Home » Știință » Cancerul la gât devine o adevărată epidemie, iar de vină ar fi obiceiurile sexuale

Cancerul la gât devine o adevărată epidemie, iar de vină ar fi obiceiurile sexuale

Cancerul la gât devine o adevărată epidemie, iar de vină ar fi obiceiurile sexuale
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.04.2023

În ultimele două decenii, cazurile de cancer la gât au înregistrat o creștere rapidă în Occident, unii fiind de părere că ar fi o epidemie. Acest lucru s-a întâmplat din cauza unei creșteri mari a unui tip specific de cancer de gât numit cancer orofaringian (zona amigdalelor și a zonei din spatele gâtului).

Principala cauză a acestui cancer este virusul uman papilloma (HPV), care este, de asemenea, principala cauză a cancerului de col uterin. Cancerul orofaringian a devenit în prezent mai frecvent decât cancerul de col uterin în SUA și în Regatul Unit.

Hisham Mehanna, profesor la Institutul de Cancer și Științe Genomice din cadrul Universității Birmingham, Anglia, a explicat ce înseamnă infectarea cu HPV și ce fel de măsuri ar trebui luate la nivel global pentru e preveni sau micșora numărul infectărilor, potrivit Science Alert.

Cancerul la gât, determinat de numărul de parteneri sexuali

HPV se transmite pe cale sexuală. Pentru cancerul la gât, principalul factor de risc este numărul de parteneri sexuali de-a lungul vieții, în special atunci când vine vorba despre sexul oral. Cei care au șase sau mai mulți parteneri de sex oral de-a lungul vieții au un risc de 8,5 ori mai mare de a dezvolta cancer orofaringian decât cei care nu practică sexul oral.

Studiile privind tendințele comportamentale arată că sexul oral este foarte răspândit în unele țări.

„Într-un studiu pe care colegii mei și cu mine l-am efectuat pe aproape 1.000 de persoane care au suferit o amigdalectomie din motive necanceroase în Marea Britanie, 80% dintre adulți au declarat că au practicat sexul oral la un moment dat în viața lor. Cu toate acestea, din fericire, doar un număr mic dintre aceste persoane dezvoltă cancer orofaringian. De ce se întâmplă acest lucru, nu este clar”, a declarat profesorul Mehanna.

Vaccinarea împotriva HPV a fetelor, implementată în multe țări

Teoria predominantă este că cei mai mulți dintre noi contractează infecții cu HPV și sunt capabili să le elimine complet. Cu toate acestea, există un număr mic de persoane care nu reușește să scape de infecție, poate din cauza unui defect al unui anumit aspect al sistemului lor imunitar, a spus Mehanna.

La acești pacienți, virusul este capabil să se reproducă în mod continuu și, în timp, se integrează în poziții aleatorii în ADN-ul gazdei, unele dintre acestea putând face ca celulele gazdei să devină canceroase.

Vaccinarea împotriva HPV a fetelor tinere a fost implementată în multe țări pentru a preveni cancerul de col uterin.

Și băieții ar trebui să se vaccineze împotriva HPV

Există, de asemenea, unele dovezi care sugerează că băieții sunt, de asemenea, protejați de „imunitatea de turmă” în țările în care există o acoperire vaccinală ridicată în cazul fetelor (peste 85 %). Luate împreună, se speră că aceste măsuri ar putea duce, în câteva decenii, la reducerea cancerului orofaringian.

Acest lucru a determinat mai multe țări, printre care Marea Britanie, Australia și SUA, să extindă recomandările naționale pentru vaccinarea împotriva HPV pentru a include și băieții tineri.

Dar existența unei politici universale de vaccinare nu garantează o acoperire vaccinală, a spus Mehanna. Acesta a spus că pandemia de COVID-19 a adus o tendință tot mai mare de ezitare generală față de vaccinare sau atitudini „anti-vax” în multe țări, lucru care ar contribui la o reducere a absorbției vaccinurilor în general.

Vă mai recomandăm și:

Virusuri vechi de un milion de ani ajută la combaterea cancerului

Inteligența Artificială din medicina veterinară ridică provocări etice

Cercetătorii au creat mini-măduva osoasă în laborator pentru tratamente anti-cancer

Consumul de broccoli protejează mucoasa intestinală și reduce riscul de boli

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase