Home » Știință » Test de cultură generală. Ne doare întotdeauna în piept atunci când facem infarct?

Test de cultură generală. Ne doare întotdeauna în piept atunci când facem infarct?

Publicat: 09.06.2023

Atacurile de cord nu provoacă întotdeauna dureri în piept. Aceasta este o concepție greșită și periculoasă. Deși durerea toracică însoțește adesea un atac de cord, uneori nu se întâmplă așa, iar simptomele sunt mai puțin severe.

„Deși este obișnuit să ai dureri sau disconfort în piept, un atac de cord poate provoca simptome subtile”, susține Asociația Americană a Inimii.

Simptomele comune ale atacului de cord includ greață, senzație de amețeală, dificultăți de respirație, anxietate și dureri la unul sau la ambele brațe, la spate, la gât sau la maxilar.

Atacurile de cord nu provoacă întotdeauna dureri în piept

Înainte de atacul de cord, este posibil ca persoana să fi experimentat oboseală neașteptată, dificultăți de respirație și palpitații cardiace (senzația că inima bate neregulat).

Dacă aveți aceste simptome, chiar și fără dureri în piept, trebuie să solicitați imediat ajutor medical de urgență.

Deși există multe alte afecțiuni medicale mai puțin grave care pot provoca aceste simptome, este mai bine să fiți sigur.

Un atac de cord are loc atunci când celulele musculare ale inimii nu primesc suficient sânge. Fără oxigenul livrat de sânge, necesar pentru ca celulele musculare ale inimii să funcționeze, acestea funcționează defectuos și pot chiar muri.

O concepție greșită și periculoasă

Problema este că inima pompează sânge către restul corpului, așa că, dacă aceasta funcționează defectuos, întregul organism rămâne fără oxigen.

O astfel de stare duce rapid la moarte. Scăderea alimentării cu sânge a inimii este cauzată, de obicei, de blocarea unei artere coronare prin acumularea de plăci.

Durerea toracică provocată de un atac de cord este un rezultat direct al faptului că celulele musculare ale inimii nu primesc suficient sânge. Mecanismul este similar cu cel prin care, atunci când nu primești suficient oxigen la mușchii scheletici în timpul exercițiilor fizice, aceștia pot suferi crampe sau spasme, scrie dr. Christopher S. Baird.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O pacientă cu transplant și-a văzut propria inimă la expoziție

Poluarea aerului, asociată cu un risc crescut de aritmie. Cum ne afectează inima?

Test de cultură generală. Cât cântărește inima unei balene albastre?

O inimă bolnavă ar putea fi reprogramată într-una sănătoasă, arată un nou studiu

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase