Un obiect cosmic de 10 milioane de ori mai luminos decât Soarele sfidează legile fizicii

11 05. 2023, 18:00

This browser does not support the video element.

Oamenii de știință au fost uimiți de un obiect ceresc misterios care este atât de luminos încât nu ar trebui să existe conform legilor fizicii.

NASA monitorizează sursele ultraluminoase de raze X, obiecte de 10 milioane de ori mai luminoase decât Soarele, pentru a înțelege cum funcționează acestea.

Aceste obiecte sunt teoretic imposibile pentru că încalcă limita Eddington, regula din astrofizică ce dictează luminozitatea maximă pe care o poate avea un obiect înainte să se autodistrugă.

Un nou studiu confirmă în mod categoric

Un nou studiu confirmă în mod categoric că M82 X-2, o sursă ultraluminoasă de raze X aflată la 12 milioane de ani-lumină depărtare, are o luminozitate la fel de mare așa cum au sugerat observațiile anterioare.

Principiul regulii lui Arthur Eddington este simplu. Luminozitatea la această scară vine doar de la material – cum ar fi praful stelar din rămășițele planetelor dezintegrate – care se prăbușește la interiorul unui obiect masiv, cum ar fi o gaură neagră sau o stea moartă.

Pe măsură ce este atras de gravitația intensă a obiectului, materialul este încălzit și radiază lumină. Cu cât mai mult material cade în obiect, cu atât este mai luminos. Dar iată care-i șmecheria!

Ce este limita Eddington?

La un anumit moment, atât de multă materie este atrasă încât radiația emisă ar trebui să copleșească forța gravitațională a obiectului masiv. Asta înseamnă că radiația de la materie ar trebui să o împingă departe și să îi oprească prăbușirea, potrivit Science Alert.

Însă dacă nu se prăbușește, materia nu ar trebui să mai radieze, ceea ce înseamnă că obiectul nu ar trebuie să fie atât de luminos. De aici și limita Eddington.

Din cauza limitei Eddington, oamenii de știință s-au întrebat dacă luminozitatea surselor ultraluminoase de raze X era cauzată cu adevărat de cantitățile enorme de materie.

Vânturile cosmice concentrează toată materia într-un con

O teorie, spre exemplu, este că vânturile cosmice puternice concentrează toată materia într-un con. Conform teoriei, conul ar fi orientat spre Pământ, fapt ce ar crea o rază de lumină care ne-ar părea mai intensă.

Dar un nou studiu concentrat asupra M82 X-2, o sursă ultraluminoasă de raze X cauzată de o stea neutronică din galaxia Messier 82, a pus capăt îndoielilor. O stea neutronică este un obiect dens rămas în urma unei stele care a murit.

Analiza, publicată în Astrophysical Journal, a arătat că M82 X-2 a atras zeci de miliarde de tone de material în fiecare an de la steaua vecină, sau 1,5 de ori mai mult decât masa Pământului, potrivit unui comunicat NASA.

Luminozitatea cauzată de cantitățile de material care sfidează legile fizicii

Asta înseamnă că luminozitatea sa este cauzată de cantitățile de material care sfidează legile fizicii. Având în vedere aceste informații, o altă ipoteză a devenit teoria principală pentru explicarea acestor fenomene. Ei bine, noua teorie este și mai bizară.

Noua teorie susține că, de fapt, câmpuri magnetice superputernice sunt produse de steaua neutronică, atât de puternice încât ar strivi atomii materiei care se prăbușește. Astfel, atomii cu formă sferică devin alungiți, potrivit NASA.

Nu vom putea să testăm această teorie niciodată pe Pământ

În acest caz, radiația de la acești atomi striviți ar fi mai puțin capabilă să respingă radiația, explicând de ce atât de multă materie cade în stea fără să se destrame.

Problema este că nu vom putea să testăm această teorie niciodată pe Pământ. Aceste câmpuri magnetice teoretice ar fi atât de puternice încât niciun magnet de pe Terra nu le-ar putea reproduce.

„Asta este frumusețea astronomiei. Trebuie să așteptăm ca Universul să-și dezvăluie secretele”, a spus Matteo Bachetti, autor al studiului și astrofizician la Institutul Național pentru Astrofizică Cagliari din Italia.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O pată solară „inversă”, care sfidează tot ce știu astronomii, ar putea crea furtuni geomagnetice puternice

Harvard și Pentagonul spun că OZN-urile sfidează legile fizicii

Surprize, surprize pe Planeta Roșie. Apa de pe Marte sfidează așteptările cercetătorilor

Cometa Leonard s-a stins. Povestea unui vizitator luminos într-o perioadă întunecată