Home » Știință » Inteligența Artificială pare mai umană pentru bătrâni decât pentru tineri

Inteligența Artificială pare mai umană pentru bătrâni decât pentru tineri

Publicat: 06.04.2023

AI-ul, cu bune și rele, este tot mai prezent în viețile noastre, iar un nou studiu dezvăluie că Inteligența Artificială pare mai umană pentru adulți. Ce înseamnă asta?

Un studiu al Baycrest (Canada) publicat în International Journal of Speech Technology arată că persoanele mai în vârstă pot distinge mai greu între limbajul generat de AI și cel uman, spre deosebire de tineri.

„Descoperirile acestui studiu privind vorbirea generată de computer sugerează că adulții în vârstă pot fi expuși unui risc mai mare de a fi înșelați”, spune dr. Björn Herrmann, cercetător la Institutul de Cercetare Rotman din cadrul Baycrest și autor principal al acestui studiu.

„Deși acest domeniu de cercetare este încă în stadiu incipient, descoperiri suplimentare ar putea duce la dezvoltarea de programe de formare pentru adulții în vârstă care să îi ajute să facă față acestor provocări”, spune Herrmann.

Inteligența Artificială pare mai umană pentru vârstnici

În acest studiu, care a fost primul care a examinat recunoașterea vorbirii AI la adulții în vârstă, adulții mai tineri (~30 de ani) și mai în vârstă (~60 de ani) au ascultat propoziții rostite de 10 vorbitori umani diferiți (cinci bărbați, cinci femei) și propoziții create folosind 10 voci AI (5 masculine, 5 feminine).

Într-un experiment, participanții au fost întrebați cât de naturale le-au părut vocile umane și cele AI. În altul, li s-a cerut să identifice dacă o propoziție a fost rostită de un om sau de o voce AI.

Rezultatele au arătat că inteligența artificială pare mai umană pentru cei în vârstă, care au identificat mai greu limbajul generat de computer.

Nu se știe care este cauza rezultatelor

Motivele care au condus la aceste rezultate rămân neclare și fac obiectul unor cercetări ulterioare ale lui Herrmann. Deși oamenii de știință au exclus pierderea auzului și familiaritatea cu tehnologia AI ca factori, rezultatul ar putea fi legat de capacitatea redusă a adulților în vârstă de a recunoaște diferite emoții în vorbire, scrie Tech Xplore.

„Pe măsură ce îmbătrânim, se pare că acordăm mai multă atenție cuvintelor din vorbire decât ritmului și intonației atunci când încercăm să obținem informații despre emoțiile care sunt comunicate”, spune dr. Herrmann.

„S-ar putea ca recunoașterea vorbirii AI să se bazeze mai degrabă pe procesarea ritmului și a intonației decât pe cuvinte, ceea ce ar putea explica, la rândul său, capacitatea redusă a adulților în vârstă de a identifica vorbirea AI”, spune el.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Ce este dendrofobia?

Cercetătorii au dezvoltat rinichiul artificial care testează toxicitatea medicamentelor

Animalele de companie ajută bebelușii să aibă mai puține alergii alimentare

Cum să îți „reprogramezi” creierul ca să începi săptămâna în forță?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase