Avertismentul oamenilor de știință atunci când vine vorba de sexul în spațiu

01 05. 2023, 17:00

Pe măsură ce industria turismului spațial crește, cresc și preocupările cu privire la sexul în spațiu, mai precis în condiții de microgravitație.

Într-o nouă lucrare, publicată în Zenodo, cercetătorii de la Universitatea Cranfield (Regatul Unit) s-au întrebat dacă industria turismului spațial s-a gândit la posibilitatea că exploratorii ar putea avea relații sexuale și concepe copii în spațiu, ceea ce este o mare problemă, având în vedere numărul tot mai mare de dovezi care sugerează că microgravitația și radiațiile ar putea afecta fătul.

Sexul în spațiu a fost deja subiectul unor ample speculații, fiind o eventualitate la care companiile private de turism spațial încă nu s-au gândit prea mult, cel puțin nu în mod public.

„Este nerealist să presupunem că toți viitorii turiști spațiali se vor abține de la activități sexuale”, se menționează în comunicatul de presă emis de Cranfield despre lucrare, „deschizând posibilitatea concepției umane și a stadiilor incipiente ale reproducerii umane în spațiu”.

De ce sexul în spațiu ar putea fi problematic?

Deși încă nu s-au născut copii concepuți în spațiu, există riscul ca orice făt conceput în microgravitație și radiația ionizantă a spațiului să aibă probleme mai grave decât efectele negative cunoscute ale acelui mediu asupra adulților complet dezvoltați, scrie Futurism.

Să fim nepregătiți pentru conceperea spațială ar fi o problemă majoră care „pare să prezinte mai multe riscuri”, notează comunicatul de la Cranfield, cum ar fi „cele de natură biologică, cum ar fi riscurile de dezvoltare a embrionului”, ca să nu mai vorbim de problemele juridice pe care le-ar putea ridica.

Deși industria turismului spațial privat nu a început încă să se gândească la sexul în spațiu și la consecințele sale, NASA cu siguranță a făcut-o și le interzice astronauților să aibă relații sexuale în spațiu din cauza efectelor potențial dăunătoare pe care microgravitația și radiația le-ar putea avea asupra fetușilor.

Reproducerea în spațiu este riscantă

Deși au existat studii limitate, și oarecum de succes, care analizează reproducerea nevertebratelor, insectelor și amfibienilor în spațiu, astfel de studii nu au analizat mamifere. Având în vedere care ar putea fi problemele ce pot apărea atunci când vine vorba de reproducerea în spațiu, este de înțeles de ce NASA a plasat o interdicție.

În concluzie, sarcina spațială neplanificată (sau „concepție umană necontrolată”, după cum au numit-o cercetătorii Cranfield) pare destul de riscantă și, după cum notează studiul, „pare să nu existe nicio atenuare a riscurilor” care o înconjoară în industria în plină dezvoltare a turismului spațial.

În cele din urmă, va trebui ca și companiile spațiale private să se gândească la reguli cu privire la relațiile sexuale în spațiu.

Vă recomandăm să citiți și:

Astronomii au descoperit că un asteroid lasă în urmă „o coadă” din sodiu

Misterul celor mai strălucitoare obiecte din Univers a fost, în sfârșit, rezolvat

A fost obținută prima imagine directă cu jetul eliberat de o gaură neagră

Telescopul Webb descoperă Universul timpuriu cu ajutorul unui imens roi de galaxii