Home » Știință » Conexiunile funcționale dintre diferite rețele cerebrale pot prezice vârsta unei persoane

Conexiunile funcționale dintre diferite rețele cerebrale pot prezice vârsta unei persoane

Publicat: 03.07.2022

Neurocercetătorii încearcă de zeci de ani să înțeleagă cum se schimbă creierul uman de-a lungul vieții. Acest lucru ar putea ajuta la conceperea unor tratamente mai eficiente pentru tulburările neurologice și cognitive observate în principal la vârstnici. Pentru asta, ei au căutat moduri prin care pot prezice vârsta pe baza funcționării creierului.

Cercetătorii de la Universitatea Drexel și Universitatea Villanova, ambele din SUA, au efectuat recent un studiu care investighează relația dintre vârstă și cuplarea funcțională dintre rețelele neuronale specifice din creier. Oamenii de știință arată că pot prezice vârsta cronologică a oamenilor cu un nivel ridicat de acuratețe studiind conectivitatea dintre anumite regiuni ale creierului.

Studiul a fost publicat în revista Psychology and Aging.

Anumite structuri din creier pot prezice vârsta unei persoane

„O întrebare fără răspuns din literatura de specialitate privind îmbătrânirea și cogniția se referă la diferențele individuale în performanța cognitivă în funcție de vârstă”, a declarat dr. Evangelia Chrysikou, unul dintre cercetătorii care au efectuat studiul.

„Mai precis, care sunt factorii care determină faptul că adulții mai tineri diferă față de cei mai în vârstă în ceea ce privește capacitatea de a îndeplini tot felul de sarcini de memorie, atenție sau de reglare cognitivă?”, spune Chrysikou.

Diferențele în funcționarea cognitivă între oameni de diferite vârste sunt bine documentate. Ideea că aceste diferențe sunt asociate cu schimbări în conectivitatea creierului (adică, modul în care regiunile și rețelele creierului comunică între ele) a fost introdusă și discutată în multe lucrări de neuroștiință.

O altă perspectivă

„Deși cea mai mare parte a literaturii de specialitate anterioare s-a concentrat asupra modului în care astfel de diferențe de conectivitate neuronală sunt legate de cât de bine se descurcă adulții mai tineri și mai în vârstă în diferite sarcini cognitive, în lucrarea noastră ne-am gândit să întoarcem problema, ca să spunem așa”, a spus Chrysikou.

„Ne-am întrebat: pot prezice vârsta modele de conectivitate a creierului atunci când oamenii nu fac nicio sarcină?”, spune ea.

Cum a fost realizat studiul?

Ca parte a studiului lor, Chrysikou și colegele ei, dr. Irene Kan și dr. Meghan Caulfield, au analizat datele colectate de la o cohortă mare de 547 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 88 de ani, parte a unui set de date de imagistică cerebrală disponibil public, compilat de Cambridge Centre for Aging and Neuroscience (CamCAN).

Analizând aceste date, echipa a investigat mai întâi dacă conectivitatea dintre rețeaua de control executiv (ECN) și regiunile rețelei în mod implicit (DMN) din creier poate prezice vârsta.

„Pentru a face acest lucru, am folosit o tehnică statistică bine stabilită numită analiză de regresie multiplă”, a explicat Chrysikou.

„Am examinat apoi modul în care conectivitatea dintre ECN, DMN și o altă regiune, rețeaua salience (SN), despre care se crede că atenuează modul în care regiunile ECN și DMN comunică între ele, influențează puterea conexiunilor dintre zonele ECN și DMN”, explică ea, potrivit Medical Xpress.

Rețelele cerebrale pot prezice vârsta cu o mare acuratețe

Analizele efectuate de dr. Chrysikou și de colegele ei au oferit multe constatări interesante. Cel mai important, rezultatele au arătat că conectivitatea funcțională dintre rețelele cerebrale la scară largă poate prezice vârsta cu o bună acuratețe și că aceasta variază de-a lungul vieții. Mai precis, s-a descoperit că conectivitatea dintre regiunile creierului ECN și DMN reprezintă o parte semnificativă a variabilității vârstei.

Interesant este că cercetătorii au descoperit că, atunci când au inclus și SN (un set de regiuni ale creierului care selectează stimuli externi sau interni importanți pentru ca creierul să-și concentreze atenția) în analizele lor, au putut prezice vârsta unei persoane cu și mai multă acuratețe. În viitor, munca lor ar putea ajuta la înțelegerea mai bună a tiparelor de conectivitate a creierului asociate cu declinul abilităților cognitive observate la o vârstă înaintată.

Ce urmează?

„Analizele suplimentare pe cohorte de vârstă pe care le-am efectuat au evidențiat în continuare că aceste relații variază de-a lungul vieții”, a adăugat Chrysikou.

„Credem că aceste constatări se extind pe înțelegerea noastră actuală a variațiilor în conectivitatea rețelei intrinseci la scară largă ca o funcție a îmbătrânirii sănătoase. Următorul nostru pas va fi să examinăm aceste relații în contextul performanței la îndeplinirea anumitor sarcini”, a încheiat ea.

Vă recomandăm să citiți și:

Pacienții tratați prin metoda CRISPR, încă „vindecați” ani mai târziu. Concluziile unui nou studiu

Descoperirea unei gene disfuncționale ar putea duce la noi tratamente pentru pierderea auzului

Care sunt efectele secundare secrete ale consumului de vin?

Suplimentele alimentare sunt inutile pentru majoritatea oamenilor, spun cercetătorii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase