Home » Știință » De ce unii oameni întârzie mereu?

De ce unii oameni întârzie mereu?

Publicat: 06.04.2023

Cu toții știm că unii oameni întârzie mereu, fie la o întâlnire la cafenea, fie la o ședință de la serviciu. Dar există vreo explicație pentru acest lucru?

Obiceiul de a întârzia rezultă probabil dintr-o serie de factori, incluzând percepția timpului, gestionarea timpului și personalitatea, spun experții.

„Este probabil să existe un mecanism în creier din cauza căruia unii oameni întârzie mereu la întâlniri, deoarece subestimează timpul necesar pentru a ajunge acolo”, spune Hugo Spiers, profesor de neuroștiință cognitivă la University College London (Anglia).

Spiers este coautorul unui studiu din 2017 care a analizat acest subiect; studiul este publicat în revista Hippocampus.

Hipocampul este o regiune a creierului care procesează anumite aspecte ale timpului, cum ar fi amintirea momentului când trebuie să faci ceva și cât timp durează acel lucru, a spus Spiers.

Cercetările publicate în revista Nature Reviews Neuroscience sugerează că neuronii din hipocamp care acționează ca „celule temporale” contribuie la percepția și memoria noastră cu privire la evenimente, însă nu este clar de ce unii oameni subestimează permanent timpul.

De ce unii oameni întârzie mereu?

Un factor poate fi familiaritatea persoanei cu un spațiu. Pentru studiul din 2017, Spiers i-a cerut unui număr de 20 de studenți care s-au mutat proaspăt în Londra să schițeze o hartă a cartierului lor universitar și să estimeze durata călătoriei către diferite destinații.

În timp ce estimările de spațiu ale studenților s-au extins dacă cunoșteau bine o zonă, măsurarea timpului de călătorie s-a contractat odată cu familiaritatea. „Dacă ești foarte familiarizat cu un spațiu, începi să nu te mai gândești la cât de greu poate fi să îl parcurgi”, a spus Spires pentru Live Science.

Estimarea incorectă a timpului

În unele cazuri, este posibil ca persoanele care întârzie să nu ia în considerare suficient timp pentru a îndeplini sarcini care nu au legătură cu călătoria, cum ar fi pregătirea de dimineață. Cercetările publicate în jurnalul Memory & Cognition sugerează că facem estimări de timp în funcție de cât timp credem că ne-au luat sarcinile în trecut, dar amintirile și percepțiile noastre nu sunt întotdeauna exacte.

„Dacă avem multă experiență în îndeplinirea unei sarcini, este mai probabil să subestimăm cât timp va dura aceasta”, spune Emily Waldum, profesoară adjunctă la Campbell University din Carolina de Nord (SUA) și autoare principală a unui studiu din 2016. În studiu, Waldum a descoperit că factorii de mediu, cum ar fi muzica, pot distorsiona simțul timpului.

Mai exact, Waldum a arătat că atunci când au rezolvat o sarcină de întrebări de cunoștințe generale, unii oameni au estimat incorect durata sarcinii pe baza numărului de melodii pe care le-au auzit în fundal. Adulții mai tineri au avut tendința de a-și crește estimările de timp dacă au auzit patru cântece scurte în comparație cu două cântece mai lungi, lucru care nu părea să influențeze percepția asupra timpului a adulților în vârstă.

Unii oameni întârzie mereu din cauza aglomerației și a personalității

Un alt factor de mediu poate fi aglomerația. Într-un studiu din 2022, cercetătorii le-au cerut participanților să estimeze durata unor călătorii simulate cu metroul care erau mai mult sau mai puțin aglomerate. Oamenii de știință au descoperit că cei din aglomerații aveau impresia că naveta durează cu 10% mai mult decât cursele mai puțin aglomerate, ceea ce era legat de faptul că aglomerația este o experiență neplăcută.

Personalitatea are și ea un rol în faptul că unii oameni întârzie mereu. Anumite trăsături de personalitate, cum ar fi conștiinciozitatea redusă, îi pot determina pe unii oameni să uite sarcinile pe care le-au planificat din timp, a spus Waldum. „Un alt factor care poate influența punctualitatea unei persoane este cât de predispusă este aceasta la multitasking”, a adăugat ea.

Cercetările publicate în jurnalul Advances in Cognitive Psychology au arătat că oamenii care jonglează cu mai multe sarcini simultan au șanse mai mici de a-și aminti și să finalizeze la timp alte sarcini programate. „Cele mai bine puse la punct planuri pot eșua pur și simplu pentru că nu mai avem suficiente resurse de atenție pentru a le îndeplini cu succes”, a spus Waldum.

Importanța stabilirii unui deadline

Întârziații uneori nu se percep ca atare, a declarat Grace Pacie, autoarea cărții „Late! A Timebender’s guide to why we are late and how we can change”. Asta pentru că oamenii care întârzie își spun lor înșiși și altora că pot fi punctuali. „Putem ajunge la timp atunci când contează, când vor exista consecințe negative pentru întârziere, cum ar fi pierderea unui zbor”, a spus Pacie.

În absența unui termen limită, totuși, acești oameni pierd adesea noțiunea timpului. O recenzie din 2019 publicată în revista Medical Science Monitor a constatat că persoanelor cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) le este greu să proceseze și să estimeze trecerea timpului.

Amânarea

Unii oameni se luptă să ajungă la timp pentru că întârzie în mod deliberat sarcinile. „Întârzierea poate fi un simptom al amânării”, a declarat Fuschia Sirois, profesoară de psihologie la Durham University (Anglia). Procrastinarea își are de obicei rădăcinile într-o relație emoțională dificilă cu o anumită sarcină, a spus Sirois.

Diferența dintre amânare și întârziere este că aceasta din urmă afectează relația noastră cu ceilalți, a spus Pacie. „Aceiași oameni care ne percep ca fiind mereu în întârziere sunt cei care contează cel mai mult pentru noi, așa că putem fi foarte supărători când spunem că putem ajunge la timp atunci când contează”, explică cercetătoarea.

Deci, de ce unii oameni întârzie mereu și ce pot face aceștia pentru a fi punctuali la întâlniri și pentru a evita dezamăgirea prietenilor și a celor dragi? Pacie a sugerat setarea de alarme și memento-uri pe telefon. O altă tactică a ei încercată și testată este stabilirea de termene limită înainte de eveniment. „Smecheria mea preferată este să transport și pe altcineva. Asta înseamnă că aranjați să vă întâlniți cu ei la o oră stabilită de comun acord”, a spus Pacie.

Vă recomandăm să citiți și:

Medicamentul care menține șoarecii slabi chiar dacă aceștia consumă zahăr și grăsimi

De ce oamenilor le este greu să creadă că și animalele au sentimente?

Iată alimentele cu același efect ca Ozempic, medicamentul care face senzație printre vedete

De ce nu trebuie să ne sperie dezordinea din casă?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase