Home » Știință » Cercetările arată că dansul ne menține sănătoși, mai ales la bătrânețe

Cercetările arată că dansul ne menține sănătoși, mai ales la bătrânețe

Publicat: 12.06.2023

Continuați să dansați! Sesiunile regulate de dans pot aduce beneficii persoanelor de peste 85 de ani, ajutându-le să fie active fizic, să socializeze și să se reconecteze cu sinele lor mai tânăr, potrivit unei noi cercetări conduse de Universitatea din Leeds (Anglia).

Proiectul „Dance On” a fost condus de cercetători de la Școala de Științe Biomedicale a Universității din Leeds, împreună cu One Dance UK, Yorkshire Dance și darts, organizația de caritate pentru arte participative din Doncaster. S-a descoperit că chiar și oamenii considerați a fi „cei mai în vârstă” (peste 85 de ani) pot avea parte de beneficii de pe urma cursurilor de dans regulate pentru a-și îmbunătăți bunăstarea și mobilitatea.

Cursurile, care au avut loc în orașele Leeds, Bradford și Doncaster, au primit 685 de persoane cu vârsta de peste 55 de ani la cursuri săptămânale de dans pe o perioadă de 12 luni. Cu o vârstă medie de 75 de ani, mai mult de o treime dintre persoanele care au participat proveneau din comunități extrem de defavorizate.

Continuați să dansați, chiar și la vârste foarte înaintate!

Dr. Sarah Astill, profesoară asociată la Școala de Științe Biomedicale din Leeds, a condus echipa de cercetare a universității. „Inactivitatea fizică este recunoscută drept unul dintre principalii factori de risc pentru bolile neinfecțioase și mortalitate.

De-a lungul timpului, a existat o scădere a activității fizice la adulții în vârstă, iar acest lucru este evident în special la persoanele cu vârsta de peste 75 de ani. Oportunitățile de a implica adulții în activitate fizică sunt o prioritate globală, deoarece susțin îmbătrânirea sănătoasă și progresia lentă a bolilor și a dizabilităților”, a spus ea.

„Arătăm că dansul oferit într-o serie de comunități sociale diverse din punct de vedere economic, este o modalitate fezabilă de a face adulții în vârstă activi fizic. Acest lucru este evident chiar și pentru ‘cei mai în vârstă’, la 85 de ani și mai mult”, a adăugat ea, citată de Medical Xpress.

La sfârșitul studiului, cercetătorii au descoperit că persoanele care au luat parte la cursuri au crescut cantitatea de activitate fizică pe care o făceau în fiecare săptămână și au menținut-o pe parcursul celor 12 luni.

Cum s-au simțit participanții la acest proiect?

Opiniile lor despre propria stare s-au îmbunătățit, participanții spunând că se simt mai puternici, mai încrezători și „cu mulți ani mai tineri”. Așadar, continuați să dansați, indiferent de vârstă!

„După o sesiune Dance On mă simt epuizat, dar extraordinar! Sunt mult mai bine acum decât am fost vreodată”, a spus un participant din Doncaster.

„Mi-a schimbat într-adevăr stilul de viață pentru că de când am ieșit la pensie, cred că mă deterioram. Cu siguranță mi-a îmbunătățit stilul de viață și mă simt cu mulți ani mai tânăr doar prin faptul că am venit. Mă simt mult mai bine”, a adăugat un alt participant.

Ce părere au instituțiile implicate în studiu?

Celelalte organizații implicate în studiu au salutat, de asemenea, rezultatele pozitive, directoarea darts, Lucy Robertshaw, declarând că „oportunitatea de a lua parte la această cercetare a fost fantastică: am obținut o perspectivă reală asupra impactului pozitiv pe termen lung al angajamentului susținut în activități de dans social și de mișcare. A fost grozav să lucrăm în colaborare cu Universitatea din Leeds, One Dance UK și cu Yorkshire Dance la nivel regional, iar apoi cu programul Get Doncaster Moving al Doncaster Council la nivel local pentru a încorpora învățarea și pentru a explora modalități de a continua programul Dance On pentru ca mai mulți oameni să poată beneficia de el”.

„Dansul este un instrument atât de puternic pentru a sprijini sănătatea fizică și mintală. Suntem încântați să vedem publicarea acestor descoperiri importante de cercetare care evidențiază impactul proiectului Dance On în creșterea semnificativă a activității fizice la peste 680 de adulți în vârstă din diverse comunități din Leeds, Bradford și Doncaster”, a declarat Andrew Hurst, CEO al One Dance UK.

„Raportul de cercetare al proiectului Dance On a evidențiat anterior impactul pozitiv asupra sănătății mintale, incluzând reducerea anxietății și îmbunătățirea satisfacției vieții ca urmare a Dance On. One Dance UK este mândru și încântat de impactul imens al muncii grupului nostru dedicat de parteneri Dance On: darts, Yorkshire Dance și Universitatea din Leeds; au reușit să realizeze această activitate importantă”, a continuat Hurst.

Continuați să dansați pentru a rămâne sănătoși!

În cercetare, publicată în BMC Geriatrics, echipa a raportat că sesiunile de dans sunt deosebit de accesibile pentru persoanele din zonele defavorizate, deoarece cursurile pot fi organizate ieftin și fără echipament special, în medii interioare sigure. Pentru persoanele în vârstă, dansul poate ajuta la conectarea cu experiențele anterioare de dans de când erau mai tinere, încurajând plăcerea și un sentiment de comunitate, au adăugat oamenii de știință.

Munca, începută ca un proiect mai mic numit „Dancing in Time” în 2015, continuă cu sesiuni de muzică și mișcare care acum sunt livrate în centrele de îngrijire a bătrânilor, iar Dr. Astill urmează să își prezinte concluziile la Societatea Internațională de Nutriție Comportamentală și Conferința Physical Activity din 2023 din Uppsala, Suedia.

Cercetătorii doresc, de asemenea, ca consiliile, oficialii din domeniul sănătății și organizațiile de caritate să se gândească lateral la ce tip de activitate ar putea promova sau finanța pentru a ajuta persoanele în vârstă să devină active și să ia în considerare dansul ca o opțiune accesibilă și eficientă. Continuați să dansați!

Vă recomandăm să citiți și:

Cu sutien sau fără? Un studiu arată de ce femeile nu ar trebui să poarte sutien

Un urolog susține că bărbații urinează greșit

Consumul excesiv de sare poate duce la tulburări cognitive și hipertensiune arterială

Test de cultură generală. Ce pățești dacă pui mâna pe mercur?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase