Home » Știință » Nebuloasa Crabului așa cum n-am mai văzut-o niciodată. Cum arată în raze X?

Nebuloasa Crabului așa cum n-am mai văzut-o niciodată. Cum arată în raze X?

Foto: X-ray (IXPE: NASA), (Chandra: NASA/CXC/SAO) Image processing: NASA/CXC/SAO/K. Arcand & L. Frattare
Publicat: 14.04.2023

Oamenii de știință au cartografiat câmpul magnetic al Nebuloasei Crabului într-o fotografie mai detaliată ca oricând, folosind cel mai recent telescop cu raze X al NASA.

Situată la 6.500 de ani-lumină distanță de Pământ, Nebuloasa Crabului este rămășița unei explozii stelare masive, sau supernovă, care a avut loc în anul 1054 și a lăsat în urmă un obiect dens numit Pulsarul Crabului, cu o masă aproximativ de două ori mai mare decât cea a Soarelui nostru.

Această nebuloasă este unul dintre obiectele cosmice cel mai bine studiate, dar noile observații sugerează că aceasta este mult mai complexă decât credeau oamenii de știință, scrie Space.com.

Razele X ne arată Nebuloasa Crabului așa cum n-am mai văzut-o

Folosind sonda spațială Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE) a NASA, Niccolò Bucciantini, de la Observatorul INAF Arcetri (Italia), și colegii săi au reușit să urmărească câmpul magnetic al Nebuloasei Crabului, dezvăluind pete neașteptate și zone asimetrice de turbulență, potrivit unui comunicat de la agenția spațială.

„Acesta este un indiciu clar că chiar și modelele mai complexe dezvoltate în trecut, cu utilizarea tehnicilor numerice avansate, nu surprind pe deplin complexitatea acestui obiect”, a spus Bucciantini, autor principal al unui nou studiu care detaliază observațiile IXPE.

Pulsarul Crabului, o stea neutronică care se învârte cu jeturi de radiație care ies din polii săi, se află în centrul nebuloasei, înconjurat de gaz, unde de șoc, câmpuri magnetice puternice și lumină și particule de înaltă energie, cunoscute în mod colectiv sub numele de nebuloasă de vânt de pulsar.

Satelitul IXPE

Satelitul IXPE al NASA care orbitează Pământul, care a fost lansat pe 9 decembrie 2021, a ajutat la dezlegarea împrejurimilor haotice ale pulsarului, care anterior nu erau bine înțelese, prezentându-ne Nebuloasa Crabului într-o fotografie spectaculoasă în raze X.

Telescopul spațial IXPE este conceput pentru a examina polarizarea razelor X cosmice. Polarizarea măsoară direcția în care oscilează undele luminoase, care este în mare măsură influențată de câmpul magnetic al unui obiect. Prin urmare, măsurând polarizarea razelor X din Nebuloasa Crabului, cercetătorii au reușit să cartografieze direcția câmpului magnetic în diferite părți ale nebuloasei, precum și cât de ordonat este câmpul magnetic.

Datele colectate de IXPE arată că razele X provin din regiunea exterioară a câmpului magnetic, numită regiunea „vântului”, și în câmpul magnetic din jurul pulsarului, de la care șocurile accelerează particulele până aproape de viteza luminii. Cu toate acestea, sunt necesare observații suplimentare pentru a înțelege pe deplin originea acestor raze X.

Unul dintre cele mai studiate obiecte cosmice

„Crabul este unul dintre cele mai studiate obiecte astrofizice de înaltă energie de pe cer. Așa că este extrem de interesant că am putut învăța ceva nou despre acest sistem, uitându-ne prin lentilele polarizate ale IXPE”, a declarat Michela Negro, coautoare a lucrării și cercetătoare la NASA Goddard Space Flight Center.

Descoperirile lor au fost publicate în revista Nature Astronomy, lucrarea fiind disponibilă pe serverul arXiv.org.

Vă recomandăm să citiți și:

Care este cea mai mare gaură neagră din Univers?

Aproximativ 300 de stele variabile au fost detectate într-un roi din constelația Lira

Praful spațial ar putea transporta viața extraterestră prin galaxie

O galaxie s-a dovedit a fi altceva după ce astronomii au observat o activitate unică în nucleul său

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase