Home » Știință » 8.000 de pași făcuți o dată sau de două ori pe săptămână ar putea reduce riscul de moarte prematură

8.000 de pași făcuți o dată sau de două ori pe săptămână ar putea reduce riscul de moarte prematură

Publicat: 01.04.2023

Să mergi pe jos 8.000 de pași, adică aproximativ 6,4 kilometri, o dată sau de două ori pe săptămână, ar putea reduce semnificativ riscul de moarte prematură, potrivit unui studiu.

Deși se știe că exercițiile fizice regulate reduc riscul de mortalitate, studiul publicat în revista JAMA Network Open a analizat beneficiile pentru sănătate ale mersului intensiv doar câteva zile pe săptămână.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii de la Universitatea Kyoto din Japonia și de la Universitatea California din Los Angeles, SUA, au analizat date provenite de la 3.100 de adulți americani.

Beneficiile mersului pe jos

Ei au constatat că cei care făceau 8.000 de pași sau mai mult o dată sau de două ori pe săptămână aveau cu 14,9% mai puține șanse să moară peste zece ani decât cei care nu au atins niciodată această țintă, potrivit Medical Xpress.

Pentru cei care au depășit ținta timp de trei până la șapte zile pe săptămână, riscul de mortalitate a fost chiar mai scăzut, respectiv de 16,5%.

Beneficiile mersului pe jos pentru sănătate, una sau două zile pe săptămână, au părut mai accentuate în cazul participanților cu vârsta de 65 de ani și peste.

„Numărul de zile în care se făceau 8.000 de pași sau mai mult a fost asociat cu un risc mai mic de mortalitate din toate cauzele și de mortalitate cardiovasculară. Aceste descoperiri sugerează că oamenii pot avea parte de beneficii substanțiale pentru sănătate prin mersul pe jos doar câteva zile pe săptămână”, au declarat cercetătorii.

Cum au analizat cercetătorii pașii făcuți?

Pentru studiu, cercetătorii au folosit numărul zilnic de pași de la cei 3.100 de participanți între 2005 și 2006 și au examinat datele privind mortalitatea acestora zece ani mai târziu.

Dintre participanți, 630 au făcut 8.000 de pași sau mai mult zero zile pe săptămână, 530 au făcut 8.000 de pași sau mai mult una sau două zile pe săptămână și 1.937 au făcut 8.000 de pași sau mai mult de trei până la șapte zile pe săptămână.

Vă mai recomandăm și: 

Mișcarea pe care o poți face stând la birou! Îmbunătățește metabolismul și arde grăsimile

Iată ce se întâmplă cu organismul nostru după o plimbare de doar 10 minute

Un studiu dovedește că exercițiile fizice ar trebui să fie tratamentul principal în tratarea depresiei

Doar dieta și exercițiile fizice nu vor reduce obezitatea infantilă

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase