Home » Știință » Asteroidul Ryugu este plin de molecule necesare vieții, arată ultimele teste

Asteroidul Ryugu este plin de molecule necesare vieții, arată ultimele teste

Publicat: 15.03.2023

Eforturile în curs de desfășurare pentru deconstruirea compoziției chimice a cele mai imaculate mostre de asteroid au scos la iveală multe molecule organice. Astfel, cercetările de laborator aduc dovezi teoriilor care sugerează că biologia își are rădăcinile în cele din urmă în spațiu.

Au trecut mai bine de doi ani de când materialul de la suprafața asteroidului Ryugu a fost transportat pe Pământ într-o capsulă închisă ermetic. De atunci, cercetătorii din întreaga lume au lucrat împreună ca să studiee compoziția sa, astfel încât să înțeleagă mai bine modul în care se încadrează în evoluția Sistemului nostru Solar.

Aceste ultime rezultate confirmă legătura dintre compușii pe bază de carbon găsiți pe meteoriții pietroși numiți condrite, care s-au prăbuțit pe suprafața Pământului și chimia asteroizilor din care provin.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul Science.

Moleculele recent identificate includ mai multe tipuri de aminoacizi

Uitându-se la asemănările și deosebirile dintre eșantioanele aparținând Ryugu și meteoriții din clasa condritelor carbonate de pe Pământ, oamenii de știință pot arunca o privire nouă asupra meteoriților din colecțiile noastre. Cu alte cuvinte, eșantioanele reale de asteroizi sunt utile pentru a confirma ipotezele formulate pe baza bucăților de asteroizi care ajung pe suprafața planetei noastre, potrivit Science Alert.

„Analizele anterioare au scos la iveală molecule organice în interiorul condritelor carbonate, dar până acum nu am putut vedea dacă aceste proiectile primitive diferă sau nu de ceea ce se găsește pe asteroizi. Munca noastră asupra probelor de pe Ryugu oferă prima legătură directă între materialul organic găsit în condrite și cel din asteroizi”, a spus cosmochimistul Larry Nittler, de la Universitate de Stat Arizona, SUA.

Denumite adesea elementele constitutive ale vieții, datorită rolului pe care îl joacă în declanșarea vieții, moleculele recent identificate includ mai multe tipuri de aminoacizi care se combină pentru a crea proteinele pe care se bazează organismele ca să existe.

Ingredientele vieții ar fi putut ajunge pe Pământ prin coliziuni cu asteroizi

În total, au fost identificate aproximativ 20.000 de molecule organice în doar cinci grame de material. Printre acestea se numără compuși organici precum acizii carboxilici, aminele și hidrocarburile aromatice. Aceștia sunt compuși care sunt strâns înrudiți cu o mare varietate de molecule esențiale în întreaga lume vie.

Descoperirile susțin ideea că ingredientele necesare pentru generarea vieții au ajuns pe planeta noastră într-o formă deja complexă prin coliziuni cu asteroizi.

Întrucât acești asteroizi sunt, în esență, rămășițele din perioada în care s-a format Sistemul Solar, acum aproximativ 4,5 miliarde de ani, pot să ne învețe multe despre primele momente ale creării planetei noastre.

O parte din materia organică de pe Ryugu este anterioară formării Soarelui

Prin anumiți indicatori chimici, inclusiv cantitatea de apă prezentă, oamenii de știință pot încerca să identifice când și unde s-a format Ryugu, oferindu-ne o imagine a condițiilor dintr-un anumit moment al dezvoltării Sistemului Solar.

„Cel puțin o parte din materia organică din probele de pe Ryugu este anterioară formării Soarelui și s-a format în condiții extrem de reci”, a spus geochimistul George Cody, de la Carnegie Institution for Science din Washington, SUA.

Aceste noi studii arată beneficiile pe care le aduc sondele care colectează material de pe asteroizi, precum sonda Hayabusa2, care a extras roci de pe Ryugu. Spre deosebire de mostrele de meteoriți, acest praf și această rocă nu au fost afectate de nicio alterare, deoarece stau expuse la sol, apă și aer.

Vă mai recomandăm și: 

Asteroidul Ryugu continuă să ofere informații valoroase despre Sistemul Solar

Pământul, vizitat de trei asteroizi uriași în această săptămână. NASA îi monitorizează

Nava spațială Lucy de la NASA, pregătită de întâlnirea cu un nou asteroid

Ingredientele vieții, descoperite într-un meteorit care a lovit Pământul în 2021

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug și-a început experiența în presă la Iași, iar promovarea culturii, prin transmiterea cuvintelor relevante, a fost parte din procesul alăturării echipei DESCOPERĂ.ro. Îi place să citească, să cerceteze și să scrie. Claudia este absolventă a Facultății de Litere, specializarea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase