Home » Știință » A fost obținută prima imagine directă cu jetul eliberat de o gaură neagră

A fost obținută prima imagine directă cu jetul eliberat de o gaură neagră

Credit foto: LU Rusen, SHAO; E. Ros, MPIfR; and S. Dagnello, NRAO/AUI/NSF
Publicat: 27.04.2023

O echipă internațională de oameni de știință condusă de dr. LU Rusen de la Observatorul Astronomic din Shanghai (SHAO) al Academiei Chineze de Științe a folosit noi observații cu lungimi de undă milimetrice pentru a produce o imagine care arată, pentru prima dată, atât structura de acreție în formă de inel din jurul unei găuri negre, în care materia cade în gaura neagră, cât și puternicul jet asociat găurii negre.

Sursa imaginilor a fost gaura neagră din centrul galaxiei Messier 87, iar studiul care descrie reușita astronomilor a fost publicat în revista Nature.

Imaginea subliniază pentru prima dată legătura dintre fluxul de acreție din apropierea găurii negre supermasive centrale și originea jetului. Noile observații au fost obținute cu ajutorul Global Millimeter VLBI Array (GMVA), completat de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) și Greenland Telescope (GLT).

Adăugarea acestor două observatoare a îmbunătățit considerabil capacitățile de imagistică ale GMVA.

Sursa imaginilor a fost gaura neagră din galaxia Messier 87

„Anterior, am văzut atât gaura neagră, cât și jetul în imagini separate, dar acum am realizat o imagine panoramică a găurii negre împreună cu jetul său la o nouă lungime de undă”, a declarat dr. LU.

Se crede că materialul înconjurător cade în gaura neagră într-un proces cunoscut sub numele de acreție. Însă nimeni nu a mai obținut vreodată imagini directe.

Potrivit lui LU, inelul care a fost văzut înainte devenea mai mare și mai gros la lungimea de undă de observare de 3,5 mm. „Acest lucru arată că materialul care cade în gaura neagră produce o emisie suplimentară care este acum observată în noua imagine. Acest lucru ne oferă o imagine mai completă a proceselor fizice care acționează în apropierea găurii negre”, a declarat LU.

Participarea ALMA și GLT la observațiile GMVA și creșterea rezultată a rezoluției și sensibilității acestei rețele intercontinentale de telescoape a făcut posibilă pentru prima dată imaginea structurii inelare din M87 la lungimea de undă de 3,5 mm, scrie EurekAlert.

„Materialul care cade în gaura neagră produce o emisie suplimentară”

Diametrul inelului măsurat de GMVA este de 64 de microarcsecunde, ceea ce corespunde dimensiunii unei lampe circulare de tip selfie (13 cm) de pe Pământ, văzută de un astronaut de pe Lună.

Acest diametru este cu 50% mai mare decât cel observat în analizele efectuate de Event Horizon Telescope la 1,3 mm, în conformitate cu așteptările privind emisia de plasmă relativistă în această regiune.

„Cu capacitățile de imagistică mult îmbunătățite prin adăugarea ALMA și GLT în observațiile GMVA, am obținut o nouă perspectivă. Vedem într-adevăr jetul cu trei zimți despre care știam din observațiile VLBI anterioare”, a declarat Thomas Krichbaum de la Institutul Max Planck pentru Radioastronomie (MPIfR) din Bonn.

„Dar acum putem vedea cum jetul iese din inelul de emisie din jurul găurii negre supermasive centrale și putem măsura diametrul inelului și la o altă lungime de undă (mai lungă)”, a adăugat Krichbaum.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Telescopul Hubble a surprins o gaură neagră scăpată de sub control

Care este cea mai mare gaură neagră din Univers?

Un obiect misterios este distrus de gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee

O gaură neagră „fugară” a lăsat în urma sa o dâră de stele nou-născute

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase