Home » Știință » Cercetătorii au creat mini-măduva osoasă în laborator pentru tratamente anti-cancer

Cercetătorii au creat mini-măduva osoasă în laborator pentru tratamente anti-cancer

Cercetătorii au creat mini-măduva osoasă în laborator pentru tratamente anti-cancer
Foto: Abdullah O. Khan et al., Cancer Discovery, 2022
Publicat: 21.11.2022

Cercetătorii de la Oxford University și de la University of Birmingham, ambele din Anglia, au creat primele „organoide” ale măduvei osoase care surprind caracteristicile cheie ale măduvei osoase umane. „Mini-măduva osoasă”, care face obiectul unei cereri de brevet depusă de University of Birmingham Enterprise, va permite screeningul mai multor medicamente anti-cancer în același timp, precum și testarea tratamentelor personalizate pentru pacienții cu cancer.

Un studiu, publicat în revista Cancer Discovery, descrie noua metodă, care are ca rezultat un organoid care modelează fidel caracteristicile celulare, moleculare și arhitecturale ale măduvei osoase mielopoietice (producătoare de celule sanguine).

Cercetările au arătat, de asemenea, că organoizii oferă un micro-mediu care poate accepta și susține supraviețuirea celulelor de la pacienții cu afecțiuni maligne ale sângelui, inclusiv celule de mielom multiplu, care sunt notoriu de greu de menținut în afara corpului uman.

Mini-măduva osoasă care arată precum cea reală

„În mod remarcabil, am descoperit că celulele din organoizii din măduva osoasă seamănă cu celulele reale ale măduvei osoase nu doar în ceea ce privește activitatea și funcția lor, dar și în relațiile lor arhitecturale; tipurile de celule se ‘auto-organizează’ și se aranjează în interiorul organoizilor la fel ca în măduva osoasă a umană din organism”, a spus Dr. Abdullah Khan, de la Institute of Cardiovascular Sciences al University of Birmingham și prim autor al studiului.

Această arhitectură similară cu cea reală i-a permis echipei să studieze modul în care celulele din măduva osoasă interacționează pentru a susține producția normală de celule sanguine și cum aceasta este perturbată în fibroza măduvei osoase (mielofibroză), unde țesutul cicatricial se acumulează în măduva osoasă, provocând insuficiență medulară.

Fibroza măduvei osoase se poate dezvolta la pacienții cu anumite tipuri de cancer de sânge și rămâne incurabilă, scrie Medical Xpress.

Un mod mai bun de a studia cancerul

„Pentru a înțelege corect cum și de ce se dezvoltă cancerul de sânge, trebuie să folosim sisteme experimentale, precum mini-măduva osoasă creată în laborator, care seamănă îndeaproape cu modul în care funcționează adevărata măduvă osoasă umană, pe care nu le-am avut până acum”, a spus prof. Bethan Psaila, de la Oxford.

„Este foarte interesant să avem acum acest sistem grozav, deoarece, în sfârșit, suntem capabili să studiem cancerul direct folosind celule de la pacienții noștri, în loc să ne bazăm pe modele animale sau alte sisteme mai simple care nu ne arată cum se dezvoltă cancerul în măduva osoasă la pacienții reali”, a adăugat ea.

Un uriaș pas înainte

„Acesta este un pas înainte uriaș, permițând noi perspective asupra modelelor de creștere a celulelor canceroase și, potențial, o abordare mai personalizată a tratamentului. Acum avem o platformă pe care o putem folosi pentru a testa medicamente pe o bază de ‘medicament personalizat’”, spune dr. Khan.

„Dezvoltarea și validarea modelului este primul pas crucial, iar în munca noastră de colaborare continuă, vom lucra cu alții pentru a înțelege mai bine cum funcționează măduva osoasă la oamenii sănătoși și ce merge prost atunci când au boli de sânge”, continuă cercetătorul.

„Sperăm că această nouă tehnică va ajuta la accelerarea descoperirii și testării de noi tratamente pentru cancerul de sânge, aducând medicamente îmbunătățite pentru pacienții noștri la studiile clinice mai rapid”, a concluzionat prof. Psaila.

Vă recomandăm să citiți și:

Un tip de epilepsie ar fi pornit dintr-o mutație de la o singură persoană, în urmă cu 800 de ani

La ce vârstă trebuie să renunți la fumat pentru a evita riscul crescut de moarte?

Vești proaste! Cercetătorii confirmă legătura dintre stres și creier

Ce se întâmplă, de fapt, atunci când ritmul nostru circadian este dereglat?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase