Moleculele precursoare vieții au fost descoperite în Norul Perseus

06 04. 2023, 10:00

Oamenii de știință Susan Iglesias-Groth, de la Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) și Martina Marín-Dobrincico de la Universitatea Politehnică din Cartagena au descoperit numeroase molecule prebiotice în regiunea de formare stelară IC348 din norul molecular Perseus, un tânăr roi stelar, care are aproximativ 2-3 milioane de ani.

Unele dintre aceste molecule biologice sunt considerate cărămizi esențiale pentru construirea unor molecule mai complexe, cum ar fi aminoacizii, care au format codul genetic al microorganismelor antice și au dus la înflorirea vieții pe Pământ.

Cunoașterea distribuției și a abundenței acestor molecule precursoare în regiunile în care, foarte probabil, se formează planete, reprezintă o provocare importantă pentru astrofizică.

Norul Perseus este una dintre regiunile de formare a stelelor cele mai apropiate de Sistemul Solar. Multe dintre stelele sale sunt tinere și au discuri protoplanetare în care pot avea loc procesele fizice care dau naștere planetelor. „Este un laborator extraordinar de chimie organică”, explică Iglesias-Groth.

Acestea sunt molecule complexe de carbon pur, care apar adesea ca blocuri de construcție pentru moleculele cheie ale vieții.

Un roi stelar vechi de aproximativ 2-3 milioane de ani

Acum, noi cercetări au detectat în partea interioară a acestei regiuni molecule comune, cum ar fi hidrogenul molecular (H2), hidroxilul (OH), apa (H2O), dioxidul de carbon (CO2) și amoniacul (NH3), precum și mai multe molecule purtătoare de carbon care ar putea juca un rol important în producerea de hidrocarburi mai complexe și de molecule prebiotice, cum ar fi cianura de hidrogen (HCN), acetilena (C2H2), diacetilena (C4H2), cianoacetilena (HC3N), cianobutadiina (HC5N), etanul (C2H6), hexatrina (C6H2) și benzenul (C6H6).

Datele arată, de asemenea, prezența unor molecule mai complexe, cum ar fi hidrocarburile policiclice aromatice (PAH) și fullerenele C60 și C70. „IC 348 pare să fie foarte bogat și divers în conținutul său molecular”, afirmă Iglesias-Gorth.

„Noutatea constă în faptul că vedem moleculele din gazul difuz din care se formează stelele și discurile protoplanetare”.

Prezența moleculelor prebiotice în situri interstelare atât de aproape de acest roi stelar sugerează posibilitatea ca pe planetele tinere să aibă loc procese de acreție care ar putea contribui la formarea de molecule organice complexe.

„Vedem moleculele din gazul care formează stele și discuri protoplanetare”

„Aceste molecule cheie ar fi putut fi furnizate planetelor apropiate din discurile protoplanetare și ar putea contribui astfel la crearea unei căi către moleculele vieții„, subliniază Marina-Dobrincic.

Descoperirea făcută de cei doi cercetători se bazează pe datele obținute cu ajutorul satelitului Spitzer al NASA. Următoarea etapă va fi utilizarea puternicului Telescop Spațial James Webb (JWST).

„Capacitatea spectroscopică a JWST ar putea oferi detalii despre distribuția spațială a tuturor acestor molecule și ar putea extinde căutarea actuală la altele, care sunt mai complexe, oferind o sensibilitate și o rezoluție mai mare, esențiale pentru a confirma prezența foarte probabilă a aminoacizilor în gazul din această regiune și din alte regiuni de formare a stelelor”, conchide Iglesias-Groth, potrivit EurekAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Molecule organice confirmate în Craterul Jezero de pe Marte

Asteroidul Ryugu conține molecule organice mai vechi decât Soarele

Microscopul inspirat de Telescopul James Webb vede moleculele în 6D

Un meteorit de pe Marte conține molecule organice, însă acestea nu sunt dovezi ale vieții