Cea mai proastă zi din săptămână pentru un atac de cord

14 06. 2023, 13:00

Această zi nu era privită cu ochi buni nici înainte, iar acum se pare că este cea mai proastă zi din săptămână și în ceea ce privește atacurile de cord.

Conform cercetărilor, cea mai proastă zi din săptămână, atunci când probabilitatea de producere a celor mai grave tipuri de atac de cord este crescută, este ziua de luni.

Descoperirea se bazează pe o analiză a 10.528 de pacienți din Irlanda și Irlanda de Nord internați în spital între 2013 și 2018 cu infarct miocardic cu supradenivelare de segment ST (STEMI), adică atunci când una dintre arterele coronare majore este complet blocată.

Potrivit datelor, a existat un risc cu 13% mai mare de a face un atac de cord de tip STEMI într-o zi de luni, în comparație cu media celorlalte zile, peste 1.650 de pacienți prezentându-se în zilele de luni, scrie Science Alert.

Iată cea mai proastă zi din săptămână pentru sănătatea inimii

„Am găsit o corelație statistică puternică între începutul săptămânii de lucru și incidența STEMI”, spune cardiologul Jack Laffan, de la Belfast Health and Social Care Trust (Regatul Unit).

„Acest lucru a mai fost descris înainte, dar rămâne o curiozitate”, continuă Laffan.

Internările din zilele de duminică au fost, de asemenea, peste medie, dar nu suficient pentru a fi semnificative statistic, pe baza calculelor cercetătorilor. Ziua cu cele mai puține internări a fost cea de joi, deși din nou, rezultatul nu este semnificativ din punct de vedere statistic.

Următoarea întrebare este: ce anume cauzează vârful de internări în zilele de luni?

Stresul de a ne întoarce la muncă ne face să ne îmbolnăvim?

Un posibil răspuns ar putea fi stresul suplimentar de a reveni la muncă după weekend, însă studiul nu a analizat acest lucru în detaliu.

Un studiu din 2017 din Suedia, care a implicat peste 156.000 de pacienți, a arătat o incidență mai mare a infarctului miocardic în zilele de luni, precum și în timpul lunilor de iarnă. Cercetătorii care au efectuat acest studiu au sugerat că stresul ar putea fi o parte din motiv.

Laffan spune că factorii ar putea fi mai mulți. Cu toate acestea, „pe baza a ceea ce știm din studiile anterioare, este rezonabil să presupunem un element circadian”. Asta înseamnă că ciclul natural al zilelor, săptămânilor și anotimpurilor ar putea avea un impact asupra sănătății inimii.

Factorii esențiali ai riscului de atac de cord, cum ar fi tensiunea arterială, urmează un ritm circadian, de exemplu. De asemenea, s-a demonstrat că întreruperile acestui ciclu somn-veghe au impact asupra funcției cardiovasculare.

Ar trebui să avem mai multă grijă de inimă în ziua de luni?

În cazul internărilor pentru STEMI, dintre care există aproximativ 30.000 în fiecare an în Marea Britanie, de obicei este necesară o procedură de urgență pentru redeschiderea arterei blocate. Tratarea rapidă este esențială pentru creșterea șanselor de supraviețuire.

Desigur, asta nu înseamnă că trebuie să vă îngrijiți mai mult de sănătatea inimii în zilele de luni, apoi să uitați de asta în următoarele șase zile, dar merită să rețineți faptul că corpul ar putea fi supus la presiuni suplimentare la începutul săptămânii.

„Acest studiu se adaugă la dovezi cu privire la momentul în care apar atacurile de cord deosebit de grave, dar acum trebuie să descoperim de ce anumite zile ale săptămânii sunt mai periculoase”, spune Nilesh Samani, director medical la British Heart Foundation.

„Astfel i-am putea ajuta pe medici să înțeleagă mai bine această afecțiune mortală ca să putem salva mai multe vieți în viitor”, continuă Samani.

Cercetarea a fost prezentată la conferința British Cardiovascular Society (BCS) din Manchester, Marea Britanie, iar un rezumat este disponibil online.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au manipulat celule stem și au reușit să regenereze părul îmbătrânit

Un ingredient-cheie din băuturile energizante poate încetini îmbătrânirea

Modificările pe care spațiul cosmic le produce asupra creierului uman

Cercetările arată că dansul ne menține sănătoși, mai ales la bătrânețe