Home » Știință » Un studiu a descoperit cele două rețele neuronale care activează cititul

Un studiu a descoperit cele două rețele neuronale care activează cititul

Un studiu a descoperit cele două rețele neuronale care activează cititul
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.04.2023

Atunci când o persoană citește o propoziție, în creierul său se activează două rețele distincte, care lucrează împreună astfel încât să integreze înțelesul fiecărui cuvânt, pentru ca, în cele din urmă, să obțină sensuri mai complexe, de ordin superior, potrivit unui studiu realizat la UTHealth Houston din SUA. 

Studiul, condus de Oscar Woolnough, cercetător postoctoral în cadrul Departamentului de Neurochirurgie Vivian L. Smith din cadrul Școlii de Medicină McGovern de la UTHealth Houston și Nitin Tandon, profesor și președinte interimar al departamentului din cadrul Școlii de Medicină, a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

„Acest studiu ne ajută să înțelegem mai bine modul în care centrele distribuite în rețeaua de limbaj a creierului lucrează împreună și interacționează, astfel încât să ne permită să înțelegem propoziții complexe. Creierii noștri sunt interconectați în mod remarcabil și pentru ca noi să înțelegem limbajul este nevoie de o secvență rapidă de procese dinamice, care să aibă loc în mai multe locuri din creierul nostru”, a spus Woolnough, conform MedicalXpress.

Două rețele neuronale joacă un rol-cheie în procesul de citire

Pentru a identifica rolurile și interacțiunile specifice ale zonelor cerebrale implicate în citire, echipa de cercetare a efectuat înregistrări ale creierului pacienților cu electrozi plasați chirurgical pentru a localiza afecțiunea.

Activitatea neuronală a acestor pacienți a fost măsurată în timp ce citeau trei feluri de propoziții: enunțuri obișnuite, enunțuri „Jabberwocky”, bazate pe poemul „Jabberwocky” al lui Lewis Carroll, care folosesc o gramatică și o sintaxă corecte, dar care conțin cuvinte fără sens și liste de cuvinte sau cuvinte lipsite de înțeles.

Din aceste înregistrări, cercetătorii au identificat două rețele neuronale care joacă un rol-cheie în procesul de citire. O rețea implică o regiune a lobului frontal al creierului, care trimite semnale către lobul temporal, care prezintă o activitate progresivă  atunci când o persoană acumulează un înțeles complex în timp ce citește o propoziție.

Cea de-a doua rețea implică o altă regiune a lobului temporal al creierului, care trimite semnale către o zonă a lobului frontal, permițând înțelegerea contextului unei propoziții pentru a facilita înțelegerea și procesarea fiecărui cuvânt nou care este citit.

Funcționarea internă a minții umane

„Electrozii implantați în creier ne oferă o perspectivă de neegalat asupra funcționării interne a minții umane, în special în cazul proceselor rapide, cum ar fi cititul. Munca noastră clarifică faptul că cele mai multe procese, de exemplu, înțelegerea sau generarea limbajului, nu au loc într-o singură regiune, ci sunt cel mai bine înțelese ca stări tranzitorii pe care multe zone separate ale creierului le realizează prin interacțiuni foarte scurte, dar critice”, a declarat Tandon, autorul principal al studiului.

Înțelegerea științei din spatele procesului extrem de rapid și complex al cititului va permite cercetătorilor să afle mai multe despre modul în care funcționează creierul în timpul dislexiei. În cele din urmă, ei speră că descoperirile lor vor ajuta la orientarea opțiunilor de tratament pentru această tulburare de citire.

Vă mai recomandăm și: 

Cititul poate compromite sănătatea ochilor, deși are un rol atât de important în viața noastră

IQ-ul americanilor a scăzut pentru prima dată în acest secol

Nivelul scăzut de alfabetizare afectează sănătatea mintală

Mai mult magneziu înseamnă o mai bună sănătate a creierului, arată un studiu australian

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase