Home » Știință » Cine sunt astronauții aleși de NASA pentru misiunea Artemis II din jurul Lunii?

Cine sunt astronauții aleși de NASA pentru misiunea Artemis II din jurul Lunii?

Publicat: 04.04.2023

NASA a anunțat cei patru astronauți care vor face parte din echipajul Artemis II, următorul pas în ambițioasa misiune de readucere a oamenilor pe Lună. Cei patru astronauți sunt Reid Wiseman, Victor Glover, Christina Koch, de la NASA, și astronautul canadian Jeremy Hansen.

Echipajul nu va aseleniza, dar misiunea va fi prima misiune cu echipaj care va ajunge să efectueze un zbor în jurul Lunii după mai bine de jumătate de secol și va include prima femeie astronaut și prima persoană de culoare care vor ajunge pe Lună. Koch și Glover vor fi, de asemenea, prima femeie și prima persoană de culoare care au călătorit vreodată în spațiul cosmic, potrivit IFL Science.

„Împreună vom deschide o nouă eră de explorare pentru o nouă generație de visători ai stelelor”, a declarat Bill Nelson, administratorul NASA, în timpul unei conferințe de presă.

Artemis II va zbura la cea mai îndepărtată distanță parcursă de oameni de la Apollo 17

Artemis II urmează după testul de succes al misiunii Artemis I, care a zburat în jurul Lunii la sfârșitul anului 2022. Misiunea va avea o durată maximă de 21 de zile și se preconizează că va fi lansată în noiembrie 2024. Aceasta va fi, de asemenea, prima lansare cu astronauți de la Complexul de lansare 39B al Centrului Spațial Kennedy din SUA, de la lansarea navetei spațiale Discovery în 2006.

Artemis II va zbura la cea mai îndepărtată distanță parcursă de oameni de la Apollo 17, în 1972. Astronauții vor intra pe orbita lunară și vor zbura până la 10.000 de kilometri de partea îndepărtată a Lunii.

Echipajul va fi primul care va zbura cu capsula Orion a NASA, lansată din vârful unei rachete Space Launch System (SLS).

Racheta SLS a fost cea mai puternică rachetă lansată vreodată, și nu a obținut doar o notă de trecere, ci a excelat. A depășit numeroasele așteptări pe care NASA și nu numai le avea în privința sa. Capsula Orion a efectuat peste 161 de obiective de testare. Modulul de serviciu construit în Europa a generat cu 20% mai multă energie și a folosit cu 25% mai puțină decât se preconiza, un fapt necesar pentru misiunile viitoare.

Reușita Artemis II va permite lansarea Artemis III

Artemis II va continua să testeze racheta și capsula, dar de data aceasta cu echipaj, știind că sistemele au demonstrat că oamenii de la bord pot fi în siguranță. Deși capsula nu va aseleniza, acest proiect va oferi informații pentru viitoarele misiuni de aselenizare și pentru toate celelalte misiuni în spațiul îndepărtat, cu echipaj în jurul Lunii.

Presupunând că Artemis II va fi un succes, Artemis III va permite aselenizarea oamenilor la Polul Sud al Lunii, posibil în noiembrie 2025.

Vă mai recomandăm și: 

Încă un satelit din misiunea Artemis I a fost pierdut

Satelitul japonez Omotenashi din misiunea Artemis 1 a „murit” înainte să ajungă pe Lună

O nouă misiune va căuta viața extraterestră în Alfa Centauri, cel mai apropiat sistem stelar

NASA investește 112 milioane de dolari pentru o viitoare misiune de aselenizare

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase