Home » Știință » Șoareci cu testicule mai mari, după ce au consumat băuturi carbogazoase

Șoareci cu testicule mai mari, după ce au consumat băuturi carbogazoase

Publicat: 05.03.2023

Un nou studiu care analizează efectele băuturilor carbogazoase asupra șoarecilor a descoperit că aceste băuturi au crescut testiculele șoarecilor și concentrațiile de testosteron.

Cu toate acestea, după cum notează autorii, acest lucru contravine descoperirilor anterioare care au găsit efecte dăunătoare ale consumului de băuturi carbogazoase asupra sănătății reproducerii.

Potrivit unui sondaj, calitatea spermei a fost redusă cu 30% la bărbații care beau un litru băuturi carbogazoase în fiecare zi, în timp ce un alt studiu a sugerat un „efect negativ al băuturilor răcoritoare care conțin cofeină asupra volumului, numărului și concentrației spermei”.

Studiul preliminar a constatat că băuturile carbogazoase ar putea scădea masa ovarelor la șoareci, dar efectul băuturilor carbogazoase asupra dimensiunii testiculelor nu fusese încă investigat, scrie IFL Science.

Consumul de băuturi carbogazoase duce la șoareci cu testicule mai mari

Șoarecii au fost serviți cu două băuturi carbogazoase populare sau apă (grupul de control) timp de 15 zile. Băuturile carbogazoase au fost servite nediluate sau într-un amestec cu 50% apă. Pe lângă creșterea în greutate așteptată la șoarecii care consumă băuturile dulci, echipa a descoperit șoareci cu testicule mai mari.

„Concentrațiile de testosteron seric la toți șoarecii au fost îmbunătățite după consumul de băuturi carbogazoase”, a scris echipa în studiu, adăugând că „rezultatele au indicat că dozele mari de astfel de băuturi carbogazoase ar putea îmbunătăți secreţia de testosteron la şoarecii masculi”.

În plus, dimensiunea testiculelor șoarecilor care au consumat băuturi carbogazoase nediluate a crescut semnificativ în comparație atât cu grupul de control, cât și cu șoarecii care au consumat băuturile combinate cu apă.

„Rezultatele au indicat că dozele mai mari de cola ar putea îmbunătăți diametrul longitudinal și transversal al testiculelor și că au favorizat creșterea testiculelor la șoareci”, a scris echipa.

Descoperirea ar putea îmbunătăți tratamentele pentru prostată și cancer

Deși cercetătorii subliniază că alte studii au găsit o serie de efecte medicale negative ale băuturilor răcoritoare cu zahăr (de la obezitate la boli cardiovasculare) și afirmă că este nevoie de studii suplimentare, aceștia sugerează o constatare pozitivă.

„Descoperirile noastre au oferit bazele științifice pentru înțelegerea pe deplin a efectelor băuturilor carbogazoase și a mecanismului acestora asupra funcțiilor de dezvoltare și reproducere ale oamenilor, dar și despre beneficiul în prevenirea disfuncției prostatei și a cancerului”, a scris echipa.

Studiul este publicat în Acta Endocrinol.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Ce aliment nu expiră niciodată?

Cum să ai o viață fericită? Sfaturile unui expert de talie mondială

„Prescripția de natură”. Puterea pe care o poate avea o singură doză de aer liber

Poate fi pierderea auzului inversată? Cercetătorii au aflat noi indicii despre celulele care ne ajută să auzim

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase