Home » Știință » Cum ar fi viața pe Pământ dacă planeta noastră s-ar roti în direcția opusă?

Cum ar fi viața pe Pământ dacă planeta noastră s-ar roti în direcția opusă?

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 16.04.2023

Pământul se rotește spre est, așa că Soarele, Luna și toate corpurile cerești pe care le putem vedea par să răsară întotdeauna din acea direcție și să apună în vest. Dar nu există niciun motiv pentru ca acesta să fie singurul caz posibil. Planeta noastră ar putea la fel de bine să se rotească în direcția opusă și, deși lumea ar fi diferită, viața ar continua să se desfășoare ca de obicei.

Pentru acest experiment de gândire, să ne imaginăm o planetă la fel ca a noastră, dar care se rotește spre vest. Dacă lumea s-ar opri din rotație, am avea tsunamiuri apocaliptice, oceane care ar migra spre poli și o lipsă de câmp magnetic pentru a face față.

Primul lucru pe care l-am observa este răsăritul soarelui în vest. Principalul lucru pe care l-ar schimba este vremea, căci rotația planetei noastre afectează vânturile. Acest fenomen este cunoscut sub numele de efectul Coriolis, în funcție de faptul că te afli la nord sau la sud de ecuator.

Pământul se rotește spre est

În atmosferă, efectul este în plină forță și lucrurile se vor oglindi. Vânturile comerciale de la Ecuator nu vor mai sufla spre vest. Iar vânturile care suflă spre est la latitudini medii, cum ar fi SUA și Europa, dar și Argentina și o parte din Australia, nu vor mai împinge în această direcție.

Cu siguranță, multe specii, inclusiv noi, vor fi afectate de acest lucru. Un exemplu simplu este acela că vânturile albastre de la ecuator aduc nutrienți din Sahara în Amazon, ajutând incredibila biodiversitate a regiunii. Fără aceste vânturi, acest proces important nu ar putea avea loc, scrie IFL Science.

Curenții sunt, de asemenea, afectați de rotație și, în zonele de coastă, de vânturi. Fluxul stabilit de apă caldă sau rece din oceane s-ar schimba complet, cu efecte deosebite pe întreaga planetă. Impactul imediat pe care l-ar avea acest lucru este greu de cuantificat.

Cum afectează rotația planetei noastre vânturile?

O lucrare din 2018 a modelat de fapt un analog al Pământului care se rotește în direcția opusă. O diferență clară ar fi în Sahara. Deșertul pur și simplu nu ar fi acolo. Africa și Orientul Mijlociu ar fi mult mai verzi decât sunt astăzi. Sudul Statelor Unite, Caraibe, America Centrală, sudul Braziliei și Argentina ar fi în schimb deșerturi. La fel și Japonia și coasta de est a Chinei.

Schimbarea vânturilor și a curenților ar afecta, de asemenea, temperaturile și precipitațiile. Regiunile care sunt acum deșerturi ar fi, desigur, mult mai calde și mai uscate, dar ar exista, de asemenea, schimbări și în alte zone. Europa ar fi mult mai rece și mai umedă, la fel ca și Orientul Mijlociu, părți din Australia și Noua Zeelandă.

Toate planetele din Sistemul Solar orbitează în jurul Soarelui în aceeași direcție. Dar a face ca o planetă să se rotească în sens opus nu este imposibil. Uranus a suferit o coliziune majoră care a făcut-o să se învârtă pe o parte, astfel încât, în timpul călătoriei sale de 84 de ani în jurul Soarelui, polii săi sunt îndreptați direct spre el în timpul verilor respective.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Miezul Pământului ar fi înconjurat de rămășițele unor cruste oceanice antice

Oamenii de știință au aflat cum se curăță singură atmosfera Pământului

Ce legătură există între tectonica plăcilor și apariția vieții pe Pământ?

Două găuri negre au apărut de nicăieri chiar în „curtea cosmică” a Pământului

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase