmili Edwin Thanarajah, autorul principal al studiului.

Pentru a testa această ipoteză, cercetătorii au administrat unui grup de voluntari o budincă mică ce conținea multe grăsimi și zahăr pe zi, timp de opt săptămâni, în plus față de dieta lor normală.

De ce ne plac atât de mult alimentele nesănătoase care ne îngrașă?

Celălalt grup a primit o budincă ce conținea același număr de calorii, dar mai puține grăsimi. Activitatea cerebrală a voluntarilor a fost măsurată înainte și în timpul celor opt săptămâni.

Răspunsul creierului la alimentele bogate în grăsimi și zahăr a fost mult mai mare în grupul care a mâncat budinca bogată în zahăr și grăsimi după opt săptămâni.

Acest lucru a activat în special sistemul dopaminergic, regiunea din creier responsabilă de motivație și recompensă.

Creierul nostru învață în mod inconștient să prefere gustările bogate în grăsimi

„Măsurătorile noastre ale activității cerebrale au arătat că, în realitate, creierul se reconectează prin consumul de chipsuri și cozonac. Acesta învață în subconștient să prefere alimentele recompensatoare. Prin aceste modificări la nivelul creierului, vom prefera întotdeauna, în mod inconștient, alimentele care conțin multe grăsimi și zahăr”, explică Marc Tittgemeyer, care a condus studiul, scrie EurekAlert.

În timpul perioadei de studiu, persoanele testate nu s-au îngrășat mai mult decât cele din grupul de control și nici valorile lor sanguine, cum ar fi glicemia sau colesterolul, nu s-au modificat.

Cu toate acestea, cercetătorii presupun că preferința pentru alimentele zaharoase va continua și după încheierea studiului.

,,În creier se fac conexiuni noi și nu se dizolvă atât de repede. La urma urmei, scopul învățării este ca, odată ce ai învățat ceva, să nu uiți atât de repede”, explică Marc Tittgemeyer.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O treime din populația de la orașe consumă dulciuri fără zahăr

Controverse între Franţa şi autorităţile europene pe seama unui aditiv din dulciuri care nu este sigur

Cum poţi evita consumul de dulciuri

Dulciurile cu aromă de zmeură au un ingredient neaşteptat

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase