Home » Știință » O pată solară „inversă”, care sfidează tot ce știu astronomii, ar putea crea furtuni geomagnetice puternice

O pată solară „inversă”, care sfidează tot ce știu astronomii, ar putea crea furtuni geomagnetice puternice

O pată solară „inversă”, care sfidează tot ce știu astronomii, ar putea crea furtuni geomagnetice puternice
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 10.05.2023

O explozie de la o nouă pată solară care sfidează tot ceea ce știu astronomii ar putea declanșa furtuni geomagnetice puternice. Astfel, în următoarele zile, cercetătorii se așteaptă la aurore spectaculoase în regiuni mai puțin obișnuite.

Furtunile geomagnetice vor fi rezultatul unei ejecții de masă coronală (CME) care s-a îndreptat direct spre Pământ în urma unei explozii la o pată solară numită AR3296. Explozia a avut loc duminică, 7 mai, la ora 01:54 (ora României). Particulele încărcate de la explozie au ajuns pe Terra în dimineața zilei de miercuri, 10 mai.

Aceeași explozie a cauzat și o erupție solară de intensitate medie din clasa M1,5.

Activitatea solară violentă de la pata solară AR3296 este așteptată să afecteze Pământul în zilele de 10 și 11 mai. De asemenea, ar putea face ca aurorele văzute în mod normal la latitudini mari să apară mult mai spre sud.

Această pata solară este incredibil de rară

Pata solară care a produs furtuna are polaritate inversă, ceea ce înseamnă că are câmp magnetic opus față de alte pete solare regăsite în aceeași emisferă a Soarelui. Doar un mic procent din toate petele solare prezintă polaritate inversă, ceea ce face această pata solară să fie incredibil de rară.

Erupțiile solare sunt alcătuite din energie, lumină și particule de înaltă viteză, iar asta înseamnă că explozia solară a lovit Pământul înaintea plasmei rezultate în urma ejecții de masă coronală.

Radiații UV de la erupția solară a ionizat atmosfera superioară a Pământului, astfel producând o pană a comunicațiilor radio peste Statele Unite de Vest și Oceanul Pacific.

Pata solară AR3296 „sfidează toate legile”

Potrivit SpaceWeather.com, pata solară AR3296 „sfidează toate legile” pentru că funcționează contrar unei reguli cunoscute drept Legea lui Hale. Această regulă sugerează că în timpul actualului ciclu solar de 11 ani, Ciclul 25, petele solare din emisfera nordică ar trebui să aibă polarități încărcate pozitiv pe partea dreaptă și negativ pe stânga. Pata solară AR3296 este inversată.

Pete solare cu astfel de polaritate inversă sunt destul de neobișnuite. Studiile au arătat că doar 3% dintre acestea încalcă Legea lui Hale. Deși au tendința să fie de aceeași dimensiune precum petele solare cu polaritate normală și să aibă o durată de viață similară, petele solare cu polaritate inversă sunt de două ori mai predispuse să fie locul unor câmpuri magnetice complexe.

Când se vor încheia „bombardamentele” asupra planetei noastre?

Asta face ca petele solare cu polaritate inversă să explodeze și să creeze ejecții de masă coronală și erupții solare, așa cum face momentan AR3296. Pata solară urmează să se îndepărteze de Pământ în următoarele zile, astfel că „bombardamentele” asupra planetei noastre se vor încheia.

Deocamdată, erupțiile de la AR3296 sunt tot mai intense, iar Space.com a relatat că o nouă erupție de clasă X este posibilă înainte de weekendul 13 – 14 mai.

Erupțiile de clasă X sunt cele mai puternice erupții solare cu energie de 10 ori mai mare decât a celor de clasă M, care sunt la rândul lor de 10 ori mai puternice decât erupțiile de clasă C.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Pământul va fi lovit miercuri de plasmă solară. Ce se poate întâmpla?

Ceva ciudat se întâmplă în atmosfera Soarelui, arată observațiile făcute de Solar Orbiter

O nouă „gaură” a apărut pe suprafața Soarelui. Pământul va fi lovit de vânturi solare

O „gaură” cât 30 de Pământuri s-a format pe suprafața Soarelui

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase